Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Γαλάζιο σχέδιο για την αυτοδυναμία


Γαλάζιο σχέδιο για την αυτοδυναμία : Σχέδιο «κουρέματος» των δανείων των ιδιωτών επεξεργάζεται η Νέα  Δημοκρατία, το οποίο και θα αποτελέσει την αιχμή της προεκλογικής  εκστρατείας του κόμματος, με
Σχέδιο «κουρέματος» των δανείων των ιδιωτών επεξεργάζεται η Νέα Δημοκρατία, το οποίο και θα αποτελέσει την αιχμή της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος, με στόχο φυσικά την πολυπόθητη αυτοδυναμία.



Το σχέδιο, αναμένεται να ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας τη συνολική πρόταση της Ν.Δ. για ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας με ορίζοντα δεκαετίας. Κάποιοι μιλούν για «Ζάππειο 3» και αυτό δεν μένει παρά να το δούμε. Αρχικά το σχέδιο θα εφαρμοστεί από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ήδη ασφυκτιούν και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί στα νοικοκυριά που γονατίζουν. 


Μια πρώτη γεύση του σχεδίου αυτού έδωσε ο βουλευτής Β’ Αθηνών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, διευκρινίζοντας πως στο σχέδιο αυτό δεν θα περιλαμβάνονται μόνο οι επιχειρήσεις που δεν είναι συνεπείς, αλλά και εκείνες που είναι, γιατί, όπως τόνισε, πολλές επιχειρήσεις πληρώνουν κανονικά τις τράπεζες, αφήνοντας όμως απλήρωτες τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μαύρες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία.


Προφανώς, η Ν.Δ. θα έχει βρει τρόπο να ξεπεράσει την άρνηση των τραπεζών, γιατί σε αυτήν είχε προσκρούσει ανάλογη προσπάθεια της κυβέρνησης πριν από ένα μήνα. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι με το «κούρεμα» των ιδιωτικών δανείων τινάζεται στον αέρα η ανακεφαλαιοποίησή τους, εκτός αν πάρουν μεγαλύτερο ποσό βοήθειας. 


Το οικονομικό επιτελείο της Ν.Δ. γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν ότι η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική και θα γίνει τραγικότερη μετά τον Ιούνιο, οπότε και θα έχουν ανακοινωθεί από την τρόικα νέα επώδυνα μέτρα ύψους 14,5 δισ. ευρώ. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ενδεικτικά του χάους που επικρατεί στην αγορά: είμαστε «πνιγμένοι» στα χρέη αφού μόνο για το 2011 τα δάνεια ήταν ως εξής: Στεγαστικά δάνεια 78 δισ., καταναλωτικά δάνεια & πιστωτικές κάρτες 33 δισ. και επιχειρηματικά δάνεια 120 δισ.


Μέχρι τις 31/12/2011 τα δάνεια που ήταν στο «κόκκινο»: Στεγαστικά δάνεια: 11 δισ. (14% των δανείων), καταναλωτικά δάνεια & πιστωτικές κάρτες 9 δισ. (25% των δανείων) και επιχειρηματικά δάνεια 14 δισ. (11,5% των δανείων). Είναι γεγονός ότι αρκετές επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν προχωρήσει σε «κούρεμα» όχι των δανείων, αλλά των δόσεων! Αυτό δεν ανακουφίζει όμως τον οφειλέτη αφού και πάλι υπάρχει επιβάρυνση με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Σύμφωνα με τα στοιχεία: 460.000 νοικοκυριά καθυστερούν έως τρεις δόσεις, 48.500 νοικοκυριά δεν πληρώνουν για πάνω από έξι μήνες, ενώ 740.000 δάνεια έχουν ρυθμιστεί. Σχετικά με το σχέδιο της Ν.Δ., από το ΠΑΣΟΚ, ανεπίσημα, σχολιάζουν: «Καλό θα είναι εκείνοι που διακινούν προεκλογικά το σενάριο περί “κουρέματος” των ιδιωτικών δανείων να διασφαλίσουν ότι είναι σε θέση να το φέρουν εις πέρας μετά τις εκλογές».


Υπενθυμίζεται ότι η Ισλανδία προχώρησε σε «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών σε ύψος-ρεκόρ που ανέρχεται στο 16% του ΑΕΠ της χώρας. Παρόμοιο σχέδιο εφαρμόστηκε και στις ΗΠΑ όπου πριν από λίγες μέρες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι 49 από τις 50 Πολιτείες συμφώνησαν με τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες να διαγράψουν μέρος των οφειλών όσων έχουν στεγαστικά δάνεια.


Τη βεβαιότητα ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψει από την κρίση εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς σε άρθρο του στην εφημερίδα «Wall Street Journal». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., αυτό θα μπορούσε να καταστεί εφικτό με την προώθηση και εφαρμογή πολιτικών που δεν προκαλούν ύφεση.


espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου