Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Σκληρό τεστ Στουρνάρα στο Eurogroup


Σκληρό τεστ Στουρνάρα στο Eurogroup

Η επιμήκυνση του προγράμματος για την διάσωση των ισπανικών τραπεζών βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, που συνεχίζεται μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας. Σε δεύτερο πλάνο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «βλέπουν» την ελληνική κρίση,  με τον Γιάννη Στουρνάρα να δίνει σκληρό τεστ στην πρεμιέρα του ως «τσάρος» της οικονομίας μας.

Κατά την προσέλευσή τους στη συνεδρίαση, οι υπουργοί Οικονομικών θέλησαν να κρατήσουν χαμηλά τον πήχη για τυχόν σημαντικές αποφάσεις. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Βόλφγκανγκ  Σόιμπλε, ότι το Eurogroup θα λάβει τις εκθέσεις της τρόικας για την Ελλάδα και την Κύπρο, ωστόσο, «δεν νομίζω ότι θα λάβουμε καμία απόφαση σήμερα, αλλά κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο».



Την κουβέντα μονοπωλεί η παράταση ενός έτους, έως το 2014, στην Ισπανία, για να ρίξει το έλλειμμά της κάτω του 3%. Μάλιστα, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο ακόμη μεγαλύτερης παράτασης με «αντάλλαγμα» τη λήψη επιπλέον περικοπών.

Πριν την συνεδρίαση, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, με τον τελευταίο να συμφωνεί να επισκεφθεί την Αθήνα τις επόμενες ημέρες.

Στην επίσημη πρώτη του στο Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει δύσκολο έργο, καθώς καλείται να πείσει τους εταίρους ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στους στόχους όσων έχουν συμφωνηθεί, αλλά και ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα.

Ο κ. Σόιμπλε απέστειλε μήνυμα στον κ. Στουρνάρα, στο οποίο τον συγχαίρει για την τοποθέτησή του στο υπουργείο και του εύχεται καλή επιτυχία στο έργο του.



star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου