Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Πως ασφαλίζονται οι Έλληνες στην περίοδο της κορύφωσης της κρίσης

Με την οικονομική κρίση στην κορύφωση της οι Έλληνες περιορίζουν ή και διακόπτουν τις ασφαλιστικές τους καλύψεις στην ιδιωτική ασφάλιση προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν.


Η σχετική μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών για το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σύνολο 62 εταιριών από τις οποίες στις Ασφαλίσεις Ζωής δραστηριοποιούνται οι 11 στις Ασφαλίσεις κατά Ζημιών οι 40 και οι 11 είναι Μικτές (ζωής και κατά ζημιών) δείχνει τα παρακάτω στοιχεία.


Η παραγωγή ασφαλίστρων, συγκρινόμενη με την παραγωγή των ιδίων επιχειρήσεων για το πρώτο τρίμηνο του 2011 εμφανίζει μείωση κατά 5,0%, το οποίο αναλύεται σε αύξηση κατά 4,7% στις ασφαλίσεις Ζωής και μείωση κατά 12,0% στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών


Ασφαλίσεις ζωής


Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών για το πρώτο τρίμηνο του 2012 Συνολικά, διαπιστώνεται ότι αυξήθηκε η παραγωγή των πρωτασφαλίσεων Ζωής κατά 4,7%.


Οι κλάδοι της Ζωής κινήθηκαν πτωτικά εκτός των κλάδων Ασφαλίσεων ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις, ο οποίος αυξήθηκε κατά 79,0%, και Υγείας, ο οποίος γνώρισε αύξηση κατά 5,7%. Ο κλάδος Ζωής γνώρισε μείωση κατά 7,2%.


Γενικές Ασφαλίσεις ( κατά ζημιών)


Στην ασφάλιση των χερσαίων οχημάτων η μείωση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011 είναι 14,1%.


Αντιστοίχως, στις καλύψεις πυρός και συμπληρωματικών κινδύνων περιουσίας (κλάδοι πυρκαϊάς και στοιχείων της φύσεως, λοιπών ζημιών αγαθών και διαφόρων χρηματικών απωλειών) η μείωση σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011 είναι 10,6%.


Σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα του 2011, για τις ίδιες ασφαλιστικές επιχειρήσεις, η παραγωγή ασφαλίστρων μειώθηκε κατά 12,0%, οδηγούμενη κυρίως από τις μειώσεις των κλάδων χερσαίων οχημάτων (-23,0%), αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων (-11,8%) και πυρκαϊάς και στοιχείων της φύσεως (-12,8%). Εκτός αυτών, μεγάλες ποσοστιαίες μειώσεις είχαν κάποιοι μικρότεροι σε μέγεθος κλάδοι, όπως αυτοί της νομικής προστασίας (-18,2%), των μεταφερομένων εμπορευμάτων (-15,8%) και ατυχημάτων (-14,4%). Αντιθέτως, αύξηση της παραγωγής σημείωσε ο κλάδος της γενικής αστικής ευθύνης (+8,7%) και των διαφόρων χρηματικών απωλειών (+16,4%).


Επιστροφές ασφαλίστρων και ακυρώσεις συμβολαίων


Στις ασφαλίσεις Ζωής, αν και οι επιστροφές λόγω ακυρώσεων μειώθηκαν τον Ιανουάριο στη συνέχεια αυξήθηκαν σημαντικά. Στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, παρατηρήθηκε η αντίθετη κίνηση, δηλαδή η υψηλή τιμή του Ιανουαρίου δεν συνεχίστηκε τους υπόλοιπους μήνες.


Στις ασφαλίσεις Ζωής παρατηρήθηκε νέα αύξηση των επιστροφών ασφαλίστρων τον Φεβρουάριο στον κλάδο Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις, Ζωής, ο δείκτης συνεχίζει να κινείται σε παρόμοιες τιμές με αυτές του 2011.


Στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, οι ασφαλίσεις αυτοκινήτων έμειναν σταθερά υψηλές τους πρώτους μήνες του 2012. Στις ασφαλίσεις περιουσίας παρατηρήθηκε έξαρση των επιστροφών τον Ιανουάριο και στη συνέχεια επέστρεψαν σε χαμηλά επίπεδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου