Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

70-80% πτώση στην τουριστική κίνηση της Πιερίας


Κεντρική Μακεδονία 70-80% πτώση στην τουριστική κίνηση της Πιερίας

Φτηνά πακέτα διαμονής σε ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων, καθώς και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα θα προσφέρουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σε παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές της Πιερίας, επαγγελματίες του τουρισμού.

Η συμφωνία «κλείδωσε» μεταξύ 100 και πλέον ξενοδόχων, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν εσωτερικό τουρισμό, που λόγω της κρίσης έχει μειωθεί σε 70% έως και 80%.


Τουριστικοί φορείς και πράκτορες στην περιοχή δηλώνουν, ότι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς η αδυναμία προβολής της χώρας στο εξωτερικό, αλλά και η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος επέτειναν το κλίμα αβεβαιότητας για την Ελλάδα και είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση στις κρατήσεις τουριστικών πακέτων, που άγγιξε το 40%. Με δεδομένο μάλιστα, ότι τελειώνει ο Ιούνιος και η πληρότητα σε 400 ξενοδοχεία και 1.000 ενοικιαζόμενα καταλύματα (δυναμικότητας 48.000 κλινών) μετά βίας φτάνει το 20% - 30% οι ξενοδόχοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δελεαστικές προσφορές για τους έλληνες τουρίστες. Έτσι, η συμφωνία που έκλεισαν 100 και πλέον επιχειρηματίες αφορούν σε ξενοδοχεία ενός έως τεσσάρων αστέρων, στα οποία οι τιμές των δίκλινων δωματίων θα κυμαίνεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο από 40 ευρώ έως 70 ευρώ (για τα τετράστερα) με πρωινό. Αντίστοιχα, οι τιμές στα ενοικιαζόμενα θα κυμανθούν από 30 έως 40 ευρώ.

Μιλώντας για τη συμφωνία, την οποία στηρίζει και η αντιπεριφέρεια Πιερίας, η πρόεδρος των ξενοδόχων της περιοχής Πιερίας, Αφροδίτη Λεϊνά, τόνισε, ότι οι επιχειρήσεις του τουρισμού, σεβόμενοι την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων αποφάσισαν να ρίξουν τις τιμές στα πιο χαμηλά επίπεδα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν οικονομικές διακοπές. «Θέλουμε να προσελκύσουμε εσωτερικό τουρισμό, δεδομένης της οικονομικής στενότητας και της κατάργησης των κουπονιών κοινωνικού τουρισμού". Οι προσφορές των ξενοδοχείων στην Πιερία θα αναρτηθούν στα τέλη του μήνα στην ιστοσελίδα pieria-hotels.gr προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις κρατήσεις τους.

Οι ξένοι φοβήθηκαν

Μεγάλο πλήγμα στους επαγγελματίες του τουρισμού και στην Πιερία επέφερε η μείωση των κρατήσεων σε τουριστικά πακέτα ακόμα και από παραδοσιακές αγορές, όπως τα Βαλκάνια και η ανατολική Ευρώπη. Η κ. Λεϊνά επισήμανε, ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος φόβισε του ξένους με αποτέλεσμα οι κρατήσεις για φέτος να μειωθούν στο 40% έως και το 50%. «Ακόμα και παραδοσιακοί πελάτες από τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Πολωνία δίστασαν να έρθουν φέτος στην Ελλάδα, ενώ παρότι έγιναν κάποιες κρατήσεις, δεν εστάλησαν προκαταβολές» ανάφερε η ίδια.

Προβληματισμένος από τα μηνύματα στο χώρο του τουρισμού, δηλώνει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ενοικιαζόμενων δωματίων Πιερίας, Γρηγόρης Βεϊδαμινίδης, λέγοντας ότι δυστυχώς η πτώση του τουρισμού στην περιοχή αγγίζει το 50% - 70%. Ο ίδιος αποδίδει την πτώση στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που έζησε η χώρα, σημειώνοντας ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καρπωθούν τον τουρισμό που θα προσερχόταν στην Ελλάδα, ανταγωνιστικές χώρες. «Ο φόβος κυριάρχησε στους ξένους και οι πράκτορες έπαιρναν αρνητικά μηνύματα όλο το προηγούμενο διάστημα», σημείωσε ο ίδιος .

Της Φανής Σοβιτσλή

Εφημ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου