Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

ΝΔ Θεσσαλονίκης: Τα νέα σενάρια για δήμο και για περιφέρεια


Οι επιλογές του πρωθυπουργού για τα πρόσωπα που στελέχωσαν τη νέα κυβέρνηση συνδέονται και με τις επιλογές των υποψηφίων
που θα στηρίξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα διενεργηθούν σε έντεκα μήνες.
Τα σενάρια πυροδότησε η απομάκρυνση του Γιάννη Ιωαννίδη από το υφυπουργείο Αθλητισμού, η παραμονή του Θόδωρου Καράογλου στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και ο ορισμός του Κώστα Γκιουλέκα ως υφυπουργού Παιδείας. Πολλοί ερμήνευσαν την είσοδο στην κυβέρνηση του βουλευτή της ΝΔ και επικεφαλής της
μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης ως κίνηση από την πλευρά του κόμματος, για να ανοίξει ο δρόμος επιλογής άλλου υποψηφίου δημάρχου. Ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός; Ένα από τα ονόματα που μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ακούγεται πιο έντονα είναι αυτό του Γιάννη Ιωαννίδη, με τα σενάρια να λένε πως ο «ξανθός» απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση, για να επικεντρωθεί στα του δήμου Θεσσαλονίκης και να είναι αυτός τον οποίο θα στηρίξει η ΝΔ ως υποψήφιο δήμαρχο απέναντι στον Γιάννη Μπουτάρη. «Eίμαι στρατιώτης», αρκέστηκε να σχολιάσει σε επίμονες ερωτήσεις πολιτικών φίλων του ο Γιάννης Ιωαννίδης, χωρίς να θέλει να δώσει συνέχεια σε σενάρια και συζητήσεις.
«Δεν φεύγω από το δήμο και από επικεφαλής της ‘Ομάδας Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη’», έλεγε πάντως από την πλευρά του σε συνεργάτες του ο Κώστας Γκιουλέκας, μόλις δόθηκαν οι παραπάνω ερμηνείες -και προφανώς ήταν μία δήλωση που δεν μπορούσε να μην κάνει ανεξαρτήτως εξελίξεων.
Από τη ΝΔ ωστόσο σημειώνουν πως είναι νωρίς ακόμη για επιλογές υποψηφίων, οι οποίες τοποθετούνται προς το τέλος του χρόνου. Θα προηγηθούν σε κάθε περίπτωση δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα διαδραματίσουν το σημαντικότερο ρόλο.

ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ «Δεν θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος»
Σε ό,τι αφορά την περιφέρεια, τα σενάρια έκαναν τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να προχωρήσει σε δημόσια δήλωση, για να διευκρινίσει πως δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, επιχειρώντας να δείξει πως το Μάιο του 2014 θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης. «Δεν θα είμαι υποψήφιος για το δήμο Θεσσαλονίκης. Άλλωστε επισκέπτομαι την περιοχή ως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας», δήλωσε ερωτώμενος σχετικά στο πλαίσιο περιοδείας του στο Σιδηρόκασρο Σερρών. Ο κ. Τζιτζικώστας επανήλθε, λέγοντας πως τα σενάρια για το δήμο όχι μόνο δεν τον αφορούν, αλλά και πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης.
Τι έλεγαν τα σενάρια; Πως ο κ. Τζιτζικώστας θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη ΝΔ θα κατέβει ο Θόδωρος Καράογλου. Μάλιστα για αρκετούς το ενδεχόμενο αυτό ισχυροποιήθηκε από την επιλογή του Μαξίμου ο κ. Καράογλου, ο οποίος δεν κρύβει την επιθυμία του να είναι υποψήφιος για την περιφέρεια, να παραμείνει στη θέση του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης…

Οι υποψήφιοι για την ΠΕ από τη Θεσσαλονίκη
Σημαντική ανανέωση θα επιδιώξει η Νέα Δημοκρατία μέσα από το 9ο συνέδριό της (σύνθημά του «Νέα Δημοκρατία-Νέα Ελλάδα»), η αυλαία του οποίου πέφτει σήμερα. Αυτό θα επιχειρηθεί να εκφραστεί τόσο στη σύνθεση της νέας Πολιτικής Επιτροπής, η οποία θα εκλεγεί σήμερα από τους «γαλάζιους» συνέδρους, όσο και με την επιλογή του επικεφαλής της: τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, μόλις ολοκληρωθεί η θητεία του, αναμένεται να τον διαδεχθεί ως γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ ο 35χρονος πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος.
Οι ζυμώσεις για την εκλογή των περίπου 200 αιρετών μελών της ΠΕ της ΝΔ (περίπου άλλοι τόσοι είναι οι εξ οφίτσιο) είναι έντονες, ενώ πολλά στελέχη από τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να θέσουν υποψηφιότητα.
Μεταξύ αυτών που αναμένεται να διεκδικήσουν μία θέση στη νέα ΠΕ είναι οι: Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Αντώνης Οικονόμου, Στράτος Σιμόπουλος, Μάγδα Καρακόλη, Λεωνίδας Φάκας, Γιώργος Καραγιάννης, Χρήστος Κοπατσάρης, Νίκος Λιακόπουλος, Χρήστος Βαϊτσίδης, Αντρέας Πολίτης, Βίκυ Νάκου, Φωτεινή Δημοπούλου, Νίκος Αντωνιάδης, Κώστας Ταγγίρης, Γιάννης Πάιδας, Πίτσα Ράλλη, Κώστας Μόσχος, Κλεόβουλος Θεοτόκης, Βίκυ Ευταξά, Θανάσης Κουλουτμπάνης, Αναστάσιος Καζαντζίδης, Άκης Νούλης, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, Τριαντάφυλλος Πετινίδης, Μίμης Φωτόπουλος, Βασίλης Γάκης, Κώστας Καζαντζίδης, Άγγελος Χατζηδημητρίου, Θωμάς Βράνος, Νίκος Φώτος, Πάνος Σαββόπουλος, Βαγγέλης Μεσιακάρης, Γιάννης Μανδρίνος, Τηλέμαχος Καπετανίδης, Δήμητρα Κοασίδου, Κορίνα Σοϊλεμετζίδου, Βασίλης Κανάκας, Παναγιώτης Τσιογκαρλίδης, Θανάσης Δεβλιώτης, Λεωνίδας Κωτούλας, Βαρβάρα Ρόζα, Εύη Χαρακλειά κ.ά.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Πλάκας για τη Μακεδονία της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου