Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Παπούλιας: Αντίσκηνα έχετε; Σας παραχωρώ τον κήπο


Παπούλιας: "Αντίσκηνα έχετε; Σας παραχωρώ τον κήπο" : Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας  όταν μίλησε προς δημοσιογράφους ήταν σαφής!
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας  όταν μίλησε προς δημοσιογράφους ήταν σαφής! "Αντίσκηνα έχετε; Σας παραχωρώ τον κήπο".
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε σήμερα το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο για τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών , υποδέχτηκε τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο και ξεκίνησε τις διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Το Σύνταγμα του δίνει περιθώριο τριών ημερών να αναζητήσει συμμαχίες και συνεργασίες. Ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντήσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, στη Βουλή, εκτός από τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και την έλλειψη συγκέντρωσης ποσοστού αυτοδυναμίας, και σύμφωνα με όσα προβλέπει το άρθρο 37 του Συντάγματος, ο πρώτος λόγος δίνεται στο πρώτο σε ψήφους κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Έτσι, την εντολή θα λάβει πρώτη η Ν.Δ. που συγκέντρωσε το 18,85 % των ψήφων, στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκέντρωσε το 16,78% των ψήφων και ακολούθως το ΠΑΣΟΚ με το 13,18%. Αν δεν διαπιστωθεί η δυνατότητα συνεργασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.

Στην περίπτωση που μετά από τρεις εντολές δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών».

Σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή» προκαλώντας νέες εκλογές μέσα σε 30 ημέρες.
Οι συναντήσεις Σαμαρά
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απέρριψε την πρόταση του κ. Σαμαρά για συγκυβέρνηση.

«Ζητήσαμε προεκλογικά από τον ελληνικό λαό ψήφο διακυβέρνησης, σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας δυνάμεων αριστερά για να απεμπλακούμε απλό το μνημόνιο της χρεοκοπίας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας από την Κουμουνδούρου, λέγοντας πως αυτά που έλεγε το κόμμα του προεκλογικά «το εννοούσαμε» και «το πιστεύαμε».

«Πιστεύουμε ακράδαντα», πρόσθεσε πως η ανάπτυξη του τόπου «περνά από την κατάργηση των μέτρων λιτότητας» και τόνισε πως «οι προγραμματικές θέσεις του κ. Σαμαρά βρίσκονται στον αντίποδα […] και το σημαντικότερο έχει υπογράψει το μνημόνιο και τα νέα μέτρα λιτότητας. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής “σωτηρίας” όπως την κατονομάζει ο κ. Σαμαράς, τότε θα ήταν εθνική τραγωδία». «Δεν θα επαναφέρουμε από το παράθυρο τώρα αυτό που έδιωξε χτες από την πόρτα ο ελληνικός λαός», πρόσθεσε

Μάλιστα, έθεσε και πάλι θέμα εκλογικού νόμου, μιλώντας για το μπόνους εδρών που πήρε η Νέα Δημοκρατία, ως πρώτο κόμμα, ενώ διαβεβαίωσε πως θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης με τα κόμματα της αριστεράς, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού των δυνάμεών της.

Μάλιστα, έστειλε «σαφή προειδοποίηση μέσα κι έξω από τη χώρα να σεβαστούν την λαϊκή ετυμηγορία», επισημαίνοντας πως «τώρα ήρθε η ώρα να λάβουν αυτοί το μήνυμα του λαού μας κι όχι ο λαός μας τους εκβιασμούς τους».
Στη Βουλή μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε κυβέρνηση συνεργασίας υπό προϋποθέσεις και έθεσε πέντε όρους:

1.Να συμμετέχουν στην κυβέρνηση oι δυνάμεις της χώρας με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και η ΝΔ που είναι πρώτο κόμμα.

2. Το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει όρους συμμετοχής στελεχών του στην κυβέρνηση.

3. Πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής κατά προτίμηση που να απηχεί στη νέα τάξη πραγμάτων.

4. Έθεσε μίνιμουμ προγραμματικής συμφωνίας, να μείνουμε δηλαδή στο Ευρώ και στην Ε.Ε.

5. Να υπάρξει εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, με επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής (από δύο στα τρία χρόνια), να μην υπάρξουν νέοι φόροι, «όχι» στις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και να «πέσει χρήμα στην αγορά» για την επανεκκίνηση όλων των απαραίτητων ενεργειών που θα προωθήσουν την ανάπτυξη.
Η συνταγματική επιταγή (άρθρο 37, παράγραφος 3) είναι σαφής. Σε περίπτωση αποτυχίας της πρώτης εντολής, θα ακολουθήσουν αντίστοιχες προς το δεύτερο και το τρίτο κόμμα. Αν όλες αποτύχουν, τότε η χώρα οδηγείται σε επαναληπτικές εκλογές.
«Όχι» της Παπαρήγα στον Σαμαρά

Μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα και λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Σαμαράς τηλεφώνησε στη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Κατά το τηλεφώνημα δεν κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει συνάντηση.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου