Τρίτη 14 Μαΐου 2013

«Καθηκοντολόγιο» άφησε στα στελέχη του ΠαΣοΚ ο Βενιζέλος Αισιοδοξεί για σύντομη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

«Καθηκοντολόγιο» άφησε στα στελέχη του ΠαΣοΚ ο ΒενιζέλοςΤην επόμενη φάση της πολιτικής παρουσίας του ΠαΣοΚ προετοιμάζει ο κ. Ευ. Βενιζέλος προσδοκώντας ανάκαμψη των ποσοστών του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει στρέψει τις κεραίες των στελεχών του στα κοινωνικά ζητήματα, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και σχέδια νόμου. Σε ότι αφορά την κυβέρνηση, συνεχίζει να πιέζει για τον ανασχηματισμό εκτιμώντας ότι θα πρέπει σε αυτή τη νέα φάση  να αξιοποιηθούν τα πιο ικανά
στελέχη και όχι μόνο από τον χώρο της πολιτικής.   

Ενδεικτικό των προθέσεων του είναι ότι προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ και τη Γερμανία ανέθεσε καθηκοντολόγιο στα στελέχη του ΠαΣοΚ. Την Τρίτη κλιμάκιο του κόμματος θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα για το θέμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου. Επίσης την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει η Επιτροπή για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ενώ θα συγκληθεί και το συντονιστικό όργανο του ΠαΣοΚ για να καθοριστεί η κοινοβουλευτική δραστηριότητα του κόμματος. Στην ατζέντα της εβδομάδας περιλαμβάνονται επίσης παρεμβάσεις για το θέμα των αυθαιρέτων και για την ανεργία.

Επίσης, σχολιάζοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα το 2015 - 2016, επισήμανε ότι «η χώρα δεν αντέχει ούτε τώρα ούτε στο μέλλον ούτε το 2015 - 2016 πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Δεν αντέχει εισοδηματικές περικοπές, δεν αντέχει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις».
Προέβλεψε επίσης ότι «η Ελλάδα θα βγει στις αγορές συντομότερα απ' ό,τι νομίζουν ορισμένοι, όπως βγήκε η Πορτογαλία. Το θέμα είναι να βγούμε με χαμηλό κόστος, με χαμηλά επιτόκια, γιατί με υψηλά επιτόκια δεν είναι δύσκολο να βγεις. Και διαμορφώνεται μέσα στην Ευρωζώνη το θεσμικό περιβάλλον που μας επιτρέπει να το πετύχουμε ακόμη και αυτό».

Ο κ. Βενιζέλος, είπε ακόμα ότι οι πρόσθετοι πόροι  που εντοπίζει η τεχνική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα βρεθούν από τη δυναμική της οικονομίας και από πολιτικές λύσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους μας και δεν μπορεί να γράψει η υπηρεσιακή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Πρώτον θα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πολύ καλύτερους από αυτούς που προβλέπουν οι εκθέσεις. Γιατί όταν η οικονομία πάρει τα πάνω της, αυτό λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, με γεωμετρική πρόοδο. Δεύτερον, υπάρχει η ειλημμένη πολιτική απόφαση για νέα περικοπή του δημοσίου χρέους. Όχι αναγκαστικά του κεφαλαίου, αλλά μέσω μείωσης επιτοκίων, παράτασης της περιόδου χάριτος, παράτασης της περιόδου αποπληρωμής. Όλα αυτά ελαφρύνουν το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, τα επόμενα χρόνια».

Επιτέθηκε για μια ακόμα φορά στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι «πρέπει να πιστέψουμε στο σχέδιο που έχουμε μπροστά μας, που είναι το μόνο που υπάρχει, γιατί απεδείχθη φαντάζομαι και για τον πιο κακόπιστο ότι ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει Σχέδιο Β. Έχουμε επίσης και την εμπειρία της Κύπρου και όποιος έχει το ανιστόρητο θράσος να λέει ψέματα στον ελληνικό λαό μετά απ' όσα συνέβησαν και στην Κύπρο, είναι πραγματικά ανεύθυνος και επικίνδυνος. Και το λέω αυτό γιατί ακόμη και σήμερα, ακούστηκαν από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ τέτοιου είδους ιστορίες οι οποίες αυτή τη στιγμή μόνο προς αφελείς μπορεί ν' απευθύνονται».

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε σειρά συναντήσεων. Στην πρώτη από αυτές με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, πέραν της συζήτησης για τη συμβολή της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης, του έθεσε το ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στο οποίο έχει ρίξει μεγάλο βάρος το ΠαΣοΚ. Ο κ. Ιερώνυμος τον διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε ήγειρε αίτημα απόσυρσης του νομοσχεδίου, αντιθέτως δήλωσε ότι η Εκκλησία καταδικάζει τα ακραία φαινόμενα ρατσιστικής και ξενοφοβικής βίας.

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί έπειτα από την επιστροφή του πρωθυπουργού αλλά και του ίδιου στην Αθήνα. «Θεωρούμε ότι μπορεί να έχουμε ως βάση συζήτησης το κείμενο του Υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά χρειάζονται ορισμένες συμπληρώσεις και διευκρινίσεις. Δεν αρκεί όμως μόνο το νομοσχέδιο. Θυμίζω και τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες. Οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου πρέπει να δώσουν αποστομωτική πολιτική απάντηση στους εκπροσώπους του ναζισμού, του φασισμού, του κοινωνικού τσαμπουκά, της βίας και του αυταρχισμού», είπε.

Στη συνέχεια στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε συμφωνία κατά της απεργία των εκπαιδευτικών λίγο πριν την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύμπτωση απόψεων σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα και επανέλαβε ότι η συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- επιτελεί φιλότιμα και αποτελεσματικά το καθήκον τους, με συνείδηση υπεράσπισης του γενικού συμφέροντος και εξυπηρέτησης του πολίτη και των αναπτυξιακών στόχων της χώρας και ότι μόνο μέσα από την αξιολόγηση υπηρεσιών, δομών και προσώπων, μπορεί να δοθεί μια μεταρρυθμιστική πνοή στο κράτος. Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμβολή του ΠαΣοΚ στο ζήτημα της καταβολής των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς το Ταμείο Προνοίας των Δημοσίων Υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να μπορούν να καταβληθούν τα εφάπαξ σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.
Στο θέμα των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών αναφέρθηκε και στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος, με αφορμή την απόρριψη της προσφυγής της ΟΛΜΕ από το Συμβούλιο της Επικρατείας. «Πριν από το ΣτΕ, έχουμε την απόρριψη της στάσης  αυτής από την κοινωνία. Η κοινωνία θεωρεί ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι ένας θεσμός, ένας θεσμός διαφανής με τον οποίο συνδέεται ο αγώνας, η αγωνία και η προσδοκία χιλιάδων νέων και των οικογενειών τους. Κανείς δε μπορεί να παίζει με τα όνειρα και τις αγωνίες των παιδιών», δήλωσε.

Η τρίτη συνάντηση της ημέρας έγινε με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Ο κ. Βενιζέλος, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη συνάντηση, επήνεσε τον ΣΕΤΕ, ο οποίος έχει αναγορευθεί πρόσφατα, με νόμο, κοινωνικός εταίρος, επειδή μετέχει στον κοινωνικό διάλογο για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, σε αντίθεση με τον ΣΕΒ, και επιπλέον αποφάσισε να στηρίξει το επίδομα γάμου. Επίσης, χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι το πρώτο πρόγραμμα για τη στήριξη της ανεργίας με προσωρινές θέσεις, με το λεγόμενο voucher, αποδίδει πολύ σημαντικά αποτελέσματα για 10.000 νέους ανέργους οι οποίοι μπορούν να βρουν προσωρινή, αλλά πολύ κρίσιμη γι' αυτούς και τις οικογένειές τους, απασχόληση στις τουριστικές επιχειρήσεις. «Πιστεύουμε λοιπόν ότι η πρότασή μας για τις 200.000 προσωρινές θέσεις εργασίας, μέσω του ΑΣΕΠ πάντα, χωρίς ενδιάμεσο φορέα, με απόλυτη διαφάνεια, είναι εφικτή και χρηματοδοτήσιμη. Και γι' αυτό αγωνιά η ελληνική κοινωνία. Όπως και οι επιχειρήσεις σε τομείς που κλυδωνίζονται -γιατί δεν έχουμε μόνο τον τουρισμό, έχουμε και πολλούς άλλους τομείς- και αγωνίζονται να βγουν από την κρίση μετά από τόσα χρόνια ύφεσης, θέλουν ενίσχυση για τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Είναι οι δυο βασικοί πυλώνες της πρότασής μας για την ανάσχεση της ανεργίας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου