Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Αποκαλυπτήρια για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ


Αποκαλυπτήρια για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
To οικονομικό πρόγραμμά του παρουσιάζει στις 12.00 το μεσημέρι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναμένεται να περιλαμβάνει υποσχέσεις προς τις αδύναμες κατηγορίες του πληθυσμού, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα προ του δεύτερου Μνημονίου, κατάργηση των «χαρατσιών» και «όχι» νέους φόρους.

Οπως αναφέρει το Εθνος (ρεπορτάζ: Παναγιώτης Τσούτσιας) στο νέο και επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφέρεται ότι θα καταργηθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι του Μνημονίου και κυρίως αυτοί που μειώνουν μισθούς, συντάξεις, περιορίζουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και αποδιαρθρώνουν τις εργασιακές σχέσεις.

Στο εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει αναφορά για τον δημόσιο έλεγχο στρατηγικών τομέων της οικονομίας -όπως η ΔΕΗ- και οι οποίοι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο, σε μία ωστόσο μακροπρόθεσμη βάση.
«Δεν θα βάλουμε νέους φόρους στη μεγάλη πλειοψηφία», δήλωσε χθες ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ Γιάννης Μηλιός, τονίζοντας ότι, αν χρειαστεί, «θα βάλουμε φόρους εκεί που υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και στη μεγάλη περιουσία».
Ο κ. Μηλιός επεσήμανε ότι «θα δημιουργήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα σε αντιστοιχία με τη συνταγματική αρχή που λέει ότι ο καθένας συνεισφέρει στο κράτος ανάλογα με τη φορολογική του ικανότητα».
Σημειώνεται ότι ο βουλευτής και οικονομολόγος Γ. Σταθάκης εκτίμησε χθες ότι τα χρήματα φθάνουν για μισθούς και συντάξεις και ότι έλλειμμα ρευστότητας θα εμφανιστεί τους τελευταίους μήνες του 2012, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα βρεθεί λύση. Ο κ. Σταθάκης μίλησε επίσης για αποκατάσταση κατώτατων μισθών και συντάξεων.
«Ο κατώτατος μισθός είναι ο μόνος που αποκαθιστούμε. Να πάει στα 718 μεικτά», είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι κ. Τσίπρας μιλώντας πρόσφατα σε ρωσικό κρατικό κανάλι είπε πως «η ακύρωση του προγράμματος λιτότητας και η προσπάθεια αύξησης των συντάξεων θα είναι τα πρώτα δύο μέτρα στα οποία θα προχωρήσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς».
Ο κ. Τσίπρας μάλιστα είχε τονίσει πως «το πρώτο βήμα είναι να ακυρώσουμε το πρόγραμμα για «σφίξιμο του ζωναριού». Την πρώτη κιόλας ημέρα το σχετικό νομοσχέδιο θα σταλεί για συζήτηση στο Κοινοβούλιο, θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τις συντάξεις βάζοντας πρόσθετο φόρο στα πλούτη».
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο σημείωναν ότι στο πρόγραμμά του θα αναφέρει την αύξηση των μισθών και των συντάξεων αφού πρώτα ξεκινήσει η ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Οπως τονίζεται, παράλληλα με τους «ρυθμούς ανάπτυξης - ανάκαμψης» θα καταστεί εφικτή και η «σταδιακή αύξηση των μισθών και των συντάξεων, πρώτα επί όλων των χαμηλότερων, με στόχο μισθούς και συντάξεις ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαβίωσης».

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου