Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Ζητά ισχυρότερη κοινοτική εποπτεία.Η Μέρκελ στηρίζει τη δέσμευση Ντράγκι «να γίνει το παν για το ευρώ»


Η Μέρκελ, σε επίσημη επίσκεψη στην Οττάβα, εξήρε τον Καναδά ως πρότυπο «οικονομίας που δεν ζει με δανεικά»
Την στήριξη του Βερολίνου στη δέσμευση της ΕΚΤ πως πρέπει να γίνει «το παν για τη σωτηρία του ευρώ» εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ, τασσόμενη επίσης υπέρ της ενίσχυσης της Κομισιόν και της αυστηροποίησης του κοινοτικού ελέγχου σε χώρες μέλη με υπέρογκο χρέος και παραβίαση των δημοσιονομικών.

Ο χρόνος για την επιτακτική πορεία προς την πολιτική ένωση «τελειώνει», υπογράμμισε η καγκελάριος σε δηλώσεις της με τον Καναδό πρωθυπουργό Στέφεν Χάρπερ την Πέμπτη. Από την πλευρά του ο Χάρπερ δήλωσε πεπεισμένος πως η Ευρώπη θα υπερβεί την κρίση, προχωρώντας στα «επιπλέον βήματα που χρειάζεται να γίνουν».



Οι διακηρύξεις της ΕΚΤ, η οποία είχε προαναγγείλει παρεμβάσεις, υπό όρους, για την αποκλιμάκωση των πιέσεων σε βάρος των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, «είναι αυτό που πιστεύουν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».

Η καγκελάριος κάλεσε σε επιτάχυνση της πορείας προς στενότερη ένωση στην ΕΕ, στην οποία -όπως επεσήμανε- έχει δεσμευτεί η Γερμανία. «Ο χρόνος τελειώνει» είπε χαρακτηριστικά -εξαίρωντας μάλιστα τον Καναδά ως πρότυπο «οικονομίας που δεν ζει με δανεικά».

Η Μέρκελ υποστήριξε πως πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά οι αρμοδιότητες της Κομισιόν ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις εκτροχιασμού των εθνικών προϋπολογισμών -θέση, όπως σημειώνει το Reuters, που την βάζει σε τροχιά σύγκρουσης με το Παρίσι.

Από την πλευρά του ο Χάρπερ δήλωσε πεπεισμένος πως η Ευρώπη θα υπερβεί την κρίση, προχωρώντας στα «επιπλέον βήματα που χρειάζεται να γίνουν».

«Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στους Ευρωπαίους, η Ευρώπη έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και ξέρουμε πως υπάρχουν επιπλέον βήματα που πρέπει να γίνουν» ανέφερε ο Καναδός πρωθυπουργός, περιοριζόμενος να πει πως θα δώσει «κατ' ιδίαν όποια συμβουλή» έχει να προσφέρει.

Νωρίτερα, η Άνγκελα Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει τον Καναδά πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, λέγοντας πως «δεν ζει με δανεικά». «Η πορεία του Καναδά, η ισχυρή δημοσιονομική πειθαρχία, η προσήλωσή του στην ανάπτυξη και στο να μη ζει σε δανεικά μπορεί να γίνει παράδειγμα και για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού» ανέφερε η καγκελάριος. «Αυτή θεωρώ κι εγώ τη σωστή λύση για την Ευρώπη» υπογράμμισε.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου