Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Nέα πρόσκληση από Ευ. Βενιζέλο για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης



ΑΝ δεν συμφωνηθεί η αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής τουλάχιστον κατά δύο έτη, δεν θα κλείσει ο προϋπολογισμός του 2012 και δεν να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του 2013, προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χθες, μία ημέρα πριν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος προωθεί ως κεντρική πρότασή του τη συγκρότηση και λειτουργία της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, καλώντας και την αντιπολίτευση να μετέχει σε αυτή.


Έτσι κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μπορεί να διαμορφωθεί επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής από το β'Α εξάμηνο του 2012 έως  το τέλος του 2016.
Όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξή του στον «Βήμα fm», ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα με την τρόικα όσον αφορά την εκτίμηση για την ύφεση, που πάντα ξεφεύγει από το προβλεπόμενο. Μάλιστα τόνισε ότι ο στόχος των 11,5 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών είναι δύσκολος έως αδύνατος λόγω της ύφεσης.
Επίσης  τόνισε ότι η αναθεώρηση των δυσμενών όρων του μνημονίου είναι αναγκαία προϋπόθεση για να τονωθεί η αγορά.

Ο κ. Βενιζέλος κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν πρόκειται να δεχθεί περικοπές σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, ωστόσο δεν προτίθεται να δώσει μάχη για τα ειδικά μισθολόγια, που δεν είναι και δικό του πολιτικό ακροατήριο. Ωστόσο  θεωρεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υψηλόβαθμων στελεχών στα ΕΛΠΕ και τους Οργανισμούς Λιμένων πρέπει να υπάρξουν περικοπές.

Ακόμη θα επιμένει ότι η χώρα θα πρέπει να δώσει άμεσα και απτά δείγματα γραφής στην προώθηση όλων των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, όπως παρουσιάστηκαν  στην προγραμματική σύγκλιση και τις προγραμματικές δηλώσεις.
Ο κ. Βενιζέλος, με άλλα λόγια, θέλει να εμφανιστεί ότι ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ έχουν πρόταση εξόδου από την κρίση, με ανάσα στην οικονομία και επιθυμούν κυβέρνηση τετραετίας, σε αντίθεση με την τακτική που ακολούθησε ο κ. Σαμαράς στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά και στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου.
Χθες ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τους εκπροσώπους  της Ομοσπονδίας των ατόμων με αναπηρία και συζήτησαν τις δυσκολίες που έχουν προκύψει σε σχέση με τα Κέντρα Εκτίμησης Ποσοστού Αναπηρίας (ΚΕΠΕ) και την ανάγκη να υπολογίζεται η κατάσταση της αναπηρίας στη διαμόρφωση των συνταξιοδοτικών και μισθολογικών ρυθμίσεων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίθεται να μεταφέρει το θέμα στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών  και θα προτείνει τη συγκρότηση μιας μικρής διυπουργικής και δικομματικής επιτροπής που θα παρακολουθεί τα θέματα, ώστε να δίνονται άμεσα λύσεις.
 Χθες συνεδρίασε επίσης η οργανωτική γραμματεία του κόμματος και ο κ. Βενιζέλος σήκωσε το γάντι των εσωκομματικών του αντιπάλων λέγοντας ότι «όποιος θέλει να κάνει κόμμα μπορεί να το κάνει και να κατέβει στο λαό να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Τέλος  δήλωσε ότι πάντα ήταν κατά του δημοψηφίσματος, στις Κάννες προσπάθησε να σώσει την υπόσταση της χώρας και πάντως ο Γ. Παπανδρέου πιθανότατα να ήταν ακόμη πρωθυπουργός εάν δεν είχε τεθεί το θέμα του δημοψηφίσματος.




Κική Παππά
express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου