Με τη διαδικασία του «σβήσε - γράψε» καταρτίζεται τους τελευταίους τρεις μήνες η λίστα με τους μάνατζερ που θα στελεχώσουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, διαδικασία που ως φαίνεται όμως θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό και υπό τη διακριτική εποπτεία της ενιαίας «γαλάζιας» πλέον ηγεσίας του υπουργείου Υγείας της δικομματικής κυβέρνησης της χώρας. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις των αρμοδίων ότι η επιλογή των 87 διοικητών και 93 υποδιοικητών του ΕΣΥ θα είχε περατωθεί περί τα μέσα Μαΐου –και πάντως σε διάστημα έξι - επτά εβδομάδων από την εκπνοή της προθεσμίας των υποψηφιοτήτων τον περασμένο Μάρτιο- η αλλαγή των αξιωματούχων του ΕΣΥ σύμφωνα με τα νέα, αυστηρά κριτήρια που θεσπίστηκαν δεν έχει υλοποιηθεί. Ο ανασχηματισμός και η νέα πολιτική ισορροπία που επιβάλλει η συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αλλάζουν τα δεδομένα και στην τοποθέτηση των μάνατζερ στα νοσοκομεία. Η αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Διοικητών του ΕΣΥ θα παραδώσει πλέον την εισήγησή της στον κ. Άδωνι Γεωργιάδη -αντί του κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου- ο οποίος θα λάβει και την τελική απόφαση για τα πρόσωπα.
Διοικητές με… δόσεις
Το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό των προηγούμενων εβδομάδων σε συνδυασμό με τα «φτωχά» βιογραφικά των υποψήφιων διοικητών που κατά πληροφορίες είχε στη διάθεσή της η αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Διοικητών ουσιαστικά είχαν μπλοκάρει τη διαδικασία. Η προηγούμενη ηγεσία προσανατολιζόταν στην τοποθέτηση των διοικητών με… δόσεις στα νοσοκομεία και στην επαναπροκήρυξη των υπόλοιπων θέσεων.
Τα μέλη της επιτροπής (οι κκ. Πελοπίδας Καλλίρης, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, πρόεδρος ΚΕΣΥ, Θεόδωρος Παπαβασιλείου, καθηγητής Ιατρικής Αθηνών, Γιώργος Καπερώνης, εκπρόσωπος ΑΣΕΠ και Δημήτρης Ασημακόπουλος, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ) αξιολόγησαν συνολικά 1.520 βιογραφικά. Αριθμός που επιβεβαιώνει αν μη τι άλλο τον υπουργό υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος κατά την παρουσίαση της Επιτροπής Αξιολόγησης Διοικητών ΕΣΥ είχε δηλώσει ότι «η διοίκηση του ΕΣΥ αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για τα στελέχη της αγοράς» και είχε εμφανιστεί βέβαιος ότι ούτε οι μειωμένες αμοιβές των μάνατζερ του ΕΣΥ (1.800 έως 2.800 ευρώ μηνιαίως) ούτε η υπογραφή αυστηρών «μνημονίων» των νοσοκομείων με το υπουργείο Υγείας θα απέτρεπαν τους ενδιαφερόμενους από τη διεκδίκηση μιας θέσης στο σύστημα δημόσιας υγείας.
Ουκ εν τω πολλώ το ευ…
Ο μεγαλύτερος όγκος βιογραφικών –και δουλειάς- προέκυψε για την 1η ΥΠΕ Αττικής, όπου για τις 14 θέσεις διοικητή και τις 22 θέσεις υποδιοικητή υποβλήθηκαν 501 αιτήσεις, με την αναλογία να διαμορφώνεται σε 5 υποψήφιους για κάθε θέση. Βιογραφικό έχουν αποστείλει σχεδόν όλοι οι τωρινοί διοικητές των 18 νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ αλλά και αρκετοί πρώην διοικητές του ΕΣΥ. Είναι ενδεικτική η περίπτωση της πρώην διοικήτριας του νοσοκομείου Τρίπολης, κυρίας Ελένης Σιουρούνη, η οποία αποπέμφθηκε από τον υπουργό Υγείας τον περασμένο Μάρτιο λόγω της στάσης που κράτησε απέναντι στην εισβολή της Χρυσής Αυγής στο νοσοκομείο όταν τα μέλη της έψαχναν για αλλοδαπές αποκλειστικές, πλέον όμως διεκδικεί μια θέση διοικήτριας στην 1η ΥΠΕ. Ανάμεσα στους υποψηφίους βρίσκονται τρία στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τον χώρο της υγείας, ο πρώην διοικητής του ΕΟΠΥΥ, κ. Γεράσιμος Βουδούρης, ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Χρήστος Ροτζιώκος και ο πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ, κ. Βλάσης Σφυρόερας.
Μικρότερο ήταν το ενδιαφέρον για τις 30 θέσεις που αντιστοιχούν στις υγειονομικές μονάδες Πειραιά και νήσων (2ης ΥΠΕ) για τις οποίες κατατέθηκαν συνολικά 87 αιτήσεις – αναμενόμενος ο αριθμός των αιτήσεων λόγω των γεωγραφικών προσκομμάτων που έχει στη συγκεκριμένη περιφέρεια η διοίκηση των νοσοκομείων. Στην 5η υγειονομική Περιφέρεια κατατέθηκαν 122 βιογραφικά για 9 θέσεις διοικητών και 5 θέσεις Αναπληρωτών. Στην 7η ΥΠΕ (Κρήτη) υποβλήθηκαν 18 υποψηφιότητες για 8 νοσοκομεία.
Οι προδιαγραφές που θέτει ο νόμος για τους αξιωματούχους του ΕΣΥ είναι να πρόκειται για πτυχιούχους ΑΕΙ ή ΤΕΙ με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών στη διοίκηση ή στα οικονομικά της υγείας. Επιπλέον, περιλήφθηκε το στοιχείο της εντοπιότητας, δηλαδή οι διοικητές ή οι αναπληρωτές δεν μπορούν να υπηρετήσουν σε νοσοκομεία του νομού από τον οποίο κατάγονται αλλά σε γειτονικούς.
Πάντως, η εικόνα που μεταφέρεται από τα μέλη της Επιτροπής στα στελέχη του υπουργείου Υγείας αναφορικά με τους υποψήφιους φαίνεται ότι απέχει από το πλαίσιο που οριοθετούν οι παραπάνω προδιαγραφές. Τα «δυνατά» βιογραφικά, ιδίως σε ό,τι αφορά το μάνατζμεντ μονάδων υγείας, ήταν δυσεύρετα. Αντιθέτως, συχνότατα ήταν τα ονόματα πολιτευτών, συνδικαλιστών, πρώην αξιωματούχων κοκ. Ενδεικτικό του… πανικού που είχε κυριεύσει την Επιτροπή τις πρώτες ημέρες αξιολόγησης είναι το ότι προτάθηκε να μπει και όριο ηλικίας, ώστε να αποκλειστούν οι αποκαλούμενοι «δεινόσαυροι» αυτού του χώρου.
Πηγή : protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου