Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Χρ. Μάτης: Ο Μπουτάρης και η διοίκηση του δεν είναι σε θέση να σχεδιάσουν τίποτα

Την δική του απάντηση στον Γιάννη Μπουτάρη, δίνει ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης και Επικεφαλής της Παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ -Οικολογία στην Πράξη, Χρήστος Μάτης για
τη δημιουργία μονάδας θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων στη Σίνδο μέχρι το 2017-2018, για την οποία επιμένει ο δήμος Θεσσαλονίκης, δηλώνοντας:
"Η διοίκηση του Δήμου, αποδείχθηκε ανίκανη και χωρίς κανένα σχέδιο στη διαχείριση των απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη. Γι' αυτό και καταφεύγει στις εύκολες
«λύσεις». Πώς θα εξαφανίσουμε τα σκουπίδια, πώς θα δημιουργηθεί κέρδος από κάτι τέτοιο, για τους «επενδυτές» και πιθανόν, όπως ισχυρίζεται, για το Δήμο· άρα εργοστάσιο καύσης στη Σίνδο, με ΣΔΙΤ, με δυνατότητα επεξεργασίας 500 χιλιάδων τόνων απορριμμάτων ετησίως, ενώ η συνολική «παραγωγή» αστικών απορριμμάτων του νομού Θεσσαλονίκης δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 600.000 τόνους/έτος, τα επόμενα χρόνια.!
Τη στιγμή μάλιστα, που ο σύνδεσμος ΟΤΑ Θεσσαλονίκης έχει ήδη σχεδιάσει τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και καύσης των δευτερογενών καυσίμων στη ΒΔ και στη ΝΑ Θεσσαλονίκη (Μαυροράχη και Άγιος Αντώνιος αντίστοιχα), με δυναμικότητα 770.000 τόνους/έτος!
Το παράδοξο για τον Δήμαρχο είναι ότι επικαλείται την εμπειρία άλλων πόλεων, αλλά παραβλέπει σκοπίμως (;) ότι εκεί, πριν την τελική καύση, έχει προηγηθεί διαλογή των απορριμμάτων στη φάση της παραγωγής τους. Αλλού το χαρτί, αλλού το πλαστικό, αλλού το γυαλί κι αλλού τα υπόλοιπα. Και κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων.
Αυτά βέβαια συμβαίνουν μετά από σχεδιασμό και μακρά εκπαίδευση των πολιτών, αλλά και τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών ανακύκλωσης.
Είναι απλό:Ο Γιάννης Μπουτάρης και η περί αυτόν διοίκηση του Δήμου, δεν είναι σε θέση να σχεδιάσουν τίποτε, δεν είχαν κανένα κι ούτε δείχνουν να εκπονούν κανένα πρόγραμμα για φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση, δεν ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση των πολιτών. Γι' αυτό και οι "λύσεις" που προτείνουν, εκτός των επιπτώσεων στο άμεσο φυσικό περιβάλλον (ρύπανση), παράγουν και εύλογες αντιδράσεις των κατοίκων περιοχών όπου δημιουργούνται "υποδομές", με αποτέλεσμα τα "σχέδια" να μένουν στα ράφια των εμπνευστών τους, η πόλη να είναι πιο ακάθαρτη από κάθε άλλη φορά και η κρίση του περιβάλλοντος να επιδεινώνεται...

Τα διαθέσιμα στοιχεία, μας δείχνουν ότι γύρω από το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη διεξάγεται ένας πραγματικά σκληρός επιχειρηματικός αγώνας, με επίκεντρο την θερμική επεξεργασία και ανομολόγητο αλλά προφανή στόχο την αύξηση του όγκου των απορριμμάτων, για να τροφοδοτούνται απρόσκοπτα με υλικό οι σχεδιαζόμενες μονάδες καύσης.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα έπρεπε, σε συνεργασία με τους άλλους δήμους, αντί να μετατρέπεται σε χορηγό επικοινωνίας κάποιων επιχειρηματιών, να οργανώσει και να θέσει σε εφαρμογή ένα δικό του σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, βασισμένο στην Πρόληψη, την  Επαναχρησιμοποίηση, την  Κομποστοποίηση, την  Ανακύκλωση και την Ασφαλή Εναπόθεση,ώστε να μειώνεται δραστικά ο όγκος των παραγόμενων απορριμμάτων, συνεπώς και η περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλά και το κόστος διαχείρισης.
Η δημοτική παράταξη «Ενεργοί πολίτες – Οικολογία στη Πράξη» θα προσπαθήσει με όλες της τις δυνάμεις να αναδείξει το ζήτημα και να αποτρέψει την μετατροπή του υπαρκτού προβλήματος των απορριμμάτων, σε ένα ακόμα δυσκολότερο πρόβλημα, από περιβαλλοντική αλλά και οικονομική άποψη. Και θα επιμείνει στο ότι ο δήμος και ο δήμαρχος θα πρέπει να λειτουργούν με αποκλειστικό κριτήριο το συμφέρον των πολιτών και την προστασία της πόλης και του περιβάλλοντος."
thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου