Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Ο «βασιλιάς» λαμβάνει τη θέση του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου


To Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου θα ξανανοίξει τις πύλες του για πρώτη φορά μετά την Τελετή Έναρξης.

Ο «βασιλιάς των Ολυμπιακών Αγώνων» παίρνει θέση από την Παρασκευή στο πρόγραμμα του «Λονδίνο 2012». Τα αγωνίσματα του στίβου ξεκινούν και μάλιστα απονέμονται δύο χρυσά μετάλλια, στα 10.000μ γυναικών και στη σφαιροβολία ανδρών.

Στην πρεμιέρα του Ολυμπιακού προγράμματος του στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ο πρώτος τελικός είναι τα 10.000μ και πρωταγωνίστριες αναμένεται να είναι δύο Αφρικανές αθλήτριες. Η Τιρουνές Ντιμπάμπα από την Αιθιοπία, δύο φορές «χρυσή» Ολυμπιονίκης κόντρα στην παγκόσμια πρωταθλήτρια των 5.000 και 10.000μ της Νταεγού Βίβιαν Τσερούιγιοτ από την Κένυα.



Η Ντιμπάμπα κυριάρχησε και στις δύο μεγάλες αποστάσεις στο Πεκίνο το 2008, αλλά στη συνέχεια έχασε δύο χρόνια λόγω τραυματισμού για να επιστρέψει και πάλι φέτος και να σημειώσει την κορυφαία επίδοση της χρονιάς. Το 2011 που έλειπε, τον ρόλο της κυρίαρχης στα δύο αγωνίσματα είχε αναλάβει η Τσερούιγιοτ με τις νικες της πέρυσι στο Παγκόσμιο.

Η Ντιμπάμπα θα έχει τη στήριξη κα δυο άλλων αθλητριών από την Αιθιοπία, της Γουόρκνες Κιντάνε, παγκόσμιας πρωταθλήτριας ανωμάλου δρόμου και της Μπελεϊνές Ολιγίρα, ενώ η «ασημένια» παγκόσμια πρωταθλήτρια των 10.000μ Σάλι Κιπιέγκο και η Τζόις Τσεπκικρούι συμπληρώνουν την τριάδα της Κένυας στον τελικό.

Η Ελιζαβέτα Γκρετσισνίκοβα (Ρωσία) είναι η πιο γρήγορη μη Αφρικανή αθλήτρια, φέτος, ενώ υψηλές βλέψεις έχουν και οι Εϊμι Χάστινγκ (ΗΠΑ), Σάρα Μορέιρα (Πορτογαλία).

Στον τελικό της σφαιροβολίας ανδρών και εφόσον δεν θα έχουμε κάποιον απρόσμενο αποκλεισμό στα πρωινά προκριματικά, μετέχουν όλα σχεδόν τα μεγάλα ονόματα του αγωνίσματος. Στα προκριματικά παίρνει μέρος και ο Μιχάλης Σταματόγιαννης. 

Ο Γερμανός παγκόσμιος πρωταθλητής, Ντέιβιντ Στορλ θα έχει να ανταγωνιστεί τρεις πολύ δυνατούς Αμερικανούς ρίπτες. Ο Στορλ έχει κερδίσει μέχρι τώρα στην καριέρα του, Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, τα παγκόσμια παίδων και εφήβων, το ευρωπαϊκό εφήβων και Νέων (κάτω τω 23 ετών). 

Ο Ρίις Χόφα (ΗΠΑ) έριξε βολή στα 22.00μ για να κερδίσει στα Ολυμπιακά τράιαλ στην πόλη Γιουτζίν. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2007 ήταν το φαβορί το 2008 στο Πεκίνο, αλλά πήρε την 7η θέση, ενώ ο Πολωνός Τόμας Μαγέφσκι είχε κάνει την έκπληξη και ανέβηκε στο ψηλό σκαλί του βάθρου.

Ο συμπατριώτης του Χόφα, Κρίστιαν Κάντγουελ έχει την κορυφαία φέτος επίδοση στον κόσμο με 22.31, ενώ ελπίδες για την κατάκτηση του χρυσού που θα είναι και το 18ο για τα αμερικανικά χρώματα στην ιστορία της διοργάνωσης διατηρεί και ο Ράιαν Γουίτινγκ.

Στην πρεμιέρα του στίβου θα έχουμε και την διεξαγωγή των πρώτων τεσσάρων αγωνισμάτων του επτάθλου με τη συμμετοχή της Σοφίας Υφαντίδου. Τα μεγάλα ονόματα του αγωνίσματος είναι η Βρετανίδα Τζέσικα Ενίς, η Ρωσίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια Τατιάνα Τσερνόβα και η Ουκρανή «χρυσή» Ολυμπιονίκης του Πεκίνου Ναταλία Ντομπρίνσκα. Την πρώτη ημέρα του επτάθλου οι αθλήτριες θα αγωνιστούν σε 100μ. εμπόδια, ύψος, σφαίρα, 200μ και τη δεύτερη σε μήκος, ακοντισμό και 800μ.

Το βράδυ θα έχουμε και τα προκριματικά στα 100μ γυναικών με τη συμμετοχή και της Μαρίας Μπελιμπασάκη, ενώ την πορεία τους για την κατάκτηση του Ολυμπιακού τίτλου ξεκινούν η Αμερικανίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια Καρμελίτα Τζέτερ και η Τζαμαϊκανή «χρυσή» Ολυμπιονίκης Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις.

Και οι Ελληνικές συμμετοχές


-Πρώτο αγώνισμα, στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, η σφαίρα ανδρών, όπου ο Μιχάλης Σταματόγιαννης αγωνίζεται 14ος στο Α' γκρουπ απο τα 2 των 20 αθλητών που θα διεξαχθούν παράλληλα, με όριο πρόκρισης τα 20,65μ. Ο τελικός γίνεται την ίδια ημέρα στις 22:35. με φαβορί τους Αμερικανους Hoffa και Cantwell και τον Γερμανό Storl.

-Το 7θλο ξεκινάει στις 12:05 με τη Σοφία Υφαντίδου στο πρώτο του αγώνισμα, τα 100μ εμπόδια, να αγωνίζεται στον ακριανό -9ο- διάδρομο, στη 2η απο τις 5 σειρές. Στη σειρά της θα είναι και η Dobrynska -Ουκρανία, ενώ στην τελευταία σειρά θα είναι τα υπόλοιπα μεγάλα ονόματα του 7θλου, η Ennis (μπροστά στο κοινό της), η Ρωσσίδα Chernova και η Αμερικανίδα Fountain. Ακολουθεί στις 13:15 το ύψος, ενώ στο απογευματινό πρόγραμμα είναι στις 21:00 η σφαίρα και στις 22:45 τα 200μ όπου η Υφαντίδου θα είναι στην 1η σειρά στον 5ο διάδρομο.

-Ο προκριματικός του τριπλούν γυναικών, με διπλή ελληνική συμμετοχή και 35 συμμετέχουσες, γίνεται στις 12:25, με όριο πρόκρισης τα 14,40μ. Τόσο η Νίκη Πανέττα που αγωνίζεται 15η στο Α' γκρουπ όσο και η Αθανασία Πέρρα που είναι 11η στο Β' γκρουπ έχουν φετινά ρεκόρ καλύτερα του ορίου, με 14,50μ και 14,70μ αντίστοιχα.
Η Saladuha και η Ibarguen που έχουν αγγίξει τα 15μ προβάλλουν ως φαβορί, η Rypakova υπολογίσιμη, ενώ οι παλιές καραβάνες του αγωνίσματος, Aldama, Lebedeva και φυσικά η Savigne κι ας μην έχει δείξει σε καλή κατάσταση, μπορεί να παίξουν σπουδαίο ρόλο στον τελικό (Κυριακή, 21:35).

-Στις 13:15 θα γίνουν οι 6 προκριματικές σειρές στα 400μ εμπόδια ανδρών απ' όπου οι 3 πρώτοι καθε σειράς και οι 6 καλύτεροι χρόνοι θα περάσουν για τις 3 ημιτελικές σειρές (Σάββατο, 21:00). Εκεί θέλει φυσικά να είναι και (στην 4η συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες) ο Περικλής Ιακωβάκης που αγωνίζεται στην 5η σειρά, στον 8ο διάδρομο, έχοντας μπροστά του τον Gordon απο το Τρινινταντ που είναι ο ένας απο τους 2 αθλητές που έχουν καλύτερη φετινή επίδοση στη σειρά του. Ο άλλος είναι ο δις-Ολυμπιονίκης Angelo Taylor στον 3ο διάδρομο. Στον 6ο αγωνίζεται ο vanZyl που δεν έχει δείξει όμως σε καλή κατάσταση φέτος. Φαβορί του αγωνίσματος ο Culson που θα τρέξει στην 4η σειρά και ο D.Green που θα είναι στην 3η σειρά και μάλιστα κληρώθηκε ατον 1ο διάδρομο.

-Στις 13:20 ξεκινάει στον προκριματικό της σφύρας το Α΄γκρουπ όπου αγωνίζεται στην 5η του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, 10ς κατα σειρά. Το Β΄γκρουπ -με επίσης 21 αθλητές όπως και το Α'- ξεκινάει στις 14:45 και προτελευταίος αγωνίζεται ο -απο φέτος- Κύπριος Κώστας Σταθελάκος. Το όριο πρόκρισης για τον τελικό (Κυριακή, 22:20) είναι ...αρκετά μακριά, στα 78μ.

-Στο απογευματινό πρόγραμμα, στις 21:05 Μαρία Μπελιμπασάκη θα αγωνιστεί στα 100μ, ενώ οι 7 σειρές θα προκύψουν μετά την πρόκριση 10 αθλητριών απο τον πρωινό προκριματικό γύρο όπου μετέχουν αθλήτριες που συμμετέχουν χωρίς να έχουν καταφέρει το όριο. Απο τις απογευματινές σειρές θα προκριθούν οι 3 πρώτες και οι 3 καλύτεροι χρόνοι για τις 3 ημιτελικές σειρές (Σάββατο 21:35, με τον τελικό να γίνεται στις 23:55). Η Μπελιμπασάκη θα αγωνιστεί στη διοργάνωση και στα 200μ.

-Τέλος, στις 21:50 στο μήκος ανδρών ο Λούης Τσάτουμας αγωνίζεται 20ος και προτελευταίος στο Α' προκριματικό γκρουπ, με όριο τα 8,10μ για τον τελικό (Σαββατο, 21:55)
Ο Τσάτουμας ευελπιστεί πως έχει αφήσει πίσω τα προβλήματα τραυματισμού και θα μπορέσει να ξεπεράσει τη φετινή επίδοση των 8,05μ και να πάει αρκετά μακρύτερα. ΤΟ αγώνισμα είναι αρκετά ανοικτό, με τον πρόσφατο κάτοχο του παγκοσμίου ρεκορ εφήβων με 8,35μ, τον Morgunov, να χει μαζί με τον Rutherford την καλύτερη φετινή επίδοση κι ενα εκατοστό πίσω τους τον Bayer. Παρολαυτα ο Watt θεωρείται φαβορί και ο Saladino, Mokoena ικανοι για όλα, ενώ και ο Αμερικανός Goodwin αλλά και Tomlinson εντός έδρας θα παίξουν ρόλο.

Στις 23:25 στο φινάλε της ημέρας, γίνεται ο τελικός στα 10χλμ γυναικών, με τη σπουδαία αναμέτρηση καταρχήν των Tirunesh Dibaba (Αιθιοπία) και Vivian Cheruiyot (Κένυα).
Πιο πριν υπ'αρχουν και τα προκριματικά σε 400μ γυναικών, 3χλμ στήπλ ανδρών το πρωί, και 1500μ ανδρών, δίσκο γυναικών το απόγευμα



in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου