Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Οδυσ. Κωνσταντινόπουλος: Το ΠΑΣΟΚ δεν πήρε ρεπό στα δύσκολα


Η τρικομματική κυβέρνηση παρά τις καθημερινές δυσκολίες και παρόλο που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια κουλτούρα συνεργασιών, σιγά σιγά βρίσκει το δρόμο της. Μέσα από αντιθέσεις και αντιφάσεις, αλλά με πίστη ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ασφαλής για την χώρα, γνωρίζοντας ότι ή όλοι μαζί θα χάσουμε ή όλοι μαζί θα κερδίσουμε το στοίχημα για τη χώρα και μετά για τα κόμματα.

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση το πρωτογενές πλεόνασμα καθώς και το έλλειμμα. Δύο στοιχεία που όλοι όσοι αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε για να βγει η χώρα από την κρίση, μας έδωσαν δύναμη για να συνεχίσουμε έχοντας στο μυαλό μας ότι αυτό το πέτυχαν πρώτα οι πολίτες με τις θυσίες τους. Πολύ περισσότερο εμείς στο ΠΑΣΟΚ που στο όνομα αυτής της δύσκολης προσπάθειας αποδεκατιστήκαμε κυριολεκτικά. Δεν σας μιλάω για δικαίωση, γιατί δικαίωση θα έρθει όταν όλα αυτά περάσουν στην καθημερινότητα των πολιτών. Μπορούμε όμως να λέμε σε όλους ότι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, αδιανόητη για πολλούς, η παράταξη που εκπροσωπώ δεν πήρε «ρεπό στα δύσκολα», το παλέψαμε, σίγουρα με λάθη και παραλείψεις, αλλά χωρίς να φοβηθούμε το πολιτικό κόστος. Σταθήκαμε όρθιοι στα δύσκολα απέναντι σε ένα πρωτοφανή λαϊκισμό και δημαγωγία που ευνοούσαν οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Γνωρίζουμε ότι η τυχόν αρνητική ψήφος θα δημιουργήσει προβλήματα στη χώρα, με αποτέλεσμα κάποιοι να ψηφίζουν ΟΧΙ εκ του ασφαλούς.
 
Τροπολογία για την ανεργία
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ζήσει διαπραγματεύσεις με την ΤΡΟΙΚΑ και δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε τους προπονητές στην εξέδρα. Εμείς ως μέλη της Επιτροπής Οικονομικών αναγκαστήκαμε να καταθέσουμε ως βουλευτική τροπολογία την πρότασή μας και είμαστε σίγουροι ότι ο αρμόδιος υπουργός θα υιοθετήσει, όχι απλά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αλλά την πρόταση που δίνει στήριξη, ελπίδα και μια βαθιά ανάσα σε χιλιάδες Έλληνες. Μέσα από αυτή την πρόταση διασφαλίζονται οι όροι διαφάνειας των προσλήψεων. Δεν επιτρέπεται καθυστέρηση και κωλυσιεργία.
Εμάς κ. Υπουργέ το μυαλό μας δεν είναι στις διοικήσεις των οργανισμών αλλά στο πως γρήγορα, αλλά με διαφάνεια οι διοικήσεις θα υλοποιήσουν όσα εμείς αποφασίσαμε. Παρά τις φιλότιμες δικές σας προσπάθειες για την μεταφορά πόρων για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, υπάρχουν προσκόμματα που εύχομαι ο Υπ. Ανάπτυξης να έχει επιλύσει.
 
Μείωση συντάξεων
Είναι γνωστό ότι διαφωνήσαμε με τη ρύθμιση που αφορούσε τις συντάξεις του ΤΕΒΕ και ζητήσαμε την απόσυρση της. Γνωρίζουμε τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ταμεία και ένα από τα ταμεία αυτά είναι ο ΟΑΕΕ.
Εμείς υποχρεωθήκαμε να μειώσουμε συντάξεις. Ήταν ένα δυσάρεστο και επώδυνο μέτρο. Έχουμε δεσμευτεί όμως ότι δεν θα γίνουν παραπέρα μειώσει στις συντάξεις.
Διατυπώσαμε εναλλακτικές προτάσεις για κάλυψη των 25εκ. ευρώ που ήταν το προσδοκώμενο όφελος από αυτή τη ρύθμιση που εισηγείτο το Υπουργείο Εργασίας. Είναι θετικό το γεγονός ότι έγινε αποδεκτή η πρόταση μας.
Πριν προχωρήσω στην παρουσίαση των θέσεών μας για το νομοσχέδιο θα ήθελα να κάνω δύο παρατηρήσεις, κύριε Υπουργέ. Κατά καιρούς μερικοί σύμβουλοι υπουργών γίνονται πιο τροικανοί από τους τροικανούς. Μάλιστα εκτιμώ ότι δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από την ΤΡΟΙΚΑ στην προσπάθειά τους να γίνουν βασιλικότεροι του βασιλέως.
Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με ρυθμίσεις που έρχονται στο νομοσχέδιο και βαπτίζονται υποχρεώσεις. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε καταγγείλει ποιοί βρίσκονταν πίσω από τις πιέσεις της ΤΡΟΙΚΑΣ για τα εργασιακά. Σήμερα επανεμφανίστηκαν οι γνωστοί άγνωστοι φέροντας διατάξεις από άλλα νομοσχέδια που συζητιούνταν στις αρμόδιες επιτροπές βάζοντάς τες στο πολυνομοσχέδιο.
 
Δημόσια Διοίκηση
Πόσα χρόνια μιλάμε για αξιολόγηση στο Δημόσιο; Πόσα χρόνια μιλάμε γενικά και αόριστα για το Δημόσιο των πολιτών και όχι των υπαλλήλων. Για ένα Δημόσιο στο οποίο θα υπάρχει αξιολόγηση. Δηλαδή αυτοί που θα επιλέγουν τον δημόσιο τομέα και την πρόσληψη τους μέσω ΑΣΕΠ, θα ξέρουν ότι θα έχουν δύο δρόμους. Ο ένας είναι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να συνταξιοδοτηθούν και ο άλλος όταν δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους θα απολύονται μέσα από αξιολόγηση που δεν θα κάνουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι αλλά αυτή θα γίνεται μέσα από θεσμούς.
Το ΑΣΕΠ έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει αξιοκρατικές προσλήψεις γιατί να μην μπορεί να κάνει αξιοκρατικές αξιολογήσεις; Άλλωστε το θέμα στο δημόσιο δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό και για αυτό θα μας βοηθήσει τόσο η αξιολόγηση όσο και οι προσλήψεις νέων ανθρώπων με υψηλά προσόντα. Μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στο δημόσιο. Διαφορετικά οι απολύσεις χωρίς αξιολόγηση με κλειστά μάτια, θα είναι βούτυρο στο ψωμί όλων αυτών που θέλουν να μην αλλάξει τίποτα.
 
Λογιστές
Ανάλογο είναι το θέμα που αφορά τους Λογιστές. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, πλην της Αγγλίας, δεν υπάρχει το μοντέλο που μας επιβάλλουν. Δηλαδή ένας απόφοιτος Λυκείου με εμπειρία κάποιων ετών να έχει ανάλογες δυνατότητες και υπογραφή ενός που έχει τελειώσει ΑΕΙ, πιθανόν με μεταπτυχιακό και διδακτορικό. Κατανοώ ότι κάποιος που δεν θέλει να είναι μέλος του Επιμελητηρίου να έχει δικαιώματα ανάλογα με των προσόντων του. Οι καταγγελίες κ. Υπουργέ, ότι η διάταξη ευνοεί 3-4 μεγάλες εταιρείες του κλάδου πολλαπλασιάζονται καθημερινά
karfi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου