Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Όχι νέα μέτρα το 2012 και νέα σύσκεψη


Τρεις ώρες κράτησε η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού, Α. Σαμαρά με τους κυβερνητικούς εταίρους, κ.κ Βενιζέλο και Κουβέλη παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα. Οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν να μην υπάρξουν νέα μέτρα το 2012, αλλά να εφαρμόσουν όσα έχουν ψηφισθεί τον Μάρτιο και με την αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων. Ωστόσο συνεχιζεται η αναζήτηση περικοπών ύψους 11,7 δισ. ευρώ για το διάστημα 2013- 2014, που ευελπιστούν να παραταθεί έως το 2016. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα το κλίμα ήταν καλό και οι πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν τις βασικές κατευθύνσεις για το πακέτο των περικοπών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση κινείται εντός του πλαισίου που έχουν χαράξει οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ σημείωσε ότι μέριμνα της κυβέρνησης είναι η προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και παράλληλα η ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας.
Yπογράμμισε ότι το κλίμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ήταν καλό και παρέπεμψε στα υπουργεία για εξειδίκευση μέτρων περικοπών, διευκρινίζοντας ότι θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών.
Σε ερώτηση «αν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Στουρνάρας», ο κ. Κεδίκογλου απάντησε: «ρωτήστε γι΄αυτό τον κ. Στουρνάρα. Η δήλωσή μου ήταν σαφής όπως και των δύο άλλων πολιτικών αρχηγών».
Ο Ε. Βενιζέλος σε δηλώσεις του επανέλαβε ότι επιβεβαιώθηκε η στρατηγική της αναθεώρησης των δυσμενών όρων της σύμβασης με την επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης του προγράμματος σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και πρόσθεσε ότι η Αθήνα θα πρέπει να διαμορφώσει ένα δικό της σχέδιο.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι απαιτείται να ξανακερδίσει η χώρα την αξιοπιστία της και να «σπάσει την λανθασμένη εντύπωση που υπάρχει στους Ευρωπαίους», ενώ έκανε ειδική αναφορά στην αναγκαιότητα ιδιωτικοποιήσεων
Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών για τον καθορισμό των μέτρων και την αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων, ενώ έκανε λόγο για διεθνείς επαφές στο υψηλότερο επίπεδο για την πολιτική διαπραγμάτευση.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, ανακοίνωσε ότι αποφάσισαν να μην υπάρξουν νέα μέτρα το 2012 και ανακοίνωσε ότι το ειδικό τέλος των ακινήτων θα πληρωθεί σε πολλές δόσεις που μπορεί να επεκταθούν και το 2013, ενώ ειδική αναφορά έκανε στο επίδομα θέρμανσης για τις ευπαθείς ομάδες.

athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου