Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ανησυχία Βενιζέλου - Κουβέλη για την εμπλοκή με την τρόικα


Ανησυχία Βενιζέλου - Κουβέλη για την εμπλοκή με την τρόικα
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά είχε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, μετά την αναβολή της συνάντησης με την τρόικα για απόψε, προκειμένου να μάθει τον λόγο για τον οποίο δεν κατέστη εφικτό αυτή να γίνει χθες.

Παρά τα καθησυχαστικά λόγια πάντως και το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου ότι απλά δεν είχαν ολοκληρώσει τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα το έργο τους, η ΔΗΜΑΡ άφησε σαφείς αιχμές κατά των δανειστών μας, «θυμίζοντάς» τους με νόημα ότι είναι και... εταίροι μας στο πλαίσιο της ΕΕ.

«Η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια αντοχής της. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ανάσες και μέτρα που θα αντιμετωπίσουν την ύφεση. Η τρόικα και οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να καταλάβουν ότι χρειάζεται ευελιξία, συμπληρώσεις και τροποποιήσεις που θα κάνουν δυνατή την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής», σημείωνε σε ανακοίνωσή της η Αγίου Κωνσταντίνου, εκτιμώντας ως αναγκαία την προώθηση μέτρων όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η αύξηση του αριθμού των δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η ουσιαστική ελάφρυνση των νοικοκυριών για την εξόφληση των δανείων τους, η υποστήριξη των ανέργων και ειδικά των νοικοκυριών χωρίς κανέναν εργαζόμενο και η διαμόρφωση του πλαισίου κοινωνικής προστασίας.

Η Δημοκρατική Αριστερά άλλωστε, επισημαίνει ότι αναγκαίο στοιχείο για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι η κοινωνική συνοχή και η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει άλλα μέτρα. Παράλληλα, επιμένει στην ανάγκη ενιαίου φόρου για τα ακίνητα, με αφορολόγητο 50.000 ευρώ και προοδευτική κλίμακα αντιτασσόμενος και εκείνος στην προοπτική επέκτασης του «χαρατσιού» για έναν επιπλέον χρόνο. Σε πλήρη συντονισμό σχεδόν με τον Φώτη Κουβέλη, ζητά την ύπαρξη αρκετών δόσεων για φορολογικές υποχρεώσεις και εύλογων ρυθμίσεων για την αποπληρωμή δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Επιμένει στην ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων, υπέρ της κοινωνικής συνοχής, ενώ χθες κατέθεσε αναλυτικά τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τις οποίες απέστειλε και στην τρόικα.

Η εν λόγω πρόταση, για την οποία ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Αντώνη Σαμαρά, αφορά συνολικά σε 700.000 θέσεις εργασίας και ο συνολικός προϋπολογισμός για την εφαρμογή της, μετρημένος ευρώ-ευρώ, όπως είπε ο ίδιος ο κ.Βενιζέλος, υπολογίζεται στα 1,3 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να προέλθει -κατά την Ιπποκράτους- από τους πόρους του ΕΣΠΑ, τα διαθέσιμα στο ΛΑΕΚ και τον αλληλόχρεο λογαριασμό του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου