Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Η δημοκρατία είναι καλή για τους πλούσιους» Εμίρ Κουστουρίτσα

Ο Σέρβος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα μιλάει στο Βήμα για την Ελλάδα και την προσφορά της στον πολιτισμό καθώς και για το τι σημαίνει για εκείνον η έννοια δημοκρατία. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκθειάζονται για την προσφορά τους


στην ενίσχυση της δημοκρατίας. Εσείς όμως δηλώνετε ότι δεν πιστεύετε στη δημοκρατία. Ποιο είναι το ιδανικό πολιτικό σύστημα για εσάς; «Η δημοκρατία εξακολουθεί να είναι το καλύτερο πολιτικό σύστημα γιατί δεν υπάρχει άλλο για να την αντικαταστήσει. Στο μέλλον όμως θα βλέπουμε όλο και περισσότερο την τάση να κυριαρχεί στον κόσμο ένα μέρος, είτε είναι η Νέα Υόρκη, όπως σήμερα, είτε η Κίνα.


Και σε αυτή τη μάχη για κατίσχυση μεταξύ Κίνας, Ινδίας, Ρωσίας και ΗΠΑ θα αναπτυχθεί ο νέος τρόπος πολιτικής έκφρασης.


Η δημοκρατία είναι καλή για τους πλούσιους. Σε έναν μικρό αριθμό εύπορων χωρών η δημοκρατία λειτουργεί, αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο δεν είναι καλή. Θα πρέπει λοιπόν να "κατακτήσουν" τον κόσμο και με τη δημοκρατία δεν μπορούν να το καταφέρουν».



Τι σημαίνει για τον Εμίρ Κουστουρίτσα η Ελλάδα;

«Σημαίνει αδελφοσύνη. Κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ αισθάνομαι ότι περιβάλλομαι από καλούς ανθρώπους που δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα γύρω μου. Αισθάνομαι ότι γυρίζω στο σπίτι μου - και αυτό δεν είναι τρόπος του λέγειν».

Τι συνιστά την ιδέα της ελληνικότητας που έχετε;

«Θεωρώ την Ελλάδα πατρίδα του δυτικού πολιτισμού και γι' αυτό πιστεύω ότι θα παραμείνει ταυτισμένη στο μυαλό και στην καρδιά όλων μας με τον στόχο που όλοι ανεξαιρέτως επιδιώκουμε, γιατί και οι Ρώσοι προς την πολιτισμένη Ευρώπη κοιτούν παρά προς την Ασία.

Όλος ο κόσμος από την Αναγέννηση ως σήμερα έχει "μολυνθεί" από το ελληνικό πνεύμα: η τζαζ, το ροκ-εν-ρολ, οι τεχνολογικές εφευρέσεις, τα επιτεύγματα, όλα όσα αποκαλούμε πολιτισμό σήμερα, ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε εδώ γεννήθηκαν».


Αναφέρεστε στην προσφορά της αρχαίας Ελλάδας στον πολιτισμό. Η σύγχρονη χώρα ανήκει στην πολιτισμένη Δύση ή σε μια «νωθρή» και «απολίτιστη» Ανατολή;

«Στη Δύση ανήκει. Γιατί της χρωστάτε πολλά χρήματα».

Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου