Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

ΟΙ «ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ» Αντίστροφη μέτρηση για την πώληση της Εμπορικής

Οι τράπεζες Εθνική και Eurobank με ανακοινώσεις τους επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για την αγορά της Εμπορικής
Οι τράπεζες Εθνική και Eurobank με ανακοινώσεις τους επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για την αγορά της Εμπορικής
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η πώληση της Εμπορικής, με επίδοξους «μνηστήρες» τις τράπεζες Alpha, Εθνική και Eurobank.
Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με επιστολή του προς τις τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες θα ορίσει τα ελάχιστα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι προτάσεις τους για την απόκτηση της Emporiki Bank. Η επιστολή θα κοινοποιηθεί και στην Credit Agricole.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, τα «ελάχιστα κριτήρια» θα προσδιορισθούν κατόπιν συμφωνίας του ΤΧΣ με την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ενώ θα τεθούν και χρονικοί περιορισμοί για την υποβολή των προτάσεων, ώστε να μην έχει το περιθώριο κάποια από τις τρεις τράπεζες να βελτιώσει την προσφορά της, και για να διασφαλιστεί το απόρρητο της διαδικασίας.
Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι χθες οι τράπεζες Εθνική και Eurobank με ανακοινώσεις τους προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους για την Εμπορική, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν ακόμα καταθέσει δεσμευτικές προσφορές.
Εγκυρες πηγές αναφέρουν στο «Εθνος» ότι βασικός όρος για να προχωρήσει οποιαδήποτε συμφωνία είναι η Credit Agricole να επανακεφαλαιοποιήσει πλήρως την Εμπορική Τράπεζα, οι ανάγκες της οποίας αποτιμώνται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ και διευκρινίζουν ότι το ΤΧΣ δεν πρόκειται να εγκρίνει καμία μεταβίβαση εάν δεν πληρούται η συγκεκριμένη προϋπόθεση.
Δεύτερος όρος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι η «ρήτρα κινδύνου χώρας», δηλαδή κατά κάποιο τρόπο έχει ασκηθεί βέτο, από την ελληνική πλευρά στην πλήρη αποχώρηση της Credit Agricole από την Ελλάδα.
Οι Γάλλοι θα πρέπει να διατηρήσουν ένα κρίσιμο ποσοστό στο νέο σχήμα. Την παραμονή της Credit Agricole, ως μετόχου μειοψηφίας, επιθυμούν και οι ελληνικές τράπεζες.
Επίσης, η Credit Agricole θα πρέπει να καλύψει μέρος ή ολόκληρο το ποσό που παρουσιάζεται ως κενό μεταξύ δανείων-καταθέσεων και υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ (10 δισ. καταθέσεις και 14 δισ. ευρώ δάνεια έπειτα από προβλέψεις).
Εφης Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr
ethnos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου