Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Σαμαράς: Ζήτησε λίστα με όλα τα δημόσια ακίνητα


Σαμαράς: Ζήτησε λίστα με όλα τα δημόσια ακίνητα

Προθεσμία μιας εβδομάδας δίνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε όλους τους υπουργούς προκειμένου να του παραδώσουν γραπτώς τη λίστα με όλα τα ακίνητα που διαθέτει ο καθένας υπό την εποπτεία του. Σκοπός είναι να μάθει επιτέλους το Μέγαρο Μαξίμου πόσα κτίρια και οικόπεδα διαθέτει το Δημόσιο, έτσι ώστε να ξεκινήσει άμεσα η περιστολή των δαπανών για τη στέγαση των υπηρεσιών.

Αυτή τη στιγμή το ελληνικό δημόσιο διαθέτει εκατοντάδες δικά του ακίνητα, και παρ' όλα αυτά πληρώνει εκατομμύρια ευρώ τον μήνα σε ενοίκια, καθώς δεν έχει γίνει σωστή κατανομή των υπηρεσιών.



Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στον Πειραιά, για παράδειγμα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, το Ειρηνοδικείο, το Πολιτικό - Ποινικό Αρχείο του Πρωτοδικείου, το Διοικητικό Εφετείο, τα Δικαστήρια Ανηλίκων, το Υποθηκοφυλακείο και το Πταισματοδικείο της πόλης στεγάζονται σε κτίρια για την ενοικίαση των οποίων το Δημόσιο πληρώνει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο, ενώ την ίδια ώρα το κράτος διαθέτει δικό του σύγχρονο κτίριο, την παλιά Καπναποθήκη του Κεράνη, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο ώστε να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες και να περισσέψει και χώρος, καθώς έχει έκταση 50.000 τετραγωνικών μέτρων και μεγάλο υπόγειο γκαράζ!

Το αίτημα του κ. Σαμαρά για καταγραφή όλων των δημόσιων κτιρίων μεταφέρθηκε στους υπουργούς μέσω επιστολής που απέστειλε χθες αντ' αυτού ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωνε με έγγραφό του ότι η δαπάνη για πληρωμή μισθωμάτων υπουργείων, περιφερειών και περιφερειακών υπηρεσιών κόστισε συνολικά για όλο το 2011, ούτε λίγο, ούτε πολύ, 155,77 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό μάλιστα αυτό προέκυψε μετά τη μείωση στα μισθώματα που αξίωσε το Δημόσιο λόγω της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η σχετική δαπάνη για το 2009 είχε ανέλθει σε 178,16 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2010 σε 169,70 εκατομμύρια ευρώ.

Σε άλλο έγγραφο που είχε διαβιβάσει ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης προς τη Βουλή των Ελλήνων, αναφέρονταν επίσης ότι τα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλλουν κάθε χρόνο για τις στεγαστικές τους ανάγκες σε ενοίκια 37 εκατομμύρια ευρώ!

Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι όλα αυτά θα πρέπει να κοπούν το συντομότερο δυνατό, καθώς το κράτος δεν έχει λεφτά για πέταμα, τη στιγμή μάλιστα που το ελληνικό δημόσιο διαθέτει αρκετά κτίρια ώστε να στεγάσει τις υπηρεσίες του, πολλά εκ των οποίων είναι εγκαταλειμμένα εδώ και δεκαετίες.



espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου