Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

2,5 δισ. ευρώ ενισχύσεις για τους αγρότες


Ποσό 2,5 δισ. ευρώ για τον αγροτικό κλάδο μέχρι το τέλος του έτους υποσχέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρης, ο οποίος, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, παρουσίασε τις προτεραιότητες της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Πιο συγκεκριμένα, έχει ήδη συμφωνηθεί με το υπουργείο Οικονομικών ώστε μέχρι το τέλος του έτους να εκταμιευθεί για τον αγροτικό κλάδο συνολικό ποσό που φθάνει τα 2,5 δισ. ευρώ. Ηδη έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες να πληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι τόσο η «εξισωτική των κτηνοτρόφων» όσο και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου. Επιπλέον, τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Οκτωβρίου θα δοθεί η προκαταβολή (το 50%) της ενίσχυσης ύψους 1,1 δισ. ευρώ και τις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκεμβρίου το υπόλοιπο 50%, δηλαδή ακόμη 1,1 δισ. Ευρώ.


Ως προς την υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου, σημαντικός παράγοντας θα είναι, όπως είπε ο κ. Τσαυτάρης, «ένα νέο, σύγχρονο, επιτελικό υπουργείο, που χαράσσει πολιτικές και δεν είναι μόνο διαχειριστικό», ενώ σημαντικά εργαλεία θα είναι τόσο το τρέχον πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» όσο και το νέο που έρχεται με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

Οσον αφορά τις προτεραιότητες του υπουργείου, στην πρώτη γραμμή βρίσκονται η ενίσχυση της κτηνοτροφίας και η εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων, το οποίο είναι αρνητικό (οι εισαγωγές το 2011 κόστισαν περί τα 6,5 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές απέφεραν μόλις 4,5 δισ. ευρώ). Επιπλέον θα επιδιωχθεί η μείωση του ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων και η έγκαιρη πληρωμή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, η υποστήριξη της ιχθυοπαραγωγής, η λειτουργία δημοπρασιών, συμβατικών και ηλεκτρονικών, η υποστήριξη των ομάδων νέων αγροτών, αλλά και ο εξορθολογισμός του συνεταιριστικού κινήματος.

dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου