Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟ «ΑΝΤΡΟ» ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ Η «παρθενική» του ομιλία ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γ.Σ του ΣΕΒ


i-partheniki-toy-omilia-os-arxigos-tis-aksiomatikis-antipoliteysis-sti-gs-toy-sevΤη Δευτέρα το μεσημέρι, ο Αλέξης Τσίπρας θα εκφωνήσει την παρθενική του ομιλία ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.Σε μια κίνηση με συμβολικό χαρακτήρα, της συνέλευσης θα προεδρεύσει ο Ιάσων Στράτος, της γνωστής οικογενείας της Πειραϊκής-Πατραϊκής και το «πρόσωπο» του ΣΕΒ στην ελληνική κοινωνία στη διάρκεια της δεκαετίας του 90, όπου διετέλεσε για μια 8ετία πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του Συνδέσμου.  


Όσοι θυμούνται το Στράτο από εκείνη του τη θητεία, είχαν μείνει έκπληκτοι από το φλέγμα του. Τίποτε δεν έδειχνε ικανό να τον κάνει να χάσει την ψυχραιμία του, ούτε καν οι ορδές των κρατικοδίαιτων «μεγαλοπασόκων» που ζούσαν το όνειρο της ΔΕΘ και συνωστίζονταν, κάπνιζαν μανιωδώς και φωνασκούσαν στους χώρους του Βελλίδειου στη διάρκεια των επίσημων εκδηλώσεων της ΔΕΘ - όπου ο Στράτος εκ του αξιώματος του έπρεπε να παρευρίσκεται.

Άλλωστε, ο Στράτος μπορούσε να πιστεύει πως τα είχε ζήσει όλα, αρχής γενομένης από την αλλαγή ως την κρατικοποίηση της άλλοτε κραταιάς οικογενειακής εταιρείας, αλλά και την μετάλλαξη των αγριωπών, μουσάτων «πρασινοφρουρών» των αρχών της δεκαετίας του 80 σε καλοπερασάκηδες διαχειριστές της εξουσίας με εμφανή ροπή προς την επίδειξη πλούτου μέσα σε 15 χρόνια.  

Όπως όμως αποδεικνύεται δεν τα είχε ζήσει όλα. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια  ομιλία του Τσίπρα σε μια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ είναι κάτι που θα κάνει ακόμα και τον Στράτο να ανασηκώσει το αριστερό του φρύδι.

Κυρίως για τον ιστορικό συμβολισμό του πράγματος και όχι τόσο γι’ αυτά που θα πει, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι μπορεί να βρει την κατάλληλη γλώσσα σε τέτοια ακροατήρια, και ούτως ή άλλως, το ότι δεν έχουν αποδώσει οι μνημονιακές πολιτικές θα το πει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος πριν από αυτόν.  

Ενδιαφέρον θα έχει πάντως, πως θα αντιδράσει ο κ. Τσίπρας στην πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να καταθέσει ο προέδρος του ΣΕΒ για την εκπόνηση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας, κάτι ανάλογο είχε προσπαθήσει άλλωστε να πει και ο κ. Τσίπρας στην πρώτη του ομιλία ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη, το Σεπτέμβρη του 2012. Για όσους έχουν κοντή μνήμη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ είχε παραστεί σε εκείνη την ομιλία και ήταν ο μόνος που φορούσε γραβάτα.

Αυτή τη φορά όμως, οι γραβάτες θα έχουν πλειοψηφία.  

Το φλέγμα του κ. Στράτου πάντως αποτελεί μια σπάνια ποιότητα στο ΣΥΡΙΖΑ, η εικόνα του αρχηγού σε μια γενική συνέλευση «νεοφιλελεύθερων» βιομηχάνων θα προκαλέσει σοκ σε κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ούτως ή άλλως βρίσκονται με τις «ρεαλιστικές» ομιλίες του κ. Τσίπρα στις παραγωγικές τάξεις εντελώς έξω από τα νερά τους.

Μην απορήσετε λοιπόν, αν η ομιλία Τσίπρα στο ΣΕΒ γίνει θέμα συζήτησης και στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο Σαββατοκύριακο, όχι για καλό βέβαια. Παρά την βίαιη ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ, η μετάλλαξη του στελεχιακού του δυναμικού φαίνεται να αργεί ακόμα.   

newpost

Θέμης Δαγκλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου