Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Μετά το PSI οι τελικές υπογραφές για το νέο πακέτο


Μετά το PSI οι τελικές υπογραφές για το νέο πακέτο Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να εξασφαλίσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας από τις χώρες της ευρωζώνης, ανέφερε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε γραπτή του δήλωση μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup.

«Ολη η απαιτούμενη νομοθεσία από το κοινοβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο έχει υλοποιηθεί και οι λίγες εναπομείνασες εφαρμοστικές πράξεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα», προστίθεται στην ανακοίνωση που θέτει ωστόσο την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων ύψους 200 δισεκατομμυρίων ως τελική προϋπόθεση προτού οι υπουργοί της ευρωζώνης δώσουν την οριστική τους έγκριση για τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σημείωσαν με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα προώθησε αποφασιστική και ταχεία νομοθετική δράση στους τομείς της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, της διοικητικής αρμοδιότητας στη συλλογή εσόδων, της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, της ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει ότι η τρόικα θα οριστικοποιήσει τις επόμενες ημέρες τη λεπτομερή αξιολόγηση στην ποιότητα της μεταφοράς των προαπαιτούμενων ενεργειών στην ελληνική νομοθεσία.
Μετά το PSI οι τελικές υπογραφές για το νέο πακέτο
Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι η επιτυχία στο PSI με την υψηλή συμμετοχή και την τελική θετική αξιολόγηση σχετικά με την ολοκλήρωση της δέσμης των προαπαιτούμενων ενεργειών είναι η απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την εκταμίευση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας όσο του δεύτερου προγράμματος.
To Eurogroup επισημαίνει επίσης ότι, υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας από τα εθνικά κοινοβούλια, οι υπουργοί αναθέτουν στο EFSF να εφαρμόσει τη διευκόλυνση στο ευρωπαϊκό σύστημα εγγυήσεων
Η Ευρωζώνη προσβλέπει συνεπώς στην υψηλή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων, αναφέρει ο Γιούνκερ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν την πεποίθηση ότι οι όροι που περιλαμβάνονται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους κατόχους ελληνικών ομολόγων περιέχουν επαρκή, ελκυστικά και μοναδικά χαρακτηριστικά για τους ιδιώτες πιστωτές ώστε να διασφαλίσουν την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή.
Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε επίσης ότι οι υπουργοί συμφώνησαν στο μηχανισμό ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Παρότι δεν δόθηκαν στοιχεία, πληροφορίες του Reuters τοποθετούν το τελικό ποσό μεταξύ 23 και 40 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σόιμπλε: Στις 9 Μαρτίου με τηλεδιάσκεψη η τελική έγκριση
«Η Ελλάδα πέτυχε πετύχει ικανοποιητική πρόοδο στην κατεύθυνση της εκπλήρωσης των όρων δανειοδότησής της», δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών υποθέσεων Ολι Ρεν, μετά το πέρας της συνάντησης, προσθέτοντας ότι προσβλέπει σε μεγάλη συμμετοχή στο PSI, που αποτελεί «το θεμέλιο λίθο για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στο δρόμο της ανάπτυξης».
Την αισιοδοξία του ότι την επόμενη εβδομάδα «η Ελλάδα θα πετύχει μια θετική λύση στο ζήτημα απομείωσης του χρέους της», εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι: «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης διαπίστωσαν ότι οι προκαταρκτικές δράσεις που ζητούνταν ολοκληρώθηκαν εκ μέρους της Ελλάδας».
«Σήμερα λάβαμε μια θεμελιωδώς θετική απόφαση για την Ελλάδα», δήλωσε στους δημοσιογράφους εξερχόμενος από τη συνεδρίαση του Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που διευκρίνισε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί με τηλεδιάσκεψη στις 9 Μαρτίου.
Υπεγράφη η μνημονιακή σύμβαση
Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος υπέγραψε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολι Ρεν, το μνημόνιο συνεργασίας για το νέο πρόγραμμα οικονομικής αρωγής στην Ελλάδα.
Το μνημόνιο προσυπογράφει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος ενώ επισυνάπτονται σε αυτό οι δεσμευτικές επιστολές των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προς τον πρόεδρο του Eurogroup.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι το μόνο που απομένει είναι η γραπτή επιβεβαίωση της τρόικας ότι η Ελλάδα έχει πράξει τα δέοντα κάτι που, όπως είπε, θα συμβεί αμέσως μόλις μεταφρασθούν στα αγγλικά ορισμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ελλάδα είχε καιρό να ακούσει καλά λόγια κάτι που, όπως είπε, συνέβη σήμερα. Τόνισε επίσης ότι η προσφορά της Ελλάδας προς τους ιδιώτες είναι εξαιρετικά δελεαστική.
Ειδικότερα ο Ε. Βενιζέλος υπέγραψε επίσης σήμερα με τον επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλιγκ τις κάτωθι πέντε συμβάσεις:
  • Τη σύμβαση για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών
  • Τη σύμβαση για τις εγγυήσεις που παρέχει το EFSF προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του PSI
  • Τη σύμβαση για τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία χρηματοδοτείται από τον επίσημο τομέα η ανταλλαγή των ομολόγων (sweetener)
  • Τη σύμβαση για την κάλυψη από το EFSF των δεδουλευμένων τόκων του ελληνικού δημοσίου χρέους μέχρι στιγμής
  • Τη σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης (co-financing) μεταξύ επίσημου και ιδιωτικού τομέα που συνιστά ένα από τα κρίσιμα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του PSI
«Η υπογραφή των συμβάσεων αυτών συνιστά την εξειδίκευση, εφαρμογή και επισημοποίηση των αποφάσεων του Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου και στέλνει ένα μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα, τις αγορές και την διεθνή κοινότητα ότι ο επίσημος τομέας στηρίζει την Ελλάδα από κάθε άποψη και πιστεύει στην εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου 2011 και της 21ης Φεβρουαρίου 2012» επισήμανε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
ΚΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ
Λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης οι υπουργοί της ευρωζώνης αλλά και η επικεφαλής του ΔΝΤ εκδήλωσαν ικανοποίηση για την πρόοδο της Ελλάδας.

Προσερχόμενη στις εργασίες της Eurogroup, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σημείωσε: «Εχω μια θετική εντύπωση για την καλή δουλειά που έχει γίνει τις τελευταίες ώρες».
«Θέλουμε να δούμε την πρόοδο της Ελλάδας. Τα πράγματα δεν δείχνουν άσχημα, πρέπει όμως να εξετάσουμε την έκθεση της τρόικας, Χωρίς ανάπτυξη τίποτε δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα. Οι Ελληνες πρέπει να σπάσουν τις μονοπωλιακές δομές και τις διοικητικές υστερήσεις που καθηλώνουν την ανάπτυξη», ανέφερε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.
Αναφερόμενος στη χώρα μας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν υπογράμμισε: «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη δουλειά που έχει γίνει: Τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία. Ο,τι έχουμε ζητήσει από την Ελλάδα έχει σε γενικές γραμμές πραγματοποιηθεί και ευνοεί την τελική έγκριση της τρόικας και την αποδέσμευση των κονδυλίων διάσωσης».
Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από αυτό του (πολύ) πρόσφατου παρελθόντος και οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Εάν οι προϋποθέσεις ικανοποιηθούν, τότε μπορούμε να αποφασίσουμε σήμερα να απελευθερώσουμε ό,τι είναι αναγκαίο ώστε η ανταλλαγή των ομολόγων να τεθεί σε λειτουργία. Από ό,τι έχω ακούσει φαίνεται ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα άλματα. Γι' αυτό πιστεύω ότι θα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου