Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

«Κλειδώνουν» οι 48 δόσεις για οφειλές σε εφορία - Ταμεία


«Κλειδώνει» στις 48 δόσεις η ευνοϊκή ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Υπάρχει προσέγγιση μεταξύ τρόικας και ελληνικής πλευράς όσον αφορά τον μέγιστο αριθμό δόσεων αλλά και τους επιμέρους όρους υπαγωγής στη ρύθμιση.
Τα βασικά της χαρακτηριστικά – πέρα από τις 48 δόσεις - είναι:

η κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι το τέλος του 2012, η προσκόμιση αναλυτικών οικονομικών στοιχείων τόσο για φυσικά πρόσωπα όσο και για επιχειρήσεις και η χορήγηση κινήτρων για την ταχύτερη εξόφληση.

Ωστόσο ο αριθμός των δόσεων δεν θα είναι σταθερός, καθώς όσο αργότερα εισέρχεται ο οφειλέτης στη ρύθμιση τόσο θα μειώνεται η περίοδος εξόφλησης.

Παράλληλα με τη «νέα αρχή» θα τρέχει και η πάγια ρύθμιση οφειλών με σαφέστατο χαμηλότερο αριθμό δόσεων.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για 12 δόσεις, με την κυβέρνηση να προσπαθεί μέχρι την τελευταία στιγμή για μία καλύτερη συμφωνία (π.χ. κλιμάκωση από 12 έως 24).

Σύμφωνα με τη Ημερησία, εκτιμάται πως οι δύο ρυθμίσεις θα αρχίσουν να τρέχουν από το Μάιο. Αναλυτικά τα βασικά χαρακτηριστικά της «νέα αρχής» θα είναι τα εξής:

- Θα υπάρξει κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012. Οι οφειλές του 2013 θα πρέπει να εξοφλούνται κανονικά για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση.

-Οι 48 δόσεις θα ισχύουν μόνο για όσους σπεύσουν να μπουν στη νέα ρύθμιση (πιθανότατα να δοθεί μία προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου). Στη συνέχεια κάθε μήνας που περνάει θα μειώνεται και ο αριθμός των δόσεων. Για παράδειγμα τον πρώτο μήνα εφαρμογής της ρύθμισης θα προβλέπονται 48 δόσεις, τον δεύτερο μήνα θα μειωθούν στις 47, τον τρίτο μήνα θα περιοριστούν στις 46 και ούτω καθεξής.

-Θα δοθούν οικονομικά κίνητρα για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν ταχύτερα τις οφειλές τους. Δηλαδή ένας οφειλέτης που έχει μπει στη ρύθμιση για 48 δόσεις αλλά τελικά εξοφλήσει την οφειλή του σε μικρότερο διάστημα (π.χ. σε 36 μήνες) θα έχει έκπτωση.

- Για μεγάλα ποσά οφειλών θα απαιτούνται αναλυτικά οικονομικά στοιχεία τα οποία θα πιστοποιούνται από τρίτους. Με βάση τις πληροφορίες θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο κλίμακες>: όσοι χρωστάνε κάτω από 50.000 ευρώ και όσοι χρωστάνε πάνω από 50.000 ευρώ (στους τελευταίους θα απαιτούνται περισσότερα δικαιολογητικά και εγγυήσεις). Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας, ώστε να διασφαλιστεί πως οι επιχειρήσεις που θα μπουν στη ρύθμιση θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

-Τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να δικαιολογούν τη μείωση του εισοδήματος τους.

-Δεν θα επωφεληθούν πτωχευμένες επιχειρήσεις αλλά και όσες έχουν κατ΄ επανάληψη μπει σε ρυθμίσεις αλλά στην πορεία τα χρέη τους δεν έχουν ρυθμιστεί.

- Η υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση ισχύει για μία μόνο φορά. Όσοι δεν συνεχίσουν την πληρωμή θα μπορούν στη συνέχεια να υπαχθούν μόνο στην πάγια ρύθμιση οφειλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου