Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Στίγμα : Του Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου


Ο Βενιζέλος θέλει «ρεβάνς» για τη φορολογία ακινήτων
ΤΕΛΙΚΑ δικαιώθηκε η πηγή μου στο ΠΑΣΟΚ, που επέμενε ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη. Αυτό σημαίνει πως, πρώτον, η πηγή μου είναι πολύ καλά πληροφορημένη (πώς θα γινόταν άλλωστε...) και, δεύτερον, ότι το ΠΑΣΟΚ - ο πρόεδρος Βαγγέλης δηλαδή - ήταν αυτός που επέμεινε - μέχρι και απαίτησε, μπορείς να το πεις αυτό - ώστε να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη, δεδομένου ότι ο πρόεδρος Αντώνης, πληροφορήθηκα εγκύρως επίσης, δεν είχε την παραμικρή διάθεση.

ΩΣΤΟΣΟ, κάτι το 20ήμερο που πέρασε από την προηγούμενη σύσκεψη, κάτι τα (πολλά) κυβερνητικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί, συν η αυριανή, ιδιαίτερα σημαντική, Σύνοδος Κορυφής είχαν ως αποτέλεσμα «να του περάσει» του προέδρου Βαγγέλη.

ΜΙΛΗΣΑ με διάφορους σχετικά με τη σύσκεψη. Εχω να μεταφέρω ότι δεν θα είναι καθόλου ήρεμα τα πράγματα. Θα παίξει γερά το Φορολογικό, ειδικά το θέμα της φορολόγησης των ακινήτων. Ο πρόεδρος «μεγάλη καρδιά» Βαγγέλης δύσκολα ξεχνάει πως προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία τον είχε χτυπήσει σαν χταπόδι για το χαράτσι, μέσω της ΔΕΗ, στα ακίνητα. Και προφανώς θα ανταποδώσει στα ίσα σε αυτό που πάει τώρα να γίνει και το οποίο βρίσκει «αδιανόητο», λ.χ. να φορολογηθούν τα αγροτεμάχια.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ «μεγάλη καρδιά» Βαγγέλης, είναι γνωστό ότι θεωρούσε το χαράτσι (ειδικό τέλος επί το κομψότερον) ως δικαιότερο, δεδομένου ότι φορολογούσε τη δομημένη επιφάνεια ενός ακινήτου. Τώρα θα απαιτήσει - με ενημέρωσε έγκυρη, πιο έγκυρη δεν γίνεται, πηγή - το ισοδύναμο μέτρο που θα βρεθεί:
α) Να είναι δίκαιο επιβαρύνοντας προοδευτικά τις εύπορες κοινωνικές ομάδες και
β) Να μην προκαλεί επιπρόσθετα προβλήματα στην κοινωνία.

ΕΥΚΟΛΟ; Δύσκολο! Γι' αυτό να μην απορήσει κανείς αν έχουμε καμιά κρίση, έστω και μίνι, απόψε...
Τι άλλο θα πέσει στο τραπέζι
ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ, επισημαίνω ότι η απαίτηση Βενιζέλου να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών ουσιαστικά αναιρεί μια αρχή της επικοινωνιακής στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με αυτή, πριν από τις Συνόδους Κορυφής δεν πρέπει να πραγματοποιούνται συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών για να μην εμφανίζεται ο πρόεδρος Αντώνης ως «πρωθυπουργός υπό κηδεμονία»...

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι στο τραπέζι απόψε θα συζητηθεί και το Αγροτικό, όπως και το υπόλοιπο πακέτο των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων. Και αν περισσέψει χρόνος θα συζητήσουν και το βασικό θέμα της αυριανής Συνόδου Κορυφής, που είναι ο προϋπολογισμός της ΕΕ την περίοδο 2014-2020.
Ουφφφ, τα είπα όλα και ξεθύμανα...
Είχε προαποφασιστεί η επιστράτευση
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, δεν βλέπω να ξεθυμαίνει η απεργία των ναυτεργατών, της οποίας ηγούνται οι θρυλικές μορφές Νταλακογιώργος, Χαλάς και ο περίφημος ο Σάββας ο Τσιμπόγλου. Οι ναυτεργάτες αρνούνται να παραλάβουν τα φύλλα της πολιτικής επιστράτευσης και αυτό σημαίνει ότι το πράγμα οδηγείται σε δρόμους περίεργους και επικίνδυνους.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, όπως μου εξήγησε ο άνθρωπός μου στο Μέγαρο Μαξίμου, «έκανε ό,τι μπορούσε. Εξάντλησε όλα τα περιθώρια διαλόγου με τους απεργούς».

ΕΓΩ ΑΥΤΟ που έχω να πω είναι ότι η επιστράτευση είχε αποφασιστεί ήδη από την Κυριακή, σε έναν γύρο τηλεφωνικών επαφών που είχε ο πρόεδρος Αντώνης με τους αρμόδιους υπουργούς. Θα προσθέσω επίσης ότι το πράσινο φως έδωσε και ο πρόεδρος Βαγγέλης, τον οποίο επίσης ενημέρωσε την Κυριακή το απόγευμα ο πρόεδρος Αντώνης για τις προθέσεις της κυβέρνησης περί επιστράτευσης των απεργών.

ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΕΙΣΩ επισημαίνοντας ότι αυτό το 8-7 που σημειώθηκε κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στο Συμβούλιο της ΠΝΟ, με το οποίο αποφασίστηκε νέα 48ωρη απεργία, το θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου ως μεγάλη επιτυχία.

Α, ΝΑ ΜΗΝ ξεχάσω να επισημάνω και την εσωκυβερνητική διάσταση του πράγματος: ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης είναι, μου λένε, πολύ δυσαρεστημένος με την εξέλιξη (την επιστράτευση δηλαδή) γιατί θεωρεί ότι τον καπέλωσε ο σκληρός του Μεγάρου Μαξίμου Χρύσανθος (Λαζαρίδης).

ΕΚΕΙΝΟΣ ήθελε, λέει, εξαντλητικό διάλογο με τους απεργούς - για να λύσουν την απεργία διά της εξαντλήσεως, προφανώς!
Εγώ, πάλι, υποθέτω ότι τα οπωροκηπευτικά της Κρήτης, όχι...
Γιατί διαψεύδουν για Πεπόνη
ΕΠΕΙΤΑ από τόσα χρόνια στη δημοσιογραφία, ειδικά στο πολιτικό ρεπορτάζ, δικαιούμαι φαντάζομαι να μεταφέρω κάτι από την εμπειρία μου από διαψεύσεις - θα το κάνω με αφορμή ανακοίνωση του κόμματος «Π. Καμμένος και Σία Ανεξάρτητοι Ελληνες», με την οποία διαψεύδεται «κατηγορηματικά κάθε σενάριο που φέρει τον κ. Πεπόνη (τον οικονομικό εισαγγελέα) να συνεργάζεται πολιτικά μαζί μας».

ΥΠΑΡΧΟΥΝ λοιπόν τριών ειδών διαψεύσεις:

1. Αυτές που κάνουν οι συνήθως ψευδόμενοι εκπρόσωποι Τύπου, οι οποίες όταν γίνονται αποτελούν από μόνες τους επιβεβαίωση μιας πληροφορίας.
2. Αυτές που γίνονται εξ ανάγκης, κατόπιν απαιτήσεως τρίτου, και αποτελούν και αυτές εμμέσως επιβεβαίωση ότι κάτι «παίχτηκε», αλλά από τη στιγμή που διέρρευσε κάηκε οπότε πρέπει να τηρηθούν τα προσχήματα.
3. Αυτές που απλώς ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα προκειμένου να αποπροσανατολίσουν την προσοχή των πολιτών από την ουσία μιας πληροφορίας.

Η ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΗ λοιπόν εμπειρία μου από όλα αυτά τα χρόνια μού επιβάλλει να αντιμετωπίσω με κατανόηση τη «διάψευση» του κόμματος «Π. Καμμένος και Σία Ανεξάρτητοι Ελληνες» και να αναφέρω εδώ ένα μότο που έχω αντιγράψει από τον Χαρίλαο Φλωράκη, «Η ζωή θα δείξει γιά όλα...»
Η... ανακοίνωση «μυρίζει διαπλοκή»
ΔΙΑΒΑΖΩ χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία στο εμφανές επιτίθεται κατά του Φαήλου Κρανιδιώτη (μικρή φωτογραφία), του γνωστού φίλου του προέδρου Αντώνη, αλλά στο αφανές μού δίνει την εντύπωση ότι... μεγαλοπιάνεται!

ΑΝ ΚΑΙ ΠΙΑ όλα πρέπει να τα περιμένει κανείς στους πονηρούς καιρούς που ζούμε, προσωπικά το τελευταίο που θα περίμενα από το κόμμα που έχει κάνει σημαία του τη διαφάνεια και μάχεται τη διαπλοκή είναι να αναμειγνύεται τόσο έντονα και τόσο φανερά στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, για τον οποίο, σημειωτέον, συγκρούονται μερικά οικονομικά μεγαθήρια.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, δε, γίνεται με τόσο άκομψο τρόπο (προκειμένου ουσιαστικά να αποκλειστεί ένας διεκδικητής, ο Δημήτρης Μελισσανίδης συγκεκριμένα) που διερωτώμαι πραγματικά αν τελούσε υπό την έγκριση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ...

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ η ανακοίνωση καταλήγει με τη φράση «η υπόθεση μυρίζει διαπλοκή», θέλω να τονίσω ότι συμφωνώ απολύτως!.. 
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου