Στις Βρυξέλλες επιρρίπτει ο Γιώργος Παπανδρέου τις ευθύνες για
τον εκτροχιασμό του ελληνικού προγράμματος. Προειδοποιεί την Ευρώπη ότι η
κρίση δεν έχει τελειώσει.
«Αν η Ε.Ε. είχε αντιδράσει άμεσα και δυναμικά τότε, δίνοντας ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, θα είχαμε αποφύγει πολύ πόνο. Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιδρούσε πριν όπως κάνει τώρα, παρεμβαίνοντας στην αγορά ομολόγων, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την ανάγκη να προσφύγουμε στον λεγόμενο μηχανισμό στήριξης. Αλλά αυτή η συλλογική δράση, έλειπε. Η συντηρητική Ευρώπη ήταν απλά πολύ συντηρητική».
Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Ευρώπη πλήρωσε πολύ ακριβά την πίστη στη «μαγεία» των αγορών. Προειδοποίησε το ακροατήριό του ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει. «Ακόμα και σήμερα, αν η Ευρώπη δεν κάνει επιπρόσθετες ενέργειες, οι θυσίες των Πορτογάλων, των Ελλήνων, των Ισπανών και άλλων, μπορεί να χαθούν και να ζητηθούν περισσότερες και προβλήματα ρευστότητας, μπορεί να γίνουν προβλήματα βιωσιμότητας», διευκρίνισε.
Κάνοντας αναδρομή στη θητεία του, δήλωσε ότι καθάρισε το χάος που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Καραμανλή, δεν του δόθηκε όμως η απαιτούμενη πίστωση χρόνου για τις απαιτούμενες αλλαγές.
Ποια Ευρώπη χρειαζόμαστε
«Ακόμη και το ΔΝΤ αναγνωρίζει τώρα αυτό το γεγονός -Και για αυτό χρειαζόμαστε μία διαφορετική, προοδευτική Ευρώπη», τόνισε. Περιέγραψε μια Ευρώπη που θα βάζει τις μεταρρυθμίσεις μπροστά από τη λιτότητα, μια Ευρώπη που δεν φοβάται να επενδύσει στο μέλλον και δεν θα κάθεται να βλέπει άπραχτη μία χαμένη γενιά ανέργων να υποφέρει.
Πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία πανευρωπαϊκών προγραμμάτων για τους ανέργους, προγράμματα κοινωνικής εργασίας και την χρηματοδότηση προγράμματος στο πρότυπο του Erasmus για όλους τους ανέργους, που θα τους δίνει τη δυνατότητα επανεκπαίδευσης σε σχολείο της προτίμησής τους στην Ευρώπη, καθώς και τη χρηματοδότηση start-up επιχειρήσεων.
Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην υπόθεση του δημοψηφίσματος που είχε προτείνει. «Αντιλαμβανόμουν ότι δεν μπορεί να υπάρχει περισσότερη και βαθύτερη Ευρώπη, χωρίς μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και συμμετοχή», είπε. «Αλλά η συντηρητική Ευρώπη ήθελε να με εκτελέσει», συμπλήρωσε.
«Σήμερα πρέπει να εξετάσουμε την προοπτική ενός εκλεγμένου Προέδρου της Ευρώπης», σημείωσε, κάνοντας λόγο για εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών.
Τέλος, τόνισε πως έδωσε «μάχη ενάντια σε μία ισχυρή ομάδα ολιγαρχών που συγκέντρωναν οικονομική και πολιτική δύναμη», αφήνοντας αιχμές για το έλλειμμα αλληλεγγύης εκ μέρους των εταίρων μας
matrix24
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου