Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Εκλογές και κυπριακή οικονομία στα πρωτοσέλιδα του Τύπου



Οι αυριανές εκλογές στην Ελλάδα και η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας είναι τα θέματα, που προβάλλει κυρίως ο σημερινός κυπριακός τύπος.

Ο «Πολίτης» έχει τίτλο: «Στην κάλπη Κύπρος και Ευρώπη. Με κομμένη ανάσα περιμένουν όλοι τις εκλογές στην Ελλάδα». Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «κόκκινο» χτυπά η αγωνία στην Ε.Ε.
και στην Κύπρο ενόψει των αυριανών εκλογών. Μέσα από τον πανικό, σημειώνεται, καταγράφονται και «άγαρμπες», όπως χαρακτηρίζονται, κινήσεις της γερμανικής «Financial Times» που κάλεσαν τους Έλληνες να ψηφίσουν ΝΔ και όχι τον «δημαγωγό Τσίπρα». Για την Κύπρο αναφέρεται ότι, θα γίνει σύσκεψη αρχηγών την ερχόμενη Πέμπτη, ότι στη Βουλή θα συζητηθεί πακέτο οικονομικών μέτρων και ότι προχωρά το δάνειο με τη Ρωσία, ενώ είναι ανοιχτό και το θέμα της αίτησης προς τον Μηχανισμό Στήριξης για ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας.


«Η Ελλάδα στο επίκεντρο» είναι ο τίτλος της «Χαραυγής», η οποία χαρακτηρίζει «προκλητική και απροκάλυπτη» παρέμβαση των Γερμανικών Financial Times υπέρ της ΝΔ.

Σημειώνεται ότι η Eυρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους και προσθέτει ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα έχουν τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Κυριακής μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Η «Αλήθεια» χαρακτηρίζει τις αυριανές εκλογές ως τις «πιο κρίσιμες» για την Ελλάδα και σημειώνει ότι επικρατεί αγωνία και ανησυχία στην Κύπρο για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η «Σημερινή» έχει τίτλο «Όλα τα λεφτά οι εκλογές στην Ελλάδα» και σημειώνει ότι το αποτέλεσμα τους θα είναι καθοριστικό για τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης.

Η εφημερίδα αναφέρει, ότι κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίασε ότι το ρωσικό δάνειο ίσως είναι λίγο μεγαλύτερο από το προηγούμενο των 2,5 δις εκατ.ευρώ που έχει επιτόκιο 4,5%». Ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι οι εκλογές στην Ελλάδα «βρίσκονται στα χέρια των αναποφάσιστων» και κάνει λόγω για «ντέρμπι ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ». Προστίθεται ότι τα γραφεία στοιχημάτων «δίνουν πρωτιά στην ΝΔ». Επίσης, η εφημερίδα φιλοξενεί απόψεις Ελλήνων οικονομολόγων, που σχολιάζουν το διακύβευμα των εκλογών. Για την κυπριακή οικονομία γράφει ότι είναι «ασπίδα τα 4 δις ευρώ από τη Ρωσία» και ότι υπάρχει προγραμματισμός για προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης μόνο όμως για την Λαϊκή Τράπεζα.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος



zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου