Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ Στήριξη και έλεγχος από ΠΑΣΟΚ


Η προτεραιότητα σε ετούτη την κρίσιμη συγκυρία δεν μπορεί παρά να αφορά δράσεις και πρωτοβουλίες για την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, ξεκαθαρίζει σε στελέχη και συνεργάτες ο Ευ. Βενιζέλο
Η προτεραιότητα σε ετούτη την κρίσιμη συγκυρία δεν μπορεί παρά να αφορά δράσεις και πρωτοβουλίες για την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, ξεκαθαρίζει σε στελέχη και συνεργάτες ο Ευ. Βενιζέλος
Το ασφαλές μείγμα της πολιτικής για την ανόρθωση της χώρας αλλά και του ίδιου του κόμματος αναζητεί το ΠΑΣΟΚ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ξεκαθαρίζει σε στελέχη και συνεργάτες του ότι η προτεραιότητα σε ετούτη την κρίσιμη συγκυρία δεν μπορεί παρά να αφορά δράσεις και πρωτοβουλίες για την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Aλλωστε, ο κ. Βενιζέλος, ως ένας από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζει την κυβέρνηση, έχει την ευθύνη της έμπρακτης συμβολής στις καθοριστικής σημασίας μάχες για την
αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
Ταυτόχρονα το κόμμα του, με ή χωρίς πολιτικά στελέχη στο κυβερνητικό σχήμα, έχει επιφορτιστεί με την υποστήριξη αλλά και τον έλεγχο της πολιτικής ανά υπουργείο - «το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί προτρεπτικά, υποστηρικτικά και ελεγκτικά», είναι η φράση-κλειδί με την οποία ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλησε να περιγράψει τη «γραμμή» στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα όπου συνεχίζονται οι αναταράξεις.
Η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, ένθεν-κακείθεν (και από την ηγεσία και από στελέχη), φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, αν και οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ακόμη και μια τυχαία αφορμή μπορεί να ανάψει νέες φωτιές και εντάσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και στην 33μελή Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Το πρωτοφανές επεισόδιο μεταξύ του Ευ. Βενιζέλου και του Μ. Χρυσοχοΐδη έχει «στιγματίσει» εκ των πραγμάτων την επιχείρηση-ανασύσταση του κόμματος, που ξεκίνησε με προσδοκίες στις αρχές Ιουλίου αλλά δεν έχει ακόμη αποκτήσει «ορμή» και καρπούς. Εγκυρες πληροφορίες λένε ότι η εγγραφή νέων μελών, και λόγω καλοκαιριού, γίνεται με νωχελικούς ρυθμούς.
Ο ορισμός της νέας Οργανωτικής Επιτροπής υπό τον Π. Κουκουλόπουλο που θα παίξει σημαντικό ρόλο για την προετοιμασία του Συνεδρίου του κόμματος περί τα τέλη Νοεμβρίου, λέγεται ότι έχει ως στόχο να ακολουθήσει σφιχτό χρονοδιάγραμμα δράσεων, με περιοδείες για διάλογο πόρτα πόρτα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Την Τρίτη, σε μια συνεδρίαση προ του δεκαημέρου διακοπών, ο Ευ. Βενιζέλος θα ζητήσει από την Οργανωτική Γραμματεία να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα, καλώντας τα άλλα στελέχη να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη μάχη του φθινοπώρου.
Την ίδια στιγμή, κορυφαία στελέχη, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και άλλοι, έχουν πια σαφή απόσταση από την πολιτική της ηγεσίας, ενώ συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου δεν αποφεύγουν να «προβλέψουν» ότι «κάποιοι θέλουν να αμφισβητήσουν τον πρόεδρο».
Ιδιαίτερη ένταση υπάρχει δε και στις σχέσεις του Ευ. Βενιζέλου με τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος, ύστερα από μία αιχμηρή ομιλία του στη Βουλή, καταψήφισε το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. «Δεν ειδοποίησε κανέναν, ούτε βέβαια τον πρόεδρο», υποστηρίζουν στελέχη της Ιπποκράτους σχολιάζοντας την «αιφνιδιαστική κίνηση» του κ. Παπανδρέου.
Βέβαια, να σημειωθεί, ο πρώην πρωθυπουργός είχε διαμηνύσει ότι θα στηρίξει τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές της κυβέρνησής του που δεν αποτελούν «ρυθμίσεις» του Μνημονίου. «Σε τέτοιες περιπτώσεις έχεις την αίσθηση της αυτοαναίρεσης των απόψεων. Επομένως, είναι κατανοητός ο πολύ μεγάλος προβληματισμός που υπήρξε από πλευράς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος.
Ο στενός συνεργάτης επί χρόνια του Γ. Παπανδρέου έκανε επίσης ένα δηκτικό σχόλιο για τις εσωκομματικές αναταράξεις: «Πολύ μεγάλη νευρικότητα διαπιστώνω μέσα στο ΠΑΣΟΚ, και συμβαίνουν και ορισμένα πράγματα, τα οποία δεν μας χαροποιούν, μάλλον θλίψη προκαλούν, και γι' αυτό χρειάζεται όλοι να αντιληφθούν την ευθύνη που έχουν απέναντι στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ...».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΣΕΚΑΠ
Συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο είχαν χθες οι εκπρόσωποι του ΔΣ των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ. «Το ΠΑΣΟΚ θα εξετάσει όλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η υπόθεση της ΣΕΚΑΠ μετά και τις εξελίξεις στην Αγροτική Τράπεζα, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τη σημαντική αυτή βιομηχανική μονάδα και τους εργαζόμενους», επισημαίνεται σε ανακοίνωση μετά τη συνάντηση, όπου συμμετείχαν και οι βουλευτές Γ. Δριβελέγκας και Δ. Σαλτούρος. Ο κ. Βενιζέλος είχε συνάντηση και με το προεδρείο της Ενωσης Συναιτεριστικών Τραπεζών.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου