Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Πρωτοβουλίες Βενιζέλου για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας ενόψει και των ευρωεκλογών


Κριτική για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου

Έντονος προβληματισμός τόσο για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση όσο και για τον ρόλο γενικά των σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών κομμάτων της Ευρώπης στις σημερινές συνθήκες, αναπτύχθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή, συντονισμό και κοινό βηματισμό όλων των
ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων ενόψει και των ευρωεκλογών -σε 14 μήνες από τώρα- θα επιδιώξει το ΠΑΣΟΚ.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανακοίνωσε στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος ότι τους επόμενους μήνες θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και θα επιδιώξει συναντήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που σε ορισμένες περιπτώσεις όπως οι εξελίξεις στην Κύπρο κινήθηκε με άξονα οικονομικούς εθνικισμούς και αγκυλώσεις (αιχμές για τον Φρανσουά Ολάντ).

Με την πρόταση Βενιζέλου συμφώνησε η πλειονότητα των στελεχών του Πολιτικού Συμβουλίου και μάλιστα αρκετά μέλη του οργάνου έκαναν λόγο για την αναγκαιότητα μιας νέας ευρωπαϊκής Συνθήκης καθώς όπως σχολίασαν οι παλαιότερες (Μάαστριχτ, Λισσαβόνα) έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.

Στο θέμα αυτό επέμειναν μάλιστα οι Κώστας Σκανδαλίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Φώφη Γεννηματά και Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο τελευταίος σχολίασε ότι «πρέπει να υπάρξει πολιτικοποίηση των ευρωεκλογών κι επομένως συνέργεια των σοσιαλιστικών κομμάτων».

Στην παρέμβασή της η Φώφη Γεννηματά τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για χορήγηση 2 δισ ευρώ από την Ελλάδα προς την Κύπρο πέραν τού ότι δεν ήταν εφικτή θα έκλεινε και την στρόφιγγα από την ΕΚΤ.

Με την εκπρόσωπο Τύπου συμφώνησε και ο Βαγγέλης Βενιζέλος ο οποίος αναφερόμενος στα θέματα κυβερνητικής λειτουργίας επανέφερε το θέμα της επικαιροποίησης της συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων για να συμφωνηθούν δεσμευτικοί κανόνες λειτουργίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι κάποια πρόσωπα θα έχουν συγκεκριμένο ρόλο αναφερόμενος εμμέσως στον ανασχηματισμό, ενώ πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα παρεμβαίνει στην κυβερνητική πολιτική και μέσω των εισηγητών του.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε ότι οι τροποποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης θα πρέπει να συνδεθούν με τον ανασχηματισμό ώστε «το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει τις αλλαγές με ξεκάθαρες μεταρρυθμίσεις».

Στην ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να διαφοροποιείται από την Νέα Δημοκρατία και να ασκεί κριτική σ' αυτήν δημιουργώντας ένα σταθερό μέτωπο απέναντί της αναφέρθηκαν οι Μιχάλης Καρχιμάκης και Τόνια Αντωνίου, ενώ η Φώφη Γεννηματά επέμεινε πως η κυβέρνηση πρέπει να έχει εναλλακτικό σχέδιο όταν θα αφιχθεί η τρόικα ώστε να μην ζητηθούν νέα μέτρα.

Ακόμη, ο Πάρις Κουκουλόπουλος αναφερόμενος στα εσωτερικά πολιτικά θέματα, τόνισε ότι προεκλογικά και μέχρι τώρα «έχουν ειπωθεί στο λαό δύο αλήθειες, η μια από το ΠΑΣΟΚ και η άλλη από το ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εντός του ευρώ και το ΚΚΕ ότι η λύση υπάρχει εκτός του κοινού νομίσματος».

Ο Αντώνης Σαουλίδης ζήτησε τέλος να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ πρόταση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ώστε να εξασφαλιστεί η επιμήκυνση των δανείων τους χωρίς επιπλέον τόκους.


Διαφωνίες για το σχέδιο «Αθηνά»

Έντονη ήταν η συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και για το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας.

Ενστάσεις κατέθεσε ο Θάνος Μωραίτης ο οποίος απευθυνόμενος στον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιάννη Μανιάτη είπε ότι διαφωνεί με την γενική κατεύθυνση του σχεδίου.

Ο γραμματέας της Κ.Ο απάντησε ότι ο Θάνος Μωραίτης δεν πήγε παρότι εκλήθη σε συνάντηση με το υπουργείο για το σχέδιο «Αθηνά» και προθυμοποιήθηκε να συγκαλέσει το ΚΤΕ Παιδείας για το πρωί ωστόσο αυτή η σκέψη ακυρώθηκε.

Την διαφωνία του διατύπωσε και ο γραμματέας της Νεολαίας Παύλος Χρηστίδης λέγοντας ότι έχει ρουσφετολογική αντίληψη και έλλειμμα αντικειμενικών κριτηρίων: «Με λίγα λόγια παρά την ονομασία του στερείται κάθε σοφίας» υπογράμμισε.

tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου