Η ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ και αναπαραγωγή από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ρητορικής περί χρεοκοπίας της Ελλάδας και επανόδου στη δραχμή προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, που κατηγορεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πως ευαγγελίζονται την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Πίσω από τη νέα ανταλλαγή δηλώσεων και ανακοινώσεων που σημειώθηκε χθες, με αφορμή ραδιοφωνικό σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται επί της ουσίας η κριτική που ασκεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση Σαμαρά –και η οποία αναπτύσσεται με αφορμή τις επικείμενες συναντήσεις του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας 'Α. Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ την ερχόμενη εβδομάδα– περί αδυναμίας επαναδιαπραγμάτευσης της πολιτικής του μνημονίου και διεκδίκησης ευνοϊκότερων όρων.
Αδυναμία διαπραγμάτευσης
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, ενόψει των επισκέψεων του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο και το Παρίσι, διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός «όντας δογματικά προσηλωμένος στη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική που απορρέει από το μνημόνιο, αδυνατεί να διεκδικήσει κάτι διαφορετικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η συνέχιση της ίδιας μνημονιακής πολιτικής, που έχει σε πρώτο πλάνο την περικοπή μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών, καθώς και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, αποδεικνύει ότι είναι πλήρως υποταγμένος στους δανειστές» και προσθέτει ότι «όσο δεν λαμβάνονται μέτρα που θα ανατρέπουν τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης λογικής, στη βάση της οποίας διαμορφώθηκε η ευρωζώνη, η κρίση θα βαθαίνει, με βαριές συνέπειες όχι μόνο για τον ελληνικό λαό αλλά και για το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών». Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για μια ευρωπαϊκή λύση για το χρέος, με διαγραφή μέρους του και απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ, για δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, βιώσιμη ανάπτυξη και αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των εργαζομένων.
Αιχμή για έναν νέο γύρο αναμέτρησης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν χθεσινές δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η χρεοκοπία δεν είναι κατ' ανάγκην καταστροφική. Είναι όπλο των αδύνατων όταν φτάνουν στο σημείο να μην μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους. Δεν πρέπει να την εμφανίζουμε ως μπαμπούλα».
Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου επισημαίνει ότι «ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λαφαζάνης με τις δηλώσεις του εύχεται τη χρεοκοπία της χώρας. Λίγες εβδομάδες πριν ζητούσε απροκάλυπτα την έξοδό μας από το ευρώ και την Ευρώπη. Ούτε ο ελληνικός λαός ούτε η κυβέρνηση θα του κάνουν τη χάρη. Τέτοιες, όμως, δηλώσεις αποτελούν ντροπή».
Αντιδρώντας, η Κουμουνδούρου απάντησε ότι «αν κάποιος οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία και στη δραχμή είναι η τρικομματική κυβέρνηση με την εμμονή της στην αδιέξοδη πολιτική. Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας πρώτος έχει χαρακτηρίσει τον Αντώνη Σαμαρά πρωθυπουργό της δραχμής και τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη συνενόχους στο έγκλημα».
Ξένος Τύπος
Τη ρητορική της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ πάντως συντηρεί και ο διεθνής Τύπος, με χαρακτηριστικό πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times στο οποίο αναφέρεται ότι στην Αθήνα αυξανόμενος αριθμός πολιτικών ζητά ανοιχτά την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σημειώνεται ότι στο προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας, που επικαλείται σχετικό έγγραφο αίτημα, αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός, στις συναντήσεις που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, αναμένεται να ζητήσει να παραταθεί η διάρκεια για την εφαρμογή του μνημονίου κατά δύο χρόνια (από το 2014 στο 2016) καθώς και μία πιο αργή –δημοσιονομική– προσαρμογή, με τις περικοπές να επιμερίζονται έως το 2016 και το έλλειμμα να περιορίζεται κατά 1,5% του ΑΕΠ ετησίως, αντί για 2,5% που προβλέπει το υφιστάμενο πρόγραμμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με δεδομένο ότι η μείωση του ελλείμματος θα είναι μικρότερη από τον αρχικό σχεδιασμό η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια ύψους 20 δισ. ευρώ, τα οποία θα υποστηρίξει πως μπορούν να βρεθούν από το υφιστάμενο δάνειο του ΔΝΤ ή την έκδοση εντόκων γραμματίων.
express.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου