Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Αντώνη, εσύ αποφασίζεις! Η "σκληρή" απόφαση


Αντώνη, εσύ αποφασίζεις! Η "σκληρή" απόφαση

Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να υποστηρίζει μεν τη θέση του (τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ να ληφθούν σε δύο δόσεις), αλλά τελικά να υποχωρεί και να κάνει δεκτή την απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που έχει και την ευθύνη των χειρισμών, για άμεση λήψη μέτρων.

Ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση τόνισε ότι εάν η κυβέρνηση δεν έπαιρνε την απόφαση για άμεση λήψη μέτρων, η χώρα μας θα έμπαινε στην απομόνωση. 



Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν αμέσως μετά τη σύσκεψη πως ο Αντώνης Σαμαράς ήταν σαφής: αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με τους κ.κ. Μπαρόζο, Ρομπέι, αλλά και τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς και πως χωρίς τα μέτρα θα υπάρξει άρνηση εκταμίευσης και στάση πληρωμών! Αυτό ήταν που «λύγισε» τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Η χθεσινή δίωρη συνάντηση κατά την οποία δοκιμάστηκε η συνοχή της κυβέρνησης ήταν πολύ κρίσιμη, καθώς από τις έκτακτες επαφές που είχαν προχθές, Τρίτη, με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ οι εκπρόσωποι της τρόικας κατέστησαν σαφές ότι θα αποχωρήσουν από την Αθήνα, εάν δεν τους παραδοθεί πλήρης κατάλογος των μέτρων των 11,6 δισ. Εξέλιξη που σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την επόμενη δόση, αλλά και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Επιπλέον, η τρόικα υπογράμμισε ότι δεν έχει από τους προϊσταμένους της εξουσιοδότηση να συζητήσει το ενδεχόμενο τα μέτρα να ληφθούν σε δύο δόσεις, όπως προτείνει ο κ. Βενιζέλος.

Υπό την ασφυκτική πίεση χρόνου και τα μειωμένα περιθώρια ελιγμών, οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν στο περίγραμμα των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, αφήνοντας ανοικτό το πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης για το άμεσο μέλλον και δίνοντας βάρος αυτή τη στιγμή στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των αρχηγών, που ήταν η τρίτη μέσα σε τρεις μέρες, ο Φώτης Κουβέλης τόνισε χαρακτηριστικά ότι θα υπάρξει πρόταση για το πακέτο των 11,5 δισ. στην τρόικα, ωστόσο υπογράμμισε ότι «συζητήσαμε μόνο για κεφάλαια, και όχι για αριθμούς». 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε επίσης: «Εκείνο που αποτελεί κοινή επιλογή μας είναι ότι δεν θα προχωρήσουμε σε μέτρα που θα επιβαρύνουν αυτή την κοινωνία» και συνέχισε: «Η προγραμματική μας συμφωνία των τριών πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση παραμένει στο ακέραιο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από την Ιπποκράτους δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «θέση μας είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τον τετραετή βίο της γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση για τη χώρα. Είμαι αναγκασμένος να δεχτώ την εκτίμηση του πρωθυπουργού για τα μέτρα και περιμένω τα αποτελέσματα. Δεν θα κάνουμε εμείς αυτό που έκανε η Ν.Δ. απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Δεν θα οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές, όπως την οδήγησε από τον Νοέμβριο του 2011 η Ν.Δ. Εμείς θα τιμήσουμε τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών».



espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου