Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Η «τσουχτερή» έκδοση των ομολόγων έσωσε την Ελλάδα από χρεοκοπία


Η «τσουχτερή» έκδοση των ομολόγων έσωσε την Ελλάδα από χρεοκοπία
«Σανίδα σωτηρίας» φαίνεται να αποτέλεσε η χθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων από το ελληνικό δημόσιο βάσει της οποίας θα αποπληρωθεί τελικά το ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λήγει στις 20 Αυγούστου.

Μπορεί προσωρινά η Ελλάδα να γλύτωσε το ενδεχόμενο μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας, ωστόσο τώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρωθούν το
τάχιστο οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και τελικώς να φτάσει στα κρατικά ταμεία η δόση των 31 δισ. ευρώ. 

Χθες το ελληνικό Δημόσιο βγήκε στις αγορές ζητώντας 3,125 δισ. ευρώ και πήρε κατ' αρχήν 4,62 δισ. ευρώ. Ωστόσο, έως αύριο Πέμπτη υπολογίζεται ότι με νέες μη ανταγωνιστικές προσφορές το συνολικό ποσό της τρίμηνης έκδοσης θα φτάσει στα 5 δισ. ευρώ.

Η έκδοση αν και ιδιαιτέρως δαπανηρή αφού το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,43% από 4,28% στη προηγούμενη έκδοση, κρίθηκε απαραίτητη για την κάλυψη των εξωτερικών αλλά και εσωτερικών αναγκών του δημοσίου. 
Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι τώρα να κλειδώσουν τα νέα μέτρα και να φτάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στα άδεια κρατικά ταμεία η επόμενη δόση.
 
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 27 Αυγούστου και οι επικεφαλής στις 3 Σεπτεμβρίου. Το πακέτο των μέτρων θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί έως τις 14 Σεπτεμβρίου, ώστε να πάρει το «πράσινο φως» και από το Eurogroup, που θα συνεδριάσει στη Λευκωσία.
 
Στη συνέχεια το πακέτο, με τη μορφή ενός νέου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή. Αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει προς τα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου. Εάν όλα πάνε καλά, τότε περίπου στα μέσα Οκτωβρίου θα εκταμιευθεί η δόση. Μέχρι τότε το Δημόσιο θα καλύπτει οριακά τις ταμειακές του ανάγκες με εκδόσεις εντόκων γραμματίων και τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ ενέκρινε προ ημερών την έκδοση περισσότερων εντόκων γραμματίων από την Ελλάδα, δίνοντας επί της ουσίας ρευστότητα στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία με τη σειρά της τη διοχετεύει στις ελληνικές τράπεζες για να αγοράσουν τα συγκεκριμένα έντοκα. Στην προκειμένη περίπτωση η συγκεκριμένη ρευστότητα θα επιστρέψει αμέσως στην ΕΚΤ, αφού αυτή είναι η κάτοχος του ομολόγου που λήγει στις 20 Αυγούστου.
moneypost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου