Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Μούδιασμα και στάση αναμονής από Βρυξέλλες και ΔΝΤ


Μούδιασμα και στάση αναμονής από Βρυξέλλες και ΔΝΤ : Μούδιασμα και στάση αναμονής σηματοδοτούν τις πρώτες διεθνείς αντιδράσεις στα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών. Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και το ΔΝΤ αναμένουν τις εξελίξεις, ελπίζοντας

Μούδιασμα και στάση αναμονής σηματοδοτούν τις πρώτες διεθνείς αντιδράσεις στα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών. Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και το ΔΝΤ αναμένουν τις εξελίξεις, ελπίζοντας στον σχηματισμό κυβέρνησης που θα συνεχίσει να τηρεί τα συμφωνηθέντα.

Το κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της εντός της ευρωζώνης επισημαίνει το γαλλικό πρακτορείο στην ανταπόκρισή του από την Αθήνα, τονίζοντας ότι στην ανατροπή του πολιτικού συστήματος δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η άνοδος του κόμματος της Χρυσής Αυγής. 


Το πρακτορείο Reuters και γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα μεγάλα κόμματα «σφυροκοπήθηκαν στις βουλευτικές εκλογές» λόγω της εντεινόμενης οικονομικής δυσπραγίας, και κάνουν λόγο για αμφιβολίες για το μέλλον της Αθήνας στη ζώνη του ευρώ. Το γερμανικό πρακτορείο, κάνοντας επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην είσοδο της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο, υπογραμμίζει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει ότι οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι τιμώρησαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η εφημερίδα «Liberation» επισημαίνει επίσης την κατάρρευση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας και την άνοδο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. 

Το BBC στην ιστοσελίδα του μιλά για τις δραματικές απώλειες των δύο μεγάλων κομμάτων και σημειώνει ότι σε όλη την Ελλάδα εκφράζεται θυμός για τα σκληρά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για τη διεθνή βοήθεια. Ο «Guardian» κάνει λόγο για «ράπισμα» των ψηφοφόρων στα μεγάλα κόμματα που στήριξαν τη λιτότητα.

Στην Ιταλία η «Corriere della Sera», με τίτλο «Χάος στην Ελλάδα», μιλά για κατάρρευση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων και ραγδαία άνοδο των εξτρεμιστών, ενώ η «Repubblica» αναφέρει ότι καταρρέουν τα κόμματα της ευρωπαϊκής λιτότητας, επισημαίνοντας την άνοδο της Αριστεράς, που ξεπερνάει το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά, αλλά και την είσοδο των νεοναζί στο Κοινοβούλιο. 

«Οι φιλοναζιστές μπαίνουν στη Βουλή» γράφει η ισπανική «El Pais», που υπογραμμίζει την πτώση των παραδοσιακών κομμάτων και την άνοδο των ριζοσπαστών, ενώ η «El Mundo» τονίζει ότι η πολυδιάσπαση στο ελληνικό Κοινοβούλιο απειλεί τις μεταρρυθμίσεις που αξιώνει η Ε.Ε.

Την ανησυχία της Ευρώπης για την πορεία των προγραμμάτων λιτότητας μετά τις βουλευτικές εκλογές σημειώνει, τέλος, και η κρατική ραδιοτηλεόραση της Ελβετίας RSI.



espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου