Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Κονέκτικατ: Ηρωίδες οι Ελληνίδες δασκάλες και η 6χρονη


Κονέκτικατ: Ηρωίδες οι Ελληνίδες δασκάλες και η 6χρονη
Ηρωίδες αποδείχτηκαν οι τρεις Ελληνοαμερικανίδες εκπαιδευτικοί του δημοτικού σχολείου Σάντι Χουκ οι οποίες κατάφεραν να προφυλάξουν δεκάδες μαθητές τους από τις σφαίρες του μακελάρη. Χάρη στα γρήγορα αντανακλαστικά της, η βιβλιοθηκάριος Ιβόν Κεχ κλειδώθηκε μαζί με μια βοηθό της και δεκαοκτώ μαθητές της Δ’ Δημοτικού μέσα σε ντουλάπα της βιβλιοθήκης, αμέσως μόλις ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί. «Περάσαμε 45 λεπτά κλειδωμένοι» είπε σοκαρισμένη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης η Κεχ, η οποία αμέσως μόλις συνειδητοποίησε ότι η πόρτα της βιβλιοθήκης δεν κλείδωνε, συγκέντρωσε τα παιδιά μαζί με τη συνάδελφό της Μαίρη Αν Τζέικομπ και τα έβαλαν σε ένα μεγάλο ντουλάπι, λέγοντάς τους ότι επρόκειτο για άσκηση. «Κατ’ αυτό τον τρόπο θα ήξεραν τι να κάνουν. Γνωρίζαμε όμως ότι αυτό που ακούγονταν ήταν πυροβολισμοί» είπε χαρακτηριστικά η Τζέικομπ, ενώ εξίσου τυχερά στάθηκαν και τα τρία ελληνόπουλα που φοιτούσαν στο σχολείο.

Εξαιρετική δουλειά έκανε όμως και η Αμερικανίδα δασκάλα Κέιτλινγκ Ρόιγκ, η οποία κατάφερε να κρύψει τους δεκαπέντε δικούς της μαθητές μέσα στις τουαλέτες, ζητώντας τους να κάνουν ησυχία για να μην τους ακούσουν «οι κακοί» που βρίσκονταν απ’ έξω. Η πιο γενναία όλων ωστόσο αποδείχτηκε η 27χρονη δασκάλα της Α’ Δημοτικού Βικτόρια Σότο, η οποία λειτούργησε με αυτοθυσία ως ανθρώπινη «ασπίδα» για να προστατεύσει τους δικούς της μαθητές όταν ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον δράστη, την ώρα που επιχειρούσε να κρύψει τα παιδιά σε μια ντουλάπα. 

Μόλις τρία λεπτά χρειάστηκαν συνολικά για να ολοκληρωθεί το χειρότερο σχολικό μακελειό στην αμερικανική ιστορία, που άφησε πίσω του νεκρά είκοσι παιδιά και έξι άτομα από το προσωπικό του σχολείου. Οι μαθητές είχαν αρχίσει ήδη να γεμίζουν τις τάξεις του Σάντι Χουκ το πρωί της Παρασκευής, όταν ο Ανταμ Λάντζα δολοφονούσε τη  μητέρα του και δασκάλα του σχολείου, Νάνσι Λάντζα, στο σπίτι τους, μερικά χιλιόμετρα μακριά από το σχολείο. Εχοντας πάνω του τρία από τα συνολικά τέσσερα όπλα που πήρε από το σπίτι φεύγοντας με το αυτοκίνητο, πέρασε διά της βίας -σύμφωνα με νέα στοιχεία της αστυνομίας- την πύλη του σχολείου στις 9.30 και με ταχύ βήμα μπήκε στο κεντρικό κτίριο. Αφού προσπέρασε τη βιβλιοθήκη δίπλα στην κεντρική είσοδο, καθώς και την αίθουσα της Α’ τάξης, μπήκε στις επόμενες δύο και άρχισε να πυροβολεί. Στις 9.35 ήχησε ο τελευταίος πυροβολισμός, με τον δράστη να στρέφει την κάννη πάνω του. 

Με δάκρυα στα μάτια, ο βετεράνος ιατροδικαστής Γουέιν Κάρβερ, ο οποίος διενήργησε τις νεκροψίες, δήλωσε ότι οι βλάβες στα σώματα των θυμάτων είναι οι χειρότερες που έχουν δει ποτέ εκείνος και οι συνάδελφοί του, καθώς όλα τα θύματα ήταν κυριολεκτικά γαζωμένα με τρεις έως έντεκα σφαίρες. Εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφαλείας πάντως, εκτιμούν ότι το σχολείο δεν θα μπορούσε να αποτρέψει το μακελειό, ενώ οι αρχές φέρεται να έχουν εντοπίσει αποδεικτικά στοιχεία ως προς το κίνητρο του δράστη.

Η 6χρονη, της οποίας η μητέρα θέλει να κρατήσει την ανωνυμία, κατάφερε να σωθεί χάρη στο θάρρος και την ψυχραιμία που διατήρησε την ώρα που ο 20χρονος μακελάρης σκότωνε ένα προς ένα τα μικρά αγγελούδια. 

Το κοριτσάκι έζησε λεπτό προς λεπτό την εκτέλεση όλων των συμμαθητών της, αλλά εκείνη γλίτωσε. Πώς; Όταν ο Άνταμ Λάνζα άρχισε να πυροβολεί τους συμμαθητές της, εκείνη κρύφτηκε κάτω από τα πτώματα των συμμαθητών της προσποιούμενη πως ήταν νεκρή.

espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου