Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Σόιμπλε: Ανοιχτό ενδεχόμενο νέου κουρέματος, υπό προϋποθέσεις




Σόιμπλε: Ανοιχτό ενδεχόμενο νέου κουρέματος, υπό προϋποθέσειςΈνα δεύτερο κούρεμα του δημόσιου χρέους δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας όπως ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι το 2014 εάν η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της, και εάν έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα γίνουν και πάλι διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο νέου κουρέματος
αλλά και για νέα μέτρα. Ο κ. Σόιμπλε μάλιστα, υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να συνεχίζεται η κουβέντα περί κουρέματος.
Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, πρόσθεσε ότι εκτός από την εξυγίανση των δημοσιονομικών οι χώρες της Ευρωζώνης, και κατ’ επέκταση η Ελλάδα, θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν τις αγορές εργασίας «οφείλουμε να προσφέρουμε θέσεις απασχόλησης σε σταθερές βάσεις».

Ο γερμανός υπουργός εξήρε και τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα για τη βελτίωση της οικονομίας και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η χώρα μας εξακολουθεί να έχει υψηλή ύφεση όπως επίσης και υψηλή ανεργία, συμπληρώνοντας ότι ο μόνος δρόμος για να βελτιωθούν οι δυο τομείς είναι να καταστεί ανταγωνιστική η οικονομία, τονίζοντας με έμφαση ότι δεν υπάρχει «βολική παράκαμψη». Αναφέρθηκε επίσης, και στην ανάγκη ιδιωτικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων, προκειμένου όπως ανέφερε, να ανοίξουν οι αγορές αυτές και να τονωθεί κατ’ αυτό τον τρόπο η απασχόληση. Ο κ. Σόιμπλε χαιρέτισε και την ίδρυση του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, αναφέροντας ότι η Γερμανία θα επενδύσει χρήματα σε αυτό με τη συμμετοχή και της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας Kfw. Σήμερα, αναμένεται να υπογραφεί και σχετική συμφωνία η οποία και θα επισφραγίσει της συμμετοχή της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας στο ταμείο.

Στην τοποθέτησή του ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι δεσμευμένη στο ευρωπαϊκό όραμα, τόνισε ωστόσο, ότι αποτελεί υφέρπουσα απειλή η εκροή χρημάτων από τον ευρωπαϊκό νότο στον ευρωπαϊκό βορρά. Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στο πρόβλημα ρευστότητας το οποίο ταλανίζει η χώρα μας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κατάσταση θα αλλάξει με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Κάλεσε τις ελληνικές τράπεζες να αποκαταστήσουν τις πιστώσεις στις επιχειρήσεις, ενώ αναφέρθηκε και στο φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο όπως είπε είναι άνευ προηγουμένου παγκοσμίως, και το οποίο έχει ήδη κινήσει το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε και εκείνος στην πρωτοβουλία για τη σύσταση του ελληνικού αναπτυξιακού ταμείου, τονίζοντας ότι θα έχει ιδιωτικό μάνατζμεντ που θα αποτελείται από προσωπικότητες κύρους. Ο υπουργός Ανάπτυξης πρόσθεσε, ότι θα πρέπει οι διαρθρωτικές αλλαγές να συνδυαστούν με μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, ενώ αναφέρθηκε και στις τέσσερις βασικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το ΥΠΑΝ στο άμεσο μέλλον. Δηλαδή, την αναθεώρηση του πλαισίου αδειοδοτήσεων για επιχειρήσεις, την αλλαγή του εξαγωγικού μοντέλου της χώρας, την ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για logistics και την ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων, λιμένων και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ όπως επίσης και την άρση εμποδίων για την είσοδο σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός, το λιανεμπόριο αλλά και ο κλάδος των οικοδομικών υλικών. Υπενθυμίζεται, ότι για τους τομείς αυτούς, η χώρα μας συνεργάζεται με τον ΟΟΣΑ.

karfi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου