Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Πώς θα πληρώσει τα ληξιπρόθεσμα το κράτος - Πόσα χρωστά ο κάθε φορέας



Ψαλιδίζονται οι προσδοκίες της αγοράς για την εξόφληση 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους καθώς η διαδικασία που ανακοινώθηκε προϋποθέτει μια πολυδαίδαλη γραφειοκρατική διαδικασία, στην οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί η κρατική μηχανή.

Πέρα από την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υπάρχει ως προς την ακριβή ημερομηνία έλευσης των κεφαλαίων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας παρουσίασε σήμερα ένα φιλόδοξο σχέδιο εκκαθάρισης, μέσα από πολλά επίπεδα ελέγχου,

το οποίο προϋποθέτει την άμεση ανταπόκριση 12 υπουργείων και πλειάδας εποπτευόμενων φορέων. 

Ο κ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα πρώτα χρήματα θα πέσουν στην αγορά έως τα τέλη του 2012 και ότι συνολικά τα 9,3 δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα έχουν εξοφληθεί ως το τέλος του 2013. 

Περισσότερο ώριμες φαίνεται να είναι οι διαδικασίες επιστροφής φόρων συνολικού ύψους 738 εκατ. ευρώ, η πληρωμή του εφάπαξ 40.229 δικαιούχων δημοσίων υπαλλήλων συνολικού ύψους 1,384 δισ. ευρώ και οι οφειλές προς φαρμακευτικές επιχειρήσεις οι οποίες υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ. 

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει για την οικονομία η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων, η οποία πρέπει να γίνει γρήγορα, απλά και με διαφάνεια, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, διαβεβαιώνοντας ότι με τη χορήγηση της δόσης του Δεκεμβρίου η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να αποπληρώσει σημαντικό μέρος τους.


Το σχέδιο εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίουπαρουσίασε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος τόνισε χθες πως «την επόμενη ημέρα από την έλευση της δόσης είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις πληρωμές». 

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε έναν πίνακα 40 σελίδων έχει καταγράψει μία προς μία τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012. Φτάνουν τα 9,3 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και οι επιστροφές ΦΠΑ ύψους 850 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα, έχει εκπονήσει 12 μνημόνια κατανόησης με τους αρμόδιους υπουργούς που θα χειριστούν την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο κάθε υπουργός, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «θα είναι υπεύθυνος μαζί με τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών να ελέγχει τις προϋποθέσεις εκκαθάρισης αυτών των υποχρεώσεων, των δεσμεύσεων και την αξιοπιστία των μηνιαίων στοιχείων». 

Το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου εκτείνεται το αργότερο έως το τέλος του 2013 σύμφωνα με το μνημόνιο, αν και κατά τον κ. Σταϊκούρα στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν πληρωθεί τα χρωστούμενα σαφώς νωρίτερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προβλέπεται «κούρεμα» των οφειλομένων κατά την εξόφλησή τους, με εξαίρεση τα χρέη προς τους φαρμακοποιούς, όπου παγίως πληρώνονται με έκπτωση 3,5%. 

Προτεραιότητα θα δοθεί στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2011. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΓΛΚ, θα τηρηθεί χρονολογική σειρά προτεραιότητας κατά την εξόφληση.Εξόφληση κάθε ποσού άνω των 300.000 ευρώ θα απαιτεί την έγκριση του υπουργού Οικονομικών προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παζάρια και πιέσεις στους υπουργούς για... προτεραιότητα στην πληρωμή. 


Και η ρύθμιση για τους φόρους 
Το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις έντονες αντιδράσεις της τρόικας σε οποιαδήποτε ενδεχόμενηνέα ευνοϊκή ρύθμιση για παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας, αναγκάστηκε να δεχθεί να συμπεριλάβει στο νέο μνημόνιο διάταξη σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται πως δεν θα υπάρξει εφεξής καμία τέτοια ρύθμιση. 

Από την άλλη, όμως, η ανάγκη να δοθούν διευκολύνσεις στους φορολογούμενους να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους είναι αδήριτη, καθώς στην αντίθετη περίπτωση τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη των 11,025 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους θα έχουν φτάσει τα 15 δισ. ευρώ και ο προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί επικίνδυνα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, και προκειμένου να μην παραβιαστεί η δέσμευση του μνημονίου, η νέα ρύθμιση εντάσσεται στις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων,εμπλουτίζοντας και διευρύνοντας διαδικασία ρύθμισης η οποία προβλέπεται και σήμερα, αν και δεν είναι πολύ γνωστή στους φορολογούμενους. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα ρύθμιση θα έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά: 
*Δόσεις. Θα μπορούν να φτάνουν έως τις 36 με την υποβολή αιτήματος πρώτης διευκόλυνσης από την πλευρά των φορολογουμένων στον προϊστάμενο της εφορίας τους. Αντίστοιχες διατάξεις ισχύουν και σήμερα, αλλά το σύνηθες είναι να παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης σε έως 15 δόσεις. Η ρύθμιση και οι εγκρίσεις τώρα θα γίνουν πιο εύκολες για τους φορολογούμενους. 

*Μίνι μηνιαία καταβολή. Το σύνηθες πλαφόν των 300 ευρώ ελάχιστης μηνιαίας καταβολής που καθιέρωναν οι προηγούμενες ρυθμίσεις κρίθηκε ότι δεν έχει θέση στην παρούσα συγκυρία. Έτσι στο τραπέζι έχουν τεθεί προτάσεις ακόμα και για ελάχιστη μηνιαία δόση της τάξεως των 50-100 ευρώ, προκειμένου να διευκολυνθούν πραγματικά οι μικροοφειλέτες, οι οποίοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά εξ ανάγκης. 

*Νέα ευκαιρία. Στη ρύθμιση θα μπορούν να μπουν ακόμα και όσοι φορολογούμενοι είχαν επιχειρήσει και στο παρελθόν να υπαχθούν σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών, πλήρωσαν ορισμένες δόσεις και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη ρύθμιση. Μάλιστα, αν πληρώσουν κανονικά την πρώτη δόση της νέας ρύθμισης, θα μπορούν να αυξήσουν τις μέγιστες δόσεις σε έως και 48. 

*Προσαυξήσεις. Σε αντιδιαστολή με προηγούμενες ρυθμίσεις, όπου η μείωση των προσαυξήσεων ήταν συνάρτηση του αριθμού των δόσεων, αυτήν τη φορά προκρίνεται διαγραφή των προσαυξήσεων στο τέλος. Αν ο φορολογούμενος τηρήσει τη ρύθμιση και πληρώσει όλες του τις δόσεις, τότε οι προσαυξήσεις εξετάζεται να διαγράφονται στο σύνολό τους. 


Δείτε το Σχέδιο πληρωμής Ληξιπρόθεσμων Οφειλών






Δείτε την λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλών





euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου