Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Έκθεση φωτογραφίας μέσα στη θάλασσα, στη Χαλκιδική


Σε μία τολμηρή πράξη, με νόημα εικαστικό αλλά και κοινωνικό, θα προχωρήσει στην Καλάνδρα της Χαλκιδικής ο φωτογράφος

Βασίλης Καρκατσέλης, αφού θα καλέσει να δουν τη νέα σειρά των φωτογραφιών του φορώντας μαγιό και μάσκα θαλάσσης. Εδώ και καιρό ο Βασίλης Καρκατσέλης αποτυπώνει με το φακό της μηχανής του λεπτομέρειες από τις εικόνες που συναντά περπατώντας στην πόλη. Εικόνες που εύκολα προσπερνά ο βιαστικός διαβάτης, αλλά, όταν τις απομονώνει ο φωτογράφος, αποκτούν νόημα, αφού, όπως λέει, «η φωτογραφία αποκαλύπτει
πράγματα τα οποία δεν βλέπουμε». Ορισμένες από αυτές τις φωτογραφίες θέλει τώρα να τις παρατηρήσουμε με άλλη ματιά και έτσι αποφάσισε να τις βυθίσει στο νερό. «Από τη σειρά με τις λεπτομέρειες τύπωσα 45 σε μέγεθος περίπου 60 εκατοστά και μετά τις πλαστικοποίησα, έστω κι αν έτσι χάθηκε κάποιο κομμάτι του εικαστικού ενδιαφέροντος. Το Σάββατο με ένα σύστημα ανάρτησης, που θα τις σηκώνει προς την επιφάνεια, αλλά και με βαρίδια, ώστε να τις κρατούν στον πυθμένα, χωρίς να ακουμπούν στο βυθό, θα παραμείνουν σε βάθος περίπου 3 μέτρων. Είναι τόσο καθαρά τα νερά εκεί, που θα μπορούν να τις δουν οι κολυμβητές και χωρίς μάσκα, αρκεί να μην έχει κύμα».
Ίσως είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία υποβρύχια έκθεση φωτογραφίας, αν και καθησυχάζει ο Βασίλης Καρκατσέλης τους μη κολυμβητές, αφού λέει πως οι φωτογραφίες του θα είναι ορατές «ακόμη και έξω από το νερό». Όμως, όπως και να ’χει, τίθεται και πάλι το ερώτημα γιατί το κάνει, γιατί επέλεξε αυτόν τον τρόπο παρουσίασης. Απαντά χωρίς υπεκφυγές. «Με ενδιαφέρει η φωτογραφία να φύγει από τις φουάρ, τις γκαλερί, τα μουσεία και να βγει στα σημεία όπου βρίσκεται ο κόσμος. Έχω ήδη κάνει μία πρόταση να ζητήσουμε τα κλειστά μαγαζιά που βλέπουμε σε κάθε περιοχή και να δείξουμε εκεί τη δουλειά μας». Παιχνίδι λέει ότι θα κάνει σήμερα, έχοντας επίγνωση του κόστους που επωμίζεται, αλλά το κρίνει αναγκαίο: «Δοκιμάζω και αυτόν τον τρόπο έκθεσης, ψάχνοντας νέες μορφές επικοινωνίας με το κοινό. Δεν ξέρω τι θα γίνει, δεν ξέρω ποια θα είναι η ανταπόκριση του κοινού, το κόστος είναι γιγαντιαίο, αλλά θέλω να το κάνω», σημειώνει και προτείνει και σε άλλους καλλιτέχνες να προβληματιστούν.
«Οι γκαλερί δεν πουλάνε πια. Μία έκθεση μπορεί να κοστίσει και 5.000 ευρώ και είναι τυχεροί όσοι πουλήσουν ένα έργο αξίας 500 ευρώ. Άρα οι καλλιτέχνες έχουν μία χρυσή ευκαιρία να γλιτώσουν από αυτό το βραχνά. Μπορεί να ελπίζουν ότι θα πουλήσουν, ίσως θέλουν να τηρήσουν τα συμβόλαια με τις γκαλερί, αλλά, αφού δεν πουλάς, απελευθερώσου, χαλάρωσε και απόλαυσε αυτό που κάνεις. Είναι μία ευκαιρία να παίξει ο καλλιτέχνης και εγώ παίζω πληρώνοντας το κόστος».
Οι φωτογραφίες του θα μείνουν στη θάλασσα όλο το Σαββατοκύριακο και μετά θα τις μαζέψει, για να τις βυθίσει και πάλι το επόμενο Σάββατο. Όμως ώς τότε δεν θα μείνει αδρανής, αφού «θα τις απλώνω με διαφορετικό τρόπο, θα παίξουμε μουσική με φίλους που θα είναι εκεί στα γύρω κάμπιγκ, θα παίζουμε». «Νομίζεις ότι ξέρεις την ιστορία» είναι ο γενικός τίτλος της έκθεσης με υπότιτλο «Αλλόκοτες συνθέσεις σε αλλόκοτα μέρη. Αντικαλοκαιρινές εικόνες» και είναι αφιερωμένη στον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο.
Παράλληλα με την προετοιμασία της έκθεσης στην Καλάνδρα, στην ακτή Αιγαιοπελαγίτικα, ο Βασίλης Καρκατσέλης με τους συνεργάτες του προετοιμάζουν τις φετινές εκδηλώσεις για τη βαλκανική φωτογραφία. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μία έκθεση στη Νεάπολη στο πλαίσιο της «Βαλκανικής Πλατείας», εκθέσεις σε μία γκαλερί, στο Ινστιτούτο Γκαίτε και στο Γενί Τζαμί και ένα συνέδριο, στη διάρκεια του οποίου θεωρητικοί από διάφορες βαλκανικές χώρες θα συζητήσουν για τη φωτογραφία σε περίοδο κρίσης. «Θέλουμε να ακούσουμε πώς αντιμετωπίζουν την κρίση στις δικές τους χώρες, πώς αντιδρούν οι καλλιτέχνες εκεί, εάν και πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν οι χώρες της περιφέρειας», λέει ο Βασίλης Καρκατσέλης, αναφέροντας ότι οι επιμέρους εκθέσεις θα έχουν θέμα το «ρούχο» και το πώς η σημερινή φωτογραφία αποτυπώνει τις εικόνες του ανθρώπου.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου