Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Πανηγυρίζουν οι διαχειριστές των hedge funds


Επένδυση της χρονιάς τα ελληνικά ομόλογα για όσους διαχειριστές τόλμησαν να τοποθετηθούν το τελευταίο 5μηνο

Δύο λογιών άνθρωποι υπάρχουν κυρίως στα καζίνο. Από τη μία είναι αυτοί με ένα βουνό μάρκες μπροστά τους, που στοιχηματίζουν με σιγουριά. Καθώς γυρνάει η ρουλέτα, χαμογελούν στην ξανθιά Ρωσίδα δίπλα τους, αστειεύονται με τον κρουπιέρη, ανοίγουν την μπουκάλα της σαμπάνιας. Και όταν χάσουν, σαν να μην έγινε τίποτα, πετάνε μία ακόμα μεγάλη μάρκα στο τραπέζι. Γιατί να τους νοιάζει άλλωστε; Δανεικά είναι όλα εξάλλου. Εχουν βάλει ενέχυρο την
επιχείρησή τους, το σπορ αυτοκίνητο, τη βίλα, το σκάφος, τα κοσμήματα της γυναίκας τους. Τι κι αν είναι καρφωμένα πάνω τους τα μάτια του «καρχαρία» που τους έχει δανείσει; Ξέρουν πολύ καλά ότι, ό,τι και να γίνει, όταν θα χρειαστούν και άλλα χρήματα, ένα χαρτάκι με την υπογραφή τους είναι αρκετό για να ξαναβρεθούν με ένα άλλο βουνό, δανεικές πάλι, μάρκες μπροστά τους. Οσο για το κόστος; Λεπτομέρειες. Ανάβουν λοιπόν το πούρο τους και χαμογελούν αυτάρεσκα καθώς όλα τα μάτια είναι καρφωμένα πάνω τους. Ο άλλος τύπος ανθρώπου είναι ο ίδιος ο «καρχαρίας». Ανέκφραστο το πρόσωπό του, αλλά χαμογελάει μέσα του. Γιατί ξέρει ότι στο τέλος αυτός θα είναι ο κερδισμένος.
Η παραπάνω περιγραφή αποτυπώνει εύστοχα το πώς λειτουργούν αλλά και το πώς αισθάνονται όσοι διαχειριστές hedge funds που τόλμησαν από τον Μάιο και μετά να τοποθετηθούν στα ελληνικά ομόλογα. Σε λιγότερο από έξι μήνες αυτοί που μπήκαν στους ελληνικούς τίτλους έχουν σημειώσει κέρδη 180%.
Την ίδια στιγμή η σχεδιαζόμενη επαναγορά ελληνικού χρέους εξελίσσεται σε μία από τις καλύτερες ευκαιρίες της χρονιάς για μερικά αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου, καθώς υπόσχεται σημαντικά κέρδη σε όσους έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα σε χαμηλότατες τιμές. Τα funds- συμπεριλαμβανομένου και τoυ Third Point που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ- χτίζουν εδώ και μήνες θέσεις στα ελληνικά ομόλογα, στοιχηματίζοντας ότι η τιμή τους θα αυξανόταν στο βαθμό που θα μειώνεται ο κίνδυνος ελληνικής εξόδου από το ευρώ.

Μερικοί έχουν ήδη αποκομίσει κέρδη από αυτό το στοίχημα. Η είδηση όμως πως η Αθήνα επαναγοράζει κάθε ευρώ χρέους για 35 σεντς είναι «μποναμάς» για όποιον εξακολουθεί να κατέχει ομόλογα. Η Third Point, με έδρα τη Νέα Υόρκη και 9,3 δισ. δολάρια κεφάλαια υπό διαχείριση, ανακοίνωσε ότι τα ελληνικά της ομόλογα αποτελούσαν μία από τις πέντε πιο κερδοφόρες θέσεις της για τον Οκτώβριο.Το fund είχε αγοράσει τα ομόλογα για περίπου 17 σεντς, είπε στους επενδυτές, σε επιστολή με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου που έχει δει το Reuters. Το hedge fund Adelante Asset Management, που έχει έδρα το Λονδίνο, άρχισε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στην τιμή των 12,5 σεντς. Έχει ήδη πουλήσει μέρος αυτών των τοποθετήσεων, αποκομίζοντας κέρδος 70%. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου Τζούλιαν Άνταμς είπε ότι εξακολουθεί να κατέχει ελληνικά ομόλογα, χαρακτηρίζοντάς τα ως «καλή» επένδυση.
Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως όσα hedge funds έχουν ακόμα στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα θα βγάλουν περαιτέρω κέρδη από την επαναγορά, καθώς αυτή εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στην τιμή από 28 σεντς έως 32 σεντς, οπότε οι «καρχαρίες» που τα είχαν αγοράσει περίπου στα 15 σεντς θα αποκομίσει σημαντικά κέρδη που σε πολλές περιπτώσεις θα αγγίξουν το 100%.
parapolitika 

Της Αμαλίας Κάτζου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου