Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Οι τάσεις των βάσεων 2012


Θεωρητική Κατεύθυνση
Όσον αφορά την Θεωρητική κατεύθυνση η δυσκολία που αντιμετώπισαν οι υποψήφιοι, όπως φαίνεται από τους πίνακες κλιμάκωσης βαθμολογίας της γραπτής εξέτασης, εστιάζεται στα μαθήματα της Βιολογίας γενικής παιδείας και των Μαθηματικών γενικής παιδείας όπου υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Αντιθέτως απέδωσαν καλύτερα στα Αρχαία, την Λογοτεχνία και την Ιστορία κατεύθυνσης. Κατόπιν τούτων οι υψηλές βάσεις του 1ου επιστημονικού πεδίου κινούνται ανοδικά, οι μεσαίες να κινούνται ελαφρά ανοδικά και οι χαμηλές στα περσινά επίπεδα, χωρίς να αποκλείεται να παρατηρηθεί και πτώση, κυρίως στις χαμηλόβαθμες σχολές των περιφερειακών πανεπιστημίων.

Ειδικότερα, εκτιμούμε ότι, οι βάση της υψηλής ζήτησης Νομικής Αθηνών θα κινηθεί ελαφρώς ανοδικά στα 18800 μόρια, της Νομικής Θεσσαλονίκης στα 18700, της Επικοινωνίας και ΜΜΕ Αθήνας στα 18600, της Νομικής Θράκης στα 18050, του Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπ/σης Αθήνας στα 18000, της Ψυχολογίας Παντείου στα 17900 και της Φιλολογίας Αθήνας στα 17500 μόρια.
Όσοι εκ των υποψηφίων της Θεωρητικής κατεύθυνσης είχαν επιλέξει και το 5ο επιστημονικό πεδίο είναι βέβαιο ότι το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας δεν τους δυσκόλεψε δίνοντας τους την άνεση να καλύψουν ικανοποιητικά το χαμένο έδαφος από τα Μαθηματικά γενικής παιδείας και να διεκδικήσουν ανταγωνιστικά σε σχέση με τη Θετική και την Τεχνολογική σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου.
Θετική Κατεύθυνση
Όσον αφορά τη Θετική κατεύθυνση όπως κάθε χρόνο πιέστηκε σε όλα τα μαθήματα αλλά κρατήθηκε στο ύψος της. Απέδωσε πολύ καλύτερα περίπου 11% στην Βιολογία κατεύθυνσης ενώ υπέστη απώλειες 8% στην Χημεία κατεύθυνσης και μικρότερες στα Μαθηματικά και Φυσική κατεύθυνσης με αποτέλεσμα οι βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών 3ου πεδίου να κινούνται σταθεροποιητικά ή ελαφρώς ανοδικά και στην περιφέρεια στα περσινά επίπεδα. Εκτιμούμε ότι η βάση της Ιατρική Αθήνας θα είναι 19200 μόρια, της Ιατρικής Θεσσαλονίκης 19000, της Ιατρικής Πάτρας 18800 και της Ιατρικής Θράκης 18300 μόρια.
Όσον αφορά το 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο οι υψηλές βάσεις θα κινηθούν πτωτικά υπό την επίδραση των απωλειών στα Μαθηματικά και την Φυσική κατεύθυνσης ενώ οι μέσες και χαμηλές στα επίπεδα του 2011. Εκτιμούμε ότι η βάση των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ θα είναι 18850 μόρια, των Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ 18600 και των Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ 18450 μόρια.
Τεχνολογική Κατεύθυνση
Όσον αφορά την Τεχνολογική κατεύθυνση οι υποψήφιοι αντιμετώπισαν δυσκολίες στα Μαθηματικά και τη Φυσική κατεύθυνσης ενώ στην Ανάπτυξη Εφαρμογών και στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης απέδωσαν περίπου όπως το 2011.
Με βάση τα παραπάνω και συνεκτιμώντας το γεγονός ότι η τεχνολογική κατεύθυνση απέδωσε καλύτερα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας σε σχέση με το 2011, περίπου 10%, εκτιμούμε ότι οι υψηλές και μέσες βάσεις των σχολών του 5ου επιστημονικού πεδίου κινούνται στα περυσινά επίπεδα ενώ μπορεί να παρατηρηθεί άνοδος στις χαμηλές. Εκτιμούμε ότι η βάση της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ΟΠΑ θα είναι 17850, της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Μακεδονίας 17800 και της Οργάνωσης και Διοίκησης ΟΠΑ 17150 μόρια.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΩΝ ΣΧΟΛΩΝ 2012
Ο Εμμανουήλ Αμαργιανάκης είναι Πρόεδρος του Κολλεγίου IdEF που συμπράττει με το Δημόσιο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris 13 membre de Sorbonne Paris Cité
press@idef.gr | www.idef.gr

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου