Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ανθρωποκυνηγητό μέσω Facebook εξαπέλυσαν οι γερμανικές αρχές


Το ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) ουσιαστικά αποτελούν βάσεις δεδομένων οικειοθελούς «φακελώματος», στην υπηρεσία όλων των μυστικών και μη υπηρεσιών πληροφοριών του κόσμου, αυτό συνιστά πλέον...



Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Deutsche Velle, το γερμανικό υπουργείο δικαιοσύνης συζητάει πιθανούς τρόπους χρήσης των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης προς υποστήριξη των εκάστοτε ερευνών που διεξάγονται από τις γερμανικές αρχές.


Ορισμένα, μάλιστα, αστυνομικά τμήματα έχουν ήδη δοκιμάσει επιτυχώς αυτή τη μέθοδο, προκαλώντας την ανησυχία των αρχών προστασίας προσωπικών δεδομένων.


«+++ Φόνος της Άντρεα Μπ. - Διατίθενται εικόνες από συστήματα παρακολούθησης CCTV +++ Η αστυνομία του Ανόβερο ψάχνει για ένα άτομο, το οποίο χρησιμοποίησε την τραπεζική κάρτα του θύματος Άντρεα Μπ. για να πραγματοποιήσει ανάληψη χρημάτων από τραπεζικό μηχάνημα αυτόματης ανάληψης...».


Το παραπάνω κείμενο, το οποίο δημοσιεύτηκε ως ποστ στη σελίδα της τοπικής αστυνομίας της Κάτω Σαξονίας στο Facebook, συνοδεύεται από το αίτημα γνωστοποίησης κάθε σχετικής πληροφορίας μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.


Επιπλέον, ένας σύνδεσμος στην διαδικτυακή τοποθεσία της αστυνομίας ανακατευθύνει τους χρήστες σε σειρά από φωτογραφίες του υπόπτου, όπως αυτές καταγράφτηκαν από κλειστό κύκλωμα βίντεο-παρακολούθησης, ενσωματωμένο στο τραπεζικό μηχάνημα ανάληψης μετρητών.


Παρά τα επιτυχή αποτελέσματά της, αυτή η πρακτική έχει θορυβήσει, όπως είναι εύλογο, τις αρχές προστασίας δεδομένων, εγείροντας ορισμένα θεμελιώδη ζητήματα ηθικής δεοντολογίας.

tragiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου