Αν
και το υπουργείο Ανάπτυξης διέψευσε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας
που έκανε λόγο για άρση αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη
κατοικία από τις αρχές του 2014, εν τούτοις το θέμα έχει τεθεί πολλές
φορές από την τρόικα – και μάλιστα πιεστικά.Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Κ», στις τελευταίες
διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τραπεζών και υπό την επίβλεψη της τρόικας
για το θέμα της ρύθμισης των δανείων, είχαν πέσει στο τραπέζι τρεις
προτάσεις για την άρση των πλειστηριασμών, οι οποίες προς το
παρόν
παραμένουν στο συρτάρι. Ποιες είναι;
- Πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών από τον Ιανουάριο του 2014. Αυτή είναι η πρόταση που είχε κάνει η τρόικα και είναι γνωστή, όμως ούτε οι τράπεζες ούτε η κυβέρνηση φαίνεται να συμφωνούν με αυτήν.
- Σταδιακή μείωση του ποσού που θα καλύπτεται. Υπάρχει λοιπόν ένα σχέδιο το οποίο θα «μηδενίσει» σταδιακά το συγκεκριμένο ποσό από τα 200.000 που είναι σήμερα μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, που δεν θα ξεπερνά τα δύο χρόνια. Για παράδειγμα, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει τη μείωση του καλυπτόμενου ποσού στις 150.000 ευρώ την 1/1/2014, στις 100.000 ευρώ από 1/7/2014, στις 50.000 ευρώ από την 1/1/2015 και απελευθέρωση από τον Ιούλιο του 2015.
- Η τρίτη πρόταση προβλέπειτη σταδιακή έναρξη των πλειστηριασμών, ανάλογα με το χρόνο αδυναμίας των δανειοληπτών. Δηλαδή να ξεκινήσουν από την 1/1/2014 για όσα δάνεια έχουν καταστεί «κόκκινα» το 2008. Την 1η Ιουλίου του 2014 να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί για τα «κόκκινα» δάνεια του 2009 κ.ο.κ.
Ακόμα, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι, όποια και να είναι η τελική επιλογή υπουργείου και τραπεζών, πριν τον πλειστηριασμό θα δίδεται μία τελευταία ευκαιρία ευνοϊκής ρύθμισης στο δανειολήπτη. Επίσης, και οι τράπεζες επιθυμούν μία σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών προκειμένου να μη βρεθούν ξαφνικά με χιλιάδες ακίνητα στην κατοχή τους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για δείκτες, κεφάλαια κ.λπ.
ΠΟΤΕ ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ
1 Μετά από πόσες απλήρωτες δόσεις ξεκινά η τράπεζα τη διαδικασία;
Αν κάποιος δεν έχει πληρώσει 3 δόσεις, λαμβάνει από την τράπεζα εξώδικο που τον καλεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να εξοφλήσει το ποσό, για να μην καταγγελθεί η σύμβαση του δανείου και γίνει απαιτητό το σύνολο του ποσού του δανείου. Συνήθως οι τράπεζες δεν τραβάνε το σκοινί σε αυτό το στάδιο.
2 Αν δεν μπορώ να ανταποκριθώ, τι γίνεται;
Αν δεν γίνει κανένας διακανονισμός για το οφειλόμενο ποσό των τριών δόσεων, λόγω αδυναμίας, και λήξει η περίοδος αποπληρωμής και της τέταρτης δόσης, τότε η τράπεζα καταγγέλλει τη σύμβαση, κάνει απαιτητό το σύνολο της οφειλή και στέλνει διαταγή πληρωμής στον οφειλέτη. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.
3 Σε αυτό το στάδιο πώς μπορώ να αμυνθώ;
Η τράπεζα έχει τη δυνατότητα, τρεις εργάσιμες ημέρες μετά την επίδοση της σχετικής διαταγής, να προχωρήσει σε εκτέλεση της διαταγής. Δηλαδή σε κατάσχεση. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η διαδικασία είναι να γίνει ανακοπή, εντός 15 ημερών από την επίδοση, και παράλληλα να κατατεθεί στο αρμόδιο δικαστήριο αίτηση αναστολής της εκτέλεσης με ασφαλιστικά μέτρα, έτσι ώστε έως ότου συζητηθεί η αίτηση να μην μπορεί η τράπεζα να προχωρήσει στη σχετική διαδικασία.
4 Αν γίνει δεκτή η αίτησή μου;
Θα αναμένετε την τακτική δικάσιμο, η οποία θα οριστεί ύστερα από καιρό. Άρα, τουλάχιστον έως τότε, δεν κινδυνεύετε να χάσετε το σπίτι σας.
5 Αν δεν γίνει δεκτή η αίτηση ανακοπής, τι κάνω;
Τότε προχωρά κανονικά η διαδικασία της κατάσχεσης και ο μόνος τρόπος που απομένει για να καθυστερήσετε τη διαδικασία είναι η αίτηση ανακοπής 5 μέρες πριν τον πλειστηριασμό, με αιτιολογία την αναπροσαρμογή του τιμήματος. Αν γίνει δεκτή, έχετε εξασφαλίσει περίπου έξι μήνες καθυστέρησης.
6 Με την κατάσχεση μου παίρνουν το σπίτι και με βγάζουν έξω;
Με την κατάσχεση δεν σας βγάζουν έξω από το σπίτι σας, αλλά σας αφαιρούν το δικαίωμα πώλησης, μεταβίβασης στα παιδιά σας κ.λπ., έως ότου το ακίνητο βγει σε πλειστηριασμό.
7 Πότε βγαίνει το ακίνητό μου στον πλειστηριασμό, αν δεν κινηθώ νομικά, και σε ποια τιμή;
Σε 40 ημέρες από την επίδοση κατάσχεσης. Η τιμή του ορίζεται στο ύψος της αντικειμενικής αξίας. Αν δεν υπάρξουν προσφορές στο συγκεκριμένο τίμημα και ο πλειστηριασμός κηρυχτεί άγονος, τότε θα επαναληφθεί στο ίδιο τίμημα. Αν και ο δεύτερος κηρυχθεί άγονος, τότε μειώνεται το τίμημα ανάλογα με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά, αφού ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα από το δικαστή, ο οποίος και θα ορίσει το τίμημα.
8 Θα χάσω και άλλα ακίνητα αν δεν φτάνουν τα λεφτά;
Αν οφείλετε στην τράπεζα π.χ. 200.000 ευρώ και το σπίτι σας εκποιηθεί για 150.000 ευρώ, τότε η τράπεζα μπορεί να διεκδικήσει το υπόλοιπο ποσό από άλλο περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να έχετε. Εξοχικό, γραφείο και άλλα.
9 Αν τα μεταβιβάσω στα παιδιά μου ή αν πουλήσω τα υπόλοιπα ακίνητα;
Αν η πώληση ή η μεταβίβαση γίνει πριν ξεκινήσουν οι δικαστικές διαδικασίες, τότε δύσκολα θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα για «δόλια» μεταβίβαση. Αν όμως την ώρα που σας έχει επιδοθεί η διαταγή πληρωμής εσείς πουλήσετε ή μεταβιβάσετε στα παιδιά σας άλλα ακίνητα που έχετε στην κατοχή σας, τότε είναι πολύ πιθανό η τράπεζα να διεκδικήσει την ακύρωση της μεταβίβασης.
karfi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου