Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Μέχρι τέλος Μαΐου το πόρισμα για τον ενιαίο φόρο ακινήτων Τι συζητείται για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων


Τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2014. Μέχρι το τέλος Μαΐου το πόρισμα για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.
Στη σημερινή σύσκεψη, που συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο Απ. Βεζυρόπουλος από τη ΝΔ, ο Ανδρ. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και ο Δημ. Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ, αποφασίστηκε έως το τέλος Μαΐου να έχει παραδοθεί η εισήγηση της τρικομματικής επιτροπής για τον φόρο, προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σύγκλιση απόψεων των μελών της τρικομματικής επιτροπής για βασικά σημεία του νέου φόρου, που θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων. Μεταξύ των θεμάτων που εξετάζονται είναι η καθιέρωση αφορολόγητου ορίου το οποίο προσδιορίζεται στα 50.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και η αντιμετώπιση, με ευνοϊκό τρόπο, των αγροτεμαχίων που χρησιμοποιούνται για αγροτική χρήση.
Πιο ειδικά για το 2014 ο φόρος στα αγροτεμάχια  θα υπολογίζεται με το στρέμμα (ευρώ ανα στρέμμα) και όχι την φορολογητέα αξία του ακινήτου. Ο τύπος θα είναι Ευρώ Χ στρέμμα. Δεν έχει αποφασιστεί αν θα είναι 10 ή 20 ή 50 ευρώ(μεσοσταθμικά είναι 12 ευρώ ανά στρέμμα). Το τελικό ύψος του φόρου θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της έκτασης και συγκεκριμένα θα λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια:
  • Καλλιεργήσιμα ή μη
  • Αρδευόμενα ή μή
  • Παραθαλάσσια ή μη
  • Κοντά σε εθνικές οδούς.
  • Μονοετούς ή πολυετούς καλλιέργειας.
  • Πεδινά, ορεινά ή ημιιορεινά.
  • Αγροτικές καλλιεργούμενες εκτάσεις: Θα ισχύουν μειωμένοι συντελεστές και όχι αφορολόγητο όριο.
- Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ:
- 25 εκατ. στρέμματα είναι μονοετούς καλλιέργειας.
- 9 εκατ. στρέμματα είναι ελιές.
- 3 εκατ. στρεμ. Πολυετούς καλλιέργειας
- 23 εκατ. στρ. Βοσκότοποι
- 6 εκατ. στρ. Ιδιωτικά δάση
-150.000 στρ. Λατομεία
matrix24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου