Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Κάλπες στήνονται αύριο στο ΑΠΘ- Οι υποψήφιοι

Πέντε συνδικαλιστικές παρατάξεις διεκδικούν την ψήφο των πανεπιστημιακών στις αυριανές εκλογές για την ανάδειξη του νέου
διοικητικού συμβουλίου του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ του ΑΠΘ, καθώς και εκλεκτόρων για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων ΔΕΠ (ΠΟΣΔΕΠ).
Οι αυριανές εκλογές για το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΔΕΠ εκτιμάται ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς προηγήθηκαν η ανάδειξη των μελών του νέου Συμβουλίου Ιδρύματος και η κατάληψη για 75 μέρες του κτιρίου Διοίκησης.

Η συρρίκνωση των μισθών των πανεπιστημιακών, η οικονομική στενότητα των ΑΕΙ και η μεταβατική περίοδος εφαρμογής του νόμου - πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, τις νέες ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργάνων των μελών ΔΕΠ. «Όλο και περισσότεροι συνάδελφοι σήμερα, παρατηρώντας τον τρόπο που η συνδικαλιστική μας εκπροσώπηση είτε σε τοπικό, είτε σε επίπεδο Ομοσπονδίας χειρίστηκε τα θέματά μας, κατανοούν την ανάγκη (και ήδη δραστηριοποιούνται γι' αυτό) να ενεργοποιηθούν νέες δυνάμεις στα συνδικαλιστικά μας όργανα, μέσω μιας ακηδεμόνευτης παράταξης που θα παρέμβει αγωνιστικά στην κατεύθυνση της ακαδημαϊκής αναβάθμισης των λειτουργιών στο Πανεπιστήμιο και της θέσης των μελών ΔΕΠ», σημειώνεται στη διακήρυξη της παράταξης «Ακαδημαϊκή Παρέμβαση», η οποία κατέρχεται για πρώτη φορά στις εκλογές.
Οι αυριανές εκλογές για το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΔΕΠ εκτιμάται ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς προηγήθηκαν η ανάδειξη των μελών του νέου Συμβουλίου Ιδρύματος και η κατάληψη για 75 μέρες του κτιρίου Διοίκησης. «Η ψήφος των καθηγητών του ΑΠΘ στις 22 Ιανουαρίου για το δ.σ. του ΕΣΔΕΠ αποτελεί προϋπόθεση για να τεθούν επί τάπητος τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα το ΑΠΘ, για να μπορέσει ο ΕΣΔΕΠ να λειτουργήσει ως τόπος συνάντησης όσων ενδιαφέρονται για τα πραγματικά προβλήματα του πανεπιστημίου μας», επισημαίνει η «Ενωτική Πρωτοβουλία ΑΠΘ», που αποτελεί μετεξέλιξη της «Πανεπιστημιακής Συμπαράταξης».
Στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις για το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΔΕΠ πρώτη δύναμη είχε αναδειχθεί η «Συσπείρωση Πανεπιστημιακών», η οποία πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ. «Η νέα χρονιά βρίσκει το δημόσιο πανεπιστήμιο σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και από την άποψη της δημοκρατικής του λειτουργίας. Το νομοθετικό πλαίσιο που επιβλήθηκε, αν και τροποποιήθηκε εν μέρει χάρη στις παρεμβάσεις και τους αγώνες της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθιερώνει έναν ολιγαρχικό τρόπο διοίκησης. Όπως δεν λείπουν εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας στο ΑΠΘ, οι δυνάμεις που πιστεύουν ότι η διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου αποτελεί το μοναδικό τρόπο σωτηρίας του, έτσι δεν λείπουν και οι δυνάμεις εκείνες οι οποίες υποστηρίζουν ότι η διοίκηση γενικά θα πρέπει να ασκείται από τους λίγους και "φωτισμένους", χωρίς να αναζητούνται και να επιτυγχάνονται οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις ανάμεσα στη διοίκηση και στους διοικούμενους», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η «Συσπείρωση Πανεπιστημιακών».
Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση»  υπογραμμίζει πως μπροστά στην κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η ανώτατη εκπαίδευση είναι αναγκαίο το κίνημα στα ΑΕΙ να απαιτήσει τη ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης. «Να απαιτήσει επιστημονικό σχεδιασμό και κεντρικό προγραμματισμό της ανώτατης εκπαίδευσης που θα στηρίζει την οικονομική, κοινωνική, επιστημονική, μορφωτική ανάπτυξη της χώρας και θα στοχεύει στην κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών του ελληνικού λαού», συμπληρώνει η ΔΗΠΑΚ (από το χώρο του ΚΚΕ).
«Στη διετία που πέρασε έπρεπε να αποτελούν, και ελπίζουμε πως με τη συμμετοχή σας στις εκλογές θα καταστεί δυνατό να αποτελέσουν, αντικείμενο διαλόγου, εξειδίκευσης και παρεμβάσεων από τον ΕΣΔΕΠ συγκεκριμένα θέματα, όπως 1. το αναπτυξιακό σχέδιο του ΑΠΘ και η αναδιάρθρωση 2. τα μισθολογικά, 3. η ασφάλεια-φύλαξη προσωπικού και εγκαταστάσεων 4. αξιολόγηση 5. η διαφάνεια και ο ακαδημαϊκός έλεγχος, 6. το σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο και 7. η χρηματοδότηση και η στήριξη της έρευνας, βασικής και εφαρμοσμένης», αναφέρει στην διακήρυξή της η «Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης και Συνεργαζόμενοι».
Οι κάλπες θα στηθούν αύριο Τρίτη από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. στο ισόγειο του κτιρίου διοίκησης του ΑΠΘ. Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 1.800 μέλη ΔΕΠ, ενώ στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις συμμετείχαν περί τα 500 άτομα.
Πληροφορίες: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου