Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Βαρόμετρο οι 700.000 αναποφάσιστοι


Βαρόμετρο οι 700.000 αναποφάσιστοι
Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, το 10% των ψηφοφόρων δεν έχει οριστικοποιήσει την επιλογή του. Από την απόφαση που θα πάρει τις τελευταίες ώρες θα κριθεί η έκβαση της κρίσιμης αναμέτρησης
Στο «κυνήγι» των 700.000 αναποφάσιστων έχουν επιδοθεί τα πολιτικά κόμματα αφού, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι θα κρίνουν τον νικητή των εκλογών.
Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της Κυριακής, το 10% περίπου του εκλογικού Σώματος, σύμφωνα με μετρήσεις κοινής γνώμης, δεν έχει καταλήξει ακόμα ποιο κόμμα θα επιλέξει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των εταιρειών δημοσκοπήσεων δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που κυμαίνεται από μία έως τέσσερις μονάδες. Μόνο δύο εταιρείες καταγράφουν πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά από τη ΝΔ.
Το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ, που παρουσιάζεται στις περισσότερες έρευνες κοινής γνώμης, δεν θεωρείται ασφαλές, αφού εξαρτάται από την ψήφο των αναποφάσιστων πολιτών. Στο Σώμα των αναποφάσιστων εμφανίζεται -σύμφωνα με ειδικούς στις έρευνες κοινής γνώμης- μία μικρή υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ.
Βαρόμετρο οι 700.000 αναποφάσιστοι
Παρουσιάζεται όμως το φαινόμενο ακόμα και στο Σώμα των πολιτών που έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν στις 17 Ιουνίου, ένα ποσοστό περίπου 30% (1 στους 3 ψηφοφόρους) να δηλώνει ότι δεν διακατέχεται από βεβαιότητα για την ψήφο του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει επιλογή την τελευταία στιγμή.

Με αυτό το δεδομένο ενισχύεται ακόμη περισσότερο η εικόνα αστάθειας που υπάρχει δημοσκοπικά για το πρώτο κόμμα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ξεπεράσουν αθροιστικά το 55-60% απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Το «ταβάνι» του πρώτου κόμματος εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται κοντά στο 30% .

Με βάση τα ευρήματα των περισσότερων δημοσκοπήσεων δημιουργούνται δύο σημαντικά ερωτήματα για την επόμενη μέρα που θα απαντηθούν την ερχόμενη Κυριακή.

Θα εξασφαλίσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 50%+1 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας (151 βουλευτές) προκειμένου να υπάρχει δεδηλωμένη σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης; Στις εκλογές του Μαΐου έφτασαν στις 149 έδρες αθροιστικά.

Θα μπορέσουν τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και της Δημιουργίας Ξανά -που διεκδικεί την είσοδό της στη Βουλή- να εκφράσουν το 50% του εκλογικού Σώματος, καταγράφοντας μία ευρύτερη κοινωνική πλειοψηφία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ;

Σημαντικό στοιχείο που θα καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών είναι και η διάθεση ενός μέρους του εκλογικού Σώματος να κατευθυνθούν στην «ψήφο της μίας ημέρας» όπου αρκετοί πολίτες φαίνονται διατεθειμένοι να επιλέξουν ένα κόμμα, μόνο και μόνο, για να μην κερδίσει ο αντίπαλός του.

Με τον τρόπο αυτό απαντά ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων στα ισχυρά διλήμματα των εκλογών «καταψηφίζοντας» επί της ουσίας το κόμμα που πιστεύει ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά του και «υπερψηφίζοντας» το αντίπαλο, άσχετα εάν ανήκει στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Η ψήφος μίας χρήσης ουσιαστικά «σπάει» τους παραδοσιακούς κομματικούς διαχωρισμούς, αφού το δίλημμα «Μνημόνιο ή Αντιμνημόνιο» διαπερνά τη συμπεριφορά ενός σημαντικού τμήματος των πολιτών.

Μείωση
Στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων περιλαμβάνεται και η μείωση του ποσοστού των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Κοινοβουλίου από 18% που ήταν τον Μάιο, σε μικρότερο από 10% που μπορεί να αγγίζει και τις 8 μονάδες. Με αυτό το δεδομένο, απομακρύνεται πλήρως το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από ένα κόμμα, καθώς χρειάζεται τουλάχιστον 37,5% για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ

Επιχειρούν να ανακόψουν την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ στους νέους

Τους ψηφοφόρους των νέων ηλικιών, από 18-45 ετών, προσπαθούν να προσεταιριστούν περισσότερο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε συντριπτική υπεροχή στις νέες ηλικίες κατά τη διάρκεια των εκλογών του Μαΐου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα σημαντικό τμήμα νέων ψηφοφόρων «επαναπατρίζεται» στη ΝΔ, η οποία υπερέχει κατά 20 και πλέον μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους ηλικιών άνω των 55 ετών.

Αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να συσπειρώσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του, καταγράφοντας σημαντικό έλλειμμα στη νεανική ψήφο λόγω της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών. Το σημαντικότερο μέρος των ψηφοφόρων που «άφηναν» το ΠΑΣΟΚ εν όψει της 17ης Ιουνίου κατευθύνονταν κυρίως προς τη ΝΔ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η τάση αυτή φαίνεται να έχει ανακοπεί τις τελευταίες ημέρες, όπου εμφανίζεται «επαναπατρισμός» αρκετών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Τα τελευταία γκάλοπ που είδαν το φως της δημοσιότητας κατέγραφαν μείωση της δύναμης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπου οι ψηφοφόροι του κατευθύνονται ισοδύναμα και προς τη ΝΔ -λόγω πολιτικής προέλευσης- αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω συμφωνίας στη θέση για καταγγελία του Μνημονίου.

Σταθερή δύναμη εμφανίζεται η ΔΗΜΑΡ, ενώ Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι θα καταγράψουν σημαντική μείωση των ποσοστών τους, δείχνουν να συσπειρώνονται μετά τον ξυλοδαρμό της βουλευτού του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη, από τον εκπρόσωπο Τύπου της Χρυσής Αυγής μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

ΟΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Τα κέρδη και οι ζημιές από τις μετακινήσεις

Δημόσιοι υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν μπει στο στόχαστρο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση των ποσοστών τους.

Στις τελευταίες εκλογές η πλειοψηφία των δημοσίων και ιδιωτικών υπάλλήλων ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι ηλικίες άνω των 55 ετών που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και αποτελούν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του... παλιού δικομματισμού επέλεξαν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να προσεταιριστεί αγροτικό πληθυσμό και ψηφοφόρους από την περιφέρεια, η οποία επέλεξε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές του Μαΐου.

Με δεδομένη την ενίσχυση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά τις κάλπες της 17ης Ιουνίου και κάτω από το βάρος των ισχυρών διλημμάτων των εκλογών που αφορούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ, τα υπόλοιπα κόμματα φαίνεται να συμπιέζονται εκλογικά.

Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, δείχνει να κερδίζει τη μάχη απέναντι στις αρχικές διαρροές που είχαν καταγραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τη ΝΔ. Η ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται σταθερή δύναμη. Το ΚΚΕ κατέγραφε μαζική προσχώρηση ψηφοφόρων του προς τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις 7 Μαΐου. Το βίαιο επεισόδιο με τον ξυλοδαρμό της Λ. Κανέλλη από τον εκπρόσωπο Τύπου της Χρυσής Αυγής, κατέγραψε συσπείρωση των ψηφοφόρων και των δύο κομμάτων. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες «χάνουν» και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς τη ΝΔ, ενώ η Δημιουργία Ξανά του Θ. Τζήμερου δείχνει να διεκδικεί την είσοδό της στη Βουλή.

Οι στρατηγικές των κομματικών επιτελείων
Αττική, Κρήτη και Μακεδονία οι κρίσιμες περιφέρειες

Η Αττική, τα μεγάλα αστικά κέντρα μαζί με την Κρήτη αλλά και η Περιφέρεια της Μακεδονίας θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών σε έρευνες κοινής γνώμης.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου κατέγραψε την κατάρρευση του δικομματισμού, που κυριάρχησε μετά τη Μεταπολίτευση, κυρίως στην Αττική, όπου αναδείχθηκε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έριξαν το βάρος τους στον «επαναπατρισμό» των ψηφοφόρων τους στην Αττική, όπου η μεν ΝΔ είδε τη δύναμή της να μειώνεται κατά 50% (12,40% από 26,62%), ενώ το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε ιστορικά χαμηλά ποσοστά (9,07% από 40,23%).

Αθήνα-Πειραιάς
Τα επιτελεία των δύο κομμάτων επικέντρωσαν την προεκλογική τους στρατηγική κυρίως στη Β' Αθήνας και στη Β' Πειραιά, όπου κυρίως το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε κατάρρευση των ποσοστών του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών έλαβε το 21,82% των ψήφων, τριπλασιάζοντας το ποσοστό που πήρε στην εκλογική αναμέτρηση του 2009 (7,40%).

Η Κρήτη αποτελεί άλλη μία περιφέρεια-κλειδί για τον νικητή των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Το ΠΑΣΟΚ διατήρησε την πρωτιά με ποσοστό μόλις 18,5%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως κέρδισε στα τρία από τα τέσσερα μεγάλα αστικά κέντρα, καταγράφοντας συνολικό ποσοστό 14,1%, ενδεικτικό στοιχείο ότι απορρόφησε ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ είχε καταλάβει την πέμπτη θέση στο νησί, με ποσοστό 10,1%, χαμηλότερο και από αυτό που έλαβε η Δημοκρατική Συμμαχία.

Μετά τη συνεργασία με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη η ΝΔ στοχεύει για την πρωτιά στην Κρήτη, όπου το ΠΑΣΟΚ δείχνει να αντιστέκεται.

Το ίδιο ευελπιστεί να επιτύχει η ΝΔ και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διεκδικώντας με αξιώσεις τις ψήφους των μουσουλμάνων.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ



ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου