Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Στο έλεος έντονων καιρικών φαινομένων η Κύπρος



Ανεμοστρόβιλος έπληξε το βράδυ της Πέμπτης περιοχές της Λευκωσίας και τον Πύργο Τυλληρίας.

Στη Λευκωσία το φαινόμενο που άρχισε γύρω στις 11:30 και κράτησε μερικά λεπτά, είχε ως αποτέλεσμα να ξεριζωθούν δέντρα και να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος....


Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, ανέφερε επίσης ότι μοτοσικλετιστής υπέστη κάταγμα ομωπλάτης, όταν η μοτοσικλέτα του χτύπησε σε σκαλωσιά που είχε παρασύρει ο δυνατός αέρας.



Στον πύργο Τυλληρίας, ωστόσο, τα προβλήματα ήταν πολύ περισσότερα, καθώς η βροχή, ο δυνατός αέρας και η θαλασσοταραχή συνεχίστηκαν μέχρι τη μια μετά τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, δύο ψαράδες, ηλικίας 23 και 33 ετών, που προσπάθησαν να προσεγγίσουν το λιμανάκι, αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν μέχρι τη στεριά, ενώ η βάρκα τους, την οποία εγκατέλειψαν, χτύπησε στα βράχια, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς.

Οι δύο ψαράδες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου έτυχαν των πρώτων βοηθειών.

Στην περιοχή του Πύργου κλήθηκαν εσπευσμένα άνδρες του Τμήματος Δασών για να απομακρύνουν δέντρα που είχαν ξεριζωθεί.

Έσπευσαν επίσης συνεργεία της ΑΗΚ για επιδιόρθωση βλαβών στο σύστημα παροχής ηλεκτρισμού.

Χαλαζόπτωση σε μέγεθος καρυδιού στη Σολέα

Σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες, αλλά και σε αυτοκίνητα στην περιοχή Σολέας προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση, η οποία σημειώθηκε χθες το μεσημέρι σε διάφορες κοινότητες. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού, δημιουργώντας ένα λευκό πέπλο για αρκετή ώρα στην περιοχή. Το χαλάζι λόγω της σφοδρότητας και της έντασής του προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε δεντροκαλλιέργειες, αλλά και λαχανικά.

Οι παραγωγοί μετρούν τις πληγές τους και βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, ενώ κλιμάκιο του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης θα επισκεφθεί σήμερα τις πληγείσες περιοχές για εκτιμήσεις, αλλά και δήλωση ζημιάς εκ μέρους των επηρεαζομένων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από την περιοχή το χαλάζι ήταν αδρό και μάλιστα χωρίς τη συνοδεία βροχόπτωσης, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν ολικές καταστροφές. Επίκεντρο της έντονης χαλαζόπτωσης ήταν οι περιοχές Τεμπριάς, Σινά Όρος, Γαλάτα και Κοράκου, ενώ ζημιές αναφέρθηκαν στα Καλλιάνα, την Ευρύχου, την Αγία Ειρήνη, καθώς και την Κακοπετριά. 

Αναφορές για ζημιές έγιναν σε φυλλοβόλα δέντρα και κυρίως εποχικές καλλιέργειες, χρυσόμηλα, φορμόζες, ροδάκινα, κερασιές, αλλά και μικρές ποσότητες λαχανικών όπως ντομάτες, αγγούρια και φασόλια.

Πως εξηγείται το φαινόμενο
Μιλώντας επίσης στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, η μετεωρολογική λειτουργός Στάλω Παπαχριστοδούλου, είπε ότι το φαινόμενο οφειλόταν σε καταιγιδοφόρο δραστηριότητα σε όλη την Κύπρο που είχε πολύωρη διάρκεια.

Εξήγησε επίσης ότι κάποια φαινόμενα εμφανίζονται συνήθως της μεσημβρινές ώρες, αλλά είναι σπάνιο και παράξενο φαινόμενο για βραδινές ώρες.

Η κ. Παπαχριστοδούλου είπε ότι η αστάθεια θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας, και μέχρι το απόγευμα αναμένονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στο εσωτερικό, στα ορεινά και στο δυτικό τμήμα της Πάφου.

Αύριο, κατέληξε, θα υπάρξει αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας, αλλά το σκηνικό της αστάθειας αναμένεται να ξεπεραστεί από την Δευτέρα.

Περιορισμένες οι βλάβες στην ηλεκτροδότηση
Από τις χθεσινοβραδινές καταιγίδες οι διακοπές στην παροχή ρεύματος, σε Λευκωσία και Πύργο Τυλληρίας ήταν σχετικά περιορισμένες και οφείλονταν σε βλάβες στο σύστημα χαμηλής τάσης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Κώστας Γαβριηλίδης.

Στη Λευκωσία υπήρξαν 15 περιπτώσεις διακοπής ρεύματος στο σύστημα χαμηλής τάσης και αυτές ήταν διάσπαρτες σε Παλλουριώτισσα, Λακατάμια, Αγλαντζιά και Αγιο Ανδρέα και σημειώθηκαν μετά τις 23.00, πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι στην περιοχή Πύργου υπήρξαν μια με δύο περιπτώσεις διακοπής στην παροχή ρεύματος, που οφείλονται στην κακοκαιρία.

Εξήγησε πως οι βλάβες στο χαμηλό σύστημα επηρεάζουν την ηλετροδότηση σε 4-5 δρόμους.

Ο κ. Γαβριηλίδης είπε πως υπήρξε και μια βλάβη στο σύστημα μέσης τάσης στη Λευκωσία, στις 2:50 που δεν μπορεί να αποδοθεί στην κακοκαιρία.

 philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου