Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Για τις ευθύνες του Καραμανλή πότε θα τα πούμε;

Για τις ευθύνες του Καραμανλή πότε θα τα πούμε; Για τους «ιδιοφυείς» χειρισμούς του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης έχουν γραφτεί κι έχουν ειπωθεί πολλά. ΟΚ, το γνωρίζουμε ότι ο ΓΑΠ έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο και χειροτέρεψε την κατάσταση. Δεν δημιούργησε όμως αυτός το πρόβλημα.


Πολύ καλά τα λέει λοιπόν η Γαλλίδα δημοσιογράφος Φλοράνς Οτρέ στο βιβλίο της «Αγκελα Μέρκελ, μια Γερμανίδα (σχεδόν) σαν όλες τις άλλες» (εκδ. Τallandier, Βρυξέλλες, 2013) για τις συναντήσεις των δύο Ελλήνων πρώην πρωθυπουργών (Κ.Καραμανλή – Γ.Παπανδρέου) με τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι έμειναν έκπληκτοι με την ειλικρίνεια του ΓΑΠ όταν τους εξήγησε ότι η χώρα του τους εξαπάτησε. Να τον πεις αφελή; Ανίδεο; Βλάκα; Άντε να το δεχτούμε. Διότι δεν εκθέτεις τον προκάτοχό σου στην Ευρώπη όταν τους λες ότι ο πρώην τους κορόιδευε. Εκθέτεις τη χώρα σου. Οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν Καραμανλή ή Παπανδρέου. Βλέπουν Ελλάδα.

Ο άλλος όμως, η σιγανοπαπαδιά, ο Καραμανλής που κρυβόταν επί μήνες στα πίσω έδρανα της Βουλής και δεν έβγαζε κιχ όσο η κυβέρνηση Παπανδρέου πνιγόταν με τα μνημόνια, τι έχει να πει τώρα για όσα γράφει η Οτρέ;

Μεταφέρουμε ένα μικρό απόσπασμα:

«Το ελληνικό ψέμα ήταν μάλλον κοινό μυστικό. Αυτό που εκπλήσσει τους Ευρωπαίους ηγέτες εκείνο το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου, περισσότερο και από την κατάσταση της χώρας, είναι η ειλικρίνεια του Παπανδρέου.

Στην πράξη, η Ελλάδα ήταν υπό επιτήρηση για αρκετούς μήνες. (...) Δύο φορές, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, αναλαμβάνει μυστική αποστολή στην Αθήνα. Στόχος να μελετήσει τις προθέσεις του Καραμανλή, ακόμη και να τον επιτιμήσει. "Η αποστολή έγινε επειδή όλοι καταλάβαιναν ότι η κατάσταση ήταν πλέον εκρηκτική", θυμάται ανώτατος κοινοτικός παράγοντας. Όμως, ο Λουξεμβουργιανός επιστρέφει άπραγος, χωρίς καμία δέσμευση εκ μέρους του προκατόχου του Παπανδρέου για όσα σκοπεύει να κάνει προκειμένου να διασώσει την αξιοπιστία της χώρας του ενώπιον των διεθνών επενδυτών.

Με τον μεγαλύτερο κυνισμό, ο Καραμανλής διακινδυνεύει μια νέα παύση πληρωμών. Η Ελλάδα είναι συνηθισμένη. Όμως, από το 2001 και μετά είναι μέλος της Ζώνης του Ευρώ. Σε περίπτωση πτώχευσης, ο Καραμανλής καθιστά συνυπεύθυνους και δεσμεύει την αξιοπιστία και των υπολοίπων 16 κρατών. Επιμένει, παρ' όλα αυτά, να μην κάνει τίποτε περιμένοντας τις εκλογές του φθινοπώρου 2009. Καθίσταται πρόδηλο, από εκείνη τη στιγμή, πως κάτι λείπει στη νομισματική ένωση. Η αυτοπειθαρχία δεν λειτουργεί. Ούτε και η συλλογική πειθαρχία. Ακόμη λιγότερο η φιλική πίεση».
politikoi.com


    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου