Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Δίαιτα: Ψυχολογική αντιμετώπιση της πείνας


Δίαιτα: Ψυχολογική αντιμετώπιση της πείναςΗ πείνα είναι ένα εντυπωσιακά συχνό μήνυμα του σώματος μας, το οποίο δεν θα περίμενε κανείς να υπάρχει σε ευημερούσες κοινωνίες, όπως η δυτική. Φαίνεται ωστόσο ότι αυτό το μήνυμα σπάνια δηλώνει γνήσια σωματική πείνα, που απαιτεί άμεσα τροφή. Πολλές υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για τους λόγους που κρύβονται πίσω από τα συχνά- και περίεργα- αισθήματα της λαιμαργίας και της πείνας αλλά και της επείγουσας “ανάγκης” να ικανοποιηθούν. Σπάνια πάντως οφείλονται στην πραγματική ανάγκη. 
Τι μπορεί να κρύβεται λοιπόν πίσω από την υπερβολική λαιμαργία για φαγητό;
Την απάντηση κάθε άνθρωπος πρέπει να τη βρει μόνος του, χρησιμοποιώντας οπωσδήποτε και τη σωματική του ευφυΐα, που είναι σίγουρα συνυπεύθυνη για την εμφάνιση αυτό του αισθήματος. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καλό να ζητά κανείς τη βοήθεια ψυχοσωματικού γιατρού, γιατί πολλές φορές το σώμα δεν μπορεί να εντοπίσει ακριβώς ποια ανάγκη παρουσιάζεται με τη μορφή λαιμαργίας ή πείνας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, πάντως, οι συμβουλές που ακολουθούν μπορεί να φανούν χρήσιμες.
Πολλοί άνθρωποι έχουν μάθει απ’ τα πρώτα χρόνια της παιδικής τους ηλικίας ότι το φαγητό είναι παρηγοριά. Όταν έκλαιγαν ή γνώριζαν τις πρώτες απογοητεύσεις στη ζωή, οι γονείς τους έσπευδαν να τους δώσουν ένα μπισκοτάκι ή κάποιο άλλο γλυκο. Έτσι, άρχισαν να σκέφτονται αμέσως το φαγητό( και φυσικά να ικανοποιούν αυτή την επιθυμία τους), κάθε φορά που βιώνουν ξανά μια απογοήτευση , που πρέπει να ξεπεράσουν ένα χωρισμό ή όταν νιώθουν διάφορα αρνητικά συναισθήματα.
Έρευνες έχουν δείξει, αντίθετα, ότι παιδιά( και ενήλικες), που δεν τους έδιναν στο παρελθόν γλυκά, ως επιβράβευση ή για να τα ηρεμήσουν, μάλλον αποφεύγουν το φαγητό ως μέσο για να καλμάρουν την ανησυχία τους σε δύσκολες καταστάσεις. Σε παρόμοιες περιπτώσεις το φαγητό θα ήταν γι’ αυτούς επιπλέον επιβάρυνση και ενόχληση. Αυτό σημαίνει τελικά ότι η πείνα- τουλάχιστον για ορισμένους ανθρώπους- είναι ένα επίκτητο αίσθημα, το οποίο νιώθουν, όταν στη ζωή τους συσσωρεύονται οι δυσκολίες, ο φόβος, η μοναξιά, η απογοητεύσεις κι ένα σωρό άλλα αρνητικά συναισθήματα.
enikos

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου