Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Παπακωνσταντίνου: Φέρω ευθύνη για το χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ


Παπακωνσταντίνου: Φέρω ευθύνη για το χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ
Στη Βουλή κατέθεσε πριν από λίγη ώρα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έφθασε συνοδευόμενος από 4 αστυνομικούς

Ο πρώην υπουργός ξεκίνησε την κατάθεσή του κάνοντας μια αναδρομή της διαδρομή της λίστας Λαγκάρντ: «Στις αρχές του καλοκαιρού του 2010 ο διοικητής της ΕΥΠ με ενημέρωσε ότι οι γαλλικές αρχές είχαν στην κατοχή τους στοιχεία για Έλληνες καταθέτες και ήταν διατεθειμένες να τα στείλουν. Ζήτησα σε μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών από την Κριστίν Λαγκάρντ να  μας στείλει τα εν λόγω στοιχεία και συμφώνησε».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η λίστα ήρθε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2010 σε «ένα cd χωρίς διακριτικά». Ο ίδιος, όπως σημείωσε, ζήτησε από συνεργάτη του να του δώσει μια εικόνα του συνολικού ποσού και ενημερώθηκε ότι ήταν συνολικά καταθέσεις 5,2 δισ. δολαρίων: «Μου  ανέφερε ότι 20 ονόματα κατείχαν σχεδόν το ήμισυ του ποσού και ζήτησα και τα πήρα σε χαρτί. Ζήτησα και ένα αντίγραφο της λίστας σε usb και έδωσα τα ονόματα και το usb στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη». Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Καπελέρης τον ενημέρωσε ότι υπήρχαν ενδείξεις πως κάποια πρόσωπα δεν δικαιολογούσαν τα χρήματα τις τραπεζικές τους καταθέσεις: «Ζήτησα να συνεχιστεί ο έλεγχος» ανέφερε ο πρώην υπουργός.

Στη συνέχεια, κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι σε στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, τον Ιανουάριο του 2011, ζήτησε να γίνουν οι διαδικασίας για να παραδοθεί με επίσημο τρόπο η λίστα από τη Γαλλία: «Συμφωνήσαμε με την κα Λαγκάρντ να αρχίσει η επίσημη διαπραγμάτευση, η οποία ακόμη δεν έχει υπογραφεί και ολοκληρωθεί. Αυτή η εκκρεμότητα με δέσμευε για να εκμεταλλευτώ τη λίστα. Μπορούσα να τιναχτεί η προσπάθεια στον αέρα αν γινόταν γνωστό ότι είχαμε παράνομα αποδεικτικά».

Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι αρχές Ιουνίου συναντήθηκε με τον νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη και τον ενημέρωσε για τα στοιχεία: «Του είπα ότι μας δόθηκαν από τη Γαλλία και αφορούν καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, καθώς και πως έχει ξεκινήσει έρευνα από τον προκάτοχό του, Γιάννη Καπελέρη, και του παρέδωσα το usb. Μετά έφυγα από το υπουργείο με τον ανασχηματισμό και τελείωσε και η ανάμειξη μου με το θέμα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι δεδομένο ότι εγώ τα ζήτησα, τα στοιχεία εγώ τα παρέλαβα, εγώ ζήτησα να γίνει έρευνα και εγώ παρέδωσα στον κ. Διώτη τη λίστα».

Στην συνέχεια ο κ. Παπακωνσταντίνου «ανέκρινε» τον εαυτό του κάνοντας ερωτήσεις και απαντήσεις.

«Υπάρχουν δύο ζητήματα που πρέπει να απαντήσω: είναι αυτό του χειρισμού των στοιχείων και η αλλοίωση», είπε και ξεκίνησε από την πρωτοκόλληση που δεν έγινε.

«Γιατί δεν πρωτοκολλήθηκε το CD»

«Να βάλω σφραγίδα πρωτοκόλλου σε τι ακριβώς;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε «Γνώριζα ότι τα στοιχεία δεν είχαν βγει με επίσημο τρόπο και δεν ήθελα να πέσουν στο κενό οι προσπάθειες μας για έρευνα». Επέμεινε μάλιστα ότι αφού το ΣΔΟΕ έχει την δυνατότητα να ερευνά και υποθέσεις ανώνυμες,  μπορούσε να κάνει την δουλειά του (να ελέγξει τα ονόματα της λίστας).

«Πιο ασφαλές το CD από το στικάκι»

Στην συνέχεια αναρωτήθηκε γιατί οι επόμενοι που πήραν την λίστα δεν την πρωτοκόλλησαν, ενώ υπογράμμισε ότι η αντιγραφή από CD σε στικάκι έγινε, επειδή ήταν έτσι πιο ασφαλές.

Βέβαια, στην συνέχεια παραδέχθηκε πώς «δεν γνωρίζω που είναι σήμερα και αν παραμένει στο γραφείο». 

«Είναι δυνατόν να μην είδα τα ονόματα των συγγενών μου;», αναρωτήθηκε πάλι.  «Δεν υπήρχε μια λίστα, ήταν 2.000 ονόματα στην λίστα και δεν μπορούσα να τα έχω δει. Δεν ήταν δουλειά μου», απάντησε.

«Είναι προφανές ότι φέρω ευθύνη και έπρεπε να το έχω χειριστεί αλλιώς και λυπάμαι πολύ που αυτό έδωσε λαβή να αμαυρώνεται το έργο που είχε κάνει η τότε κυβέρνηση», συνέχισε.

Όσον αφορά την αλλοίωση επέμεινε:  «Η λίστα δεν αλλοιώθηκε από εμένα, η λίστα δόθηκε ολόκληρη στους επικεφαλής του ΣΔΟΕ».

Για να ενισχύσει το επιχείρημα του ότι δεν φέρει ευθύνες υπογράμμισε: «από μένα υπήρχε η βούληση και οι συγκεκριμένες ενέργειες να ερευνηθούν τα σημεία».

«Θεωρώ ότι η έρευνα των τελευταίων ημερών δείχνει ότι δεν εμπλέκομαι. Τα στοιχεία που έχει το usb δεν είναι αυτά που έδωσα… Δεν αλλοίωσα απολύτως τίποτα και θα ήταν βλακώδες να το κάνω με αυτόν τον τρόπο», είπε ακόμα.

Έμαθα για την αλλοίωση της λίστας στις 28 Δεκεμβρίου

«Στις 28 Δεκεμβρίου έμαθα ότι λείπουν τα ονόματα όπως όλοι… Λυπάμαι μάλιστα που οι συγγενείς μου, οι οποίοι απέδειξαν ότι τα χρήματα τους ήταν νόμιμα, αντιμετωπίστηκαν με κανιβαλισμό από κάποια μέσα».
«Δεν στέκει η καταγγελία εις βάρος μου για νόθευση εγγράφου και το ξέρουν πολλοί από εδώ μέσα», τόνισε ακόμα, ενώ υποστήριξε ότι αντιμετωπίζεται ως αποδιοπομπαίος τράγος.

«Εύχομαι κανείς να μην περάσει αυτό που περνάει η οικογένεια μου το τελευταίο διάστημα», πρόσθεσε.

Καταγγέλλει απόπειρα ποινικής ενοχοποίησής του

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι γίνεται μια προσπάθεια «να φορτώσουν όλες τις αμαρτίες της μεταπολίτευσης στον υπουργό Οικονομικών των 20 μηνών» ενώ κατήγγειλε απόπειρα ποινικής ενοχοποίησης του.

Ο ίδιος δικαιολόγησε το χειρισμό της λίστας λέγοντας πως «εάν δεν την είχα ζητήσει τη λίστα, δε θα ήμουν εδώ για να δίνω εξηγήσεις, εάν -από την άλλη- την είχα πρωτοκολλήσει, θα είχε γίνει φέιγ-βολάν , θα είχε χάσει την αξία της και πάλι δε ήμουν εδώ».

«Δεν με ενδιαφέρουν οι παραγραφές, με ενδιαφέρει το όνομά μου να είναι καθαρό. Να δούμε την αλήθεια κατάματα και να μην κατασκευάζουμε ενόχους» κατέληξε ο πρώην υπουργός.

star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου