Γύρω στο 1600 μ.Χ., Ευρωπαίοι που εξερευνούσαν τη νοτιοανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών έγραφαν για ένα τελετουργικό εξαγνισμού από γηγενείς που περιελάμβανε μεταξύ άλλων και μεγάλες ποσότητες από κάτι που οι ταξιδιώτες ονόμαζαν «μαύρο ποτό». Πρόκειται, στην ουσία, για ένα ρόφημα με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη που προερχόταν από ένα θάμνο που ονομάζεται «llex vomitoria».
Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές φαίνεται πως έχουν βρει την πρώτη απόδειξη ότι αυτό το «μαύρο ποτό» βρέθηκε σε κεραμικά δοχεία στην πόλη Cahokia, έξω από την περιοχή που τώρα βρίσκεται το St Louis του Missouri. Το εύρημα παραπέμπει σε ένα δίκτυο εμπορίου, το οποίο άκμασε αιώνες πριν ο Χριστόφορος Κολόμβος φτάσει στο Νέο Κόσμο και, ενδεχομένως, είχε και θρησκευτική σημασία...
Η Cahokia «ξεπήδησε» σχεδόν εν μία νυχτί περίπου το 1050 μ.Χ. και εξαφανίστηκε και πάλι απότομα 300 χρόνια αργότερα. Ήταν η πιο εξελιγμένη μητρόπολη βόρεια του Μεξικού εκείνη την εποχή.
Η αρχαιολόγος Patricia Crown από το Πανεπιστήμιο του New Mexico, Albuquerque, και οι συνεργάτες της ανέλυσαν θραύσματα από ποτήρια που είχαν σταλεί από τον Thomas Emerson και τον Timothy Pauketat, δύο αρχαιολόγους από το Πανεπιστήμιο του Illinois, Urbana-Champaign, που δούλευαν σε ανασκαφές της Cahokia.
Οι κούπες περιείχαν υπολείμματα από κάτι που θεωρήθηκε ότι ήταν σοκολάτα, οι χημικές αναλύσεις όμως έδειξαν ίχνη καφεΐνης που δεν ταιριάζουν με αυτά του κακάο, βασικού συστατικού της σοκολάτας. Έτσι, η ίδια αναρωτήθηκε αν επρόκειτο για το «μαύρο ποτό» που «ανακαλύφθηκε» αιώνες μετά.
Για να το εντοπίσει, η Crown συνεργάστηκε με τον βιοχημικό και εμπειρογνώμονα στη σοκολάτα Jeffrey Hurst από το Hershey Food Technical Center στην Pennsylvania. Εκείνος είχε προηγουμένως εντοπίσει μία χημική ουσία που ονομάζεται θεοβρωμίνη η οποία βρίσκεται στη σοκολάτα. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι αυτά τα «φυτά» περιέχουν ένα συστατικό που ονομάζεται ουρσολικό οξύ και δε συναντάται στη σοκολάτα.
Στη νέα μελέτη που εμφανίζεται online στο Proceedings of the National Academy of Sciences, οι Crown και Hurst ανέλυσαν τα δείγματα από τους Cahokian ώστε να ψάξουν για κάθε συστατικό. Βρήκαν ότι το «μαύρο ποτό» έχει μία χαρακτηριστική αναλογία καφεΐνης με θεοβρωμίνη, συν την παρουσία του ουρσολικού οξέος, που το διαχωρίζει από το κακάο. Έτσι, αποδείχθηκε ότι τα κύπελλα της Cahokia περιείχαν όντως αυτό το ποτό - 400 χρόνια πριν οι Ευρωπαίοι το ανακαλύψουν...
Η Crown εξηγεί ότι οι θάμνοι με αυτά τα «ιερά φυτά» δεν ευδοκιμούσαν στην περιοχή, αλλά στην ακτή ανάμεσα στο Ανατολικό Texas και τη Florida και τα φύλλα πρέπει να μεταφέρονταν μέσω των εμπορικών δρόμων που συνέδεαν τις δύο περιοχές, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ποτό αυτό είχε τεράστια πολιτιστική σημασία. Το αν χρησιμοποιούνταν σε κάποιο τελετουργικό δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά η παρουσία του σε τέτοια ποτήρια δείχνει ότι είχε ιδιαίτερη σημασία για τους ντόπιους και υπάρχει περίπτωση να το θεωρούσαν και «ιερό»...
Και απ' ό,τι φαίνεται, οι πρόγονοι των Αμερικανών μπορεί να μην είχαν... Starbucks, είχαν όμως από νωρίς τον τρόπο να απολαμβάνουν κούπες με την... καφεΐνη τους.
Digitallife.gr via Science Mag
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου