Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Χ. Μάτης: Αυτό είναι το τοπόσημο της Θεσσαλονίκης!


Με μελανά χρώματα περιέγραψε την πολιτική της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2012, ο επικεφαλής της παράταξης
«Ενεργοί Πολίτες- Οικολογία στην πράξη», Χρήστος Μάτης. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Μάτης παρουσίασε το... δικό του τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτυπώνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες στην καθημερινότητά τους, όπως τα
σκουπίδια, το κυκλοφοριακό και τα προβλήματα προσπελασιμότητας. Δείτε το τοπόσημο του κ. Μάτη και διαβάστε παρακάτω την ομιλία του.
toposhmo maths 2

Η ομιλία του κ. Μάτη:
Κατ΄ αρχήν να ευχηθώ σε όλους «Καλή Σαρακοστή!»
Διότι, όπως θυμάστε ο δήμαρχος είχε δεσμευθεί ότι ο απολογισμός του 2012, θα γίνει το Φεβρουάριο του 2013.
Κι επειδή συνήθως δεν πέφτει ποτέ έξω, είναι προφανές ότι επίκειται η Σαρακοστή.
Και τέλος πάντων επειδή επέρχεται η Σαρακοστή, θα δείξω την αντίστοιχη μεγαθυμία και καλοκαρδία που επιβάλλουν οι γιορτές.
Διότι μου είναι αδύνατο να πάρω σοβαρά έναν απολογισμό, ο οποίος στη σελίδα 20 αναφέρει ότι έγιναν συνολικά 3.670 έλεγχοι “Προκειμένου να διαπιστωθεί η καλή χρήση των κοινόχρηστων χώρων” και στη σελίδα 57 ότι πραγματοποιήθηκαν 1.892 έλεγχοι.
Αυτό βέβαια δεν πρέπει να εκπλήσσει. Διότι είναι γνωστό σε όλους μας ότι τα στελέχη αυτής της διοίκησης ποτέ δεν συμφωνούσαν μεταξύ τους στα νούμερα. Ο καθένας βλέπει το ταμείο με την προσωπική του οπτική.
Η διοίκηση στη σελίδα 18 πανηγυρίζει ότι το 2012 μείωσε τις συνολικές υποχρεώσεις του δήμου κατά 29,5 εκ. Ευρώ. Απο αυτα ομως, τα 25 ήταν η κατάργηση των προσαυξήσεων από την υπεξαίρεση και τα άλλα 4,5 από τη μείωση των κεφαλαίων των δανειακών υποχρεώσεων. Δηλαδή μηδενική πραγματική μείωση.
Στην επόμενη σελίδα πανηγυρίζει διότι το ταμειακό άθροισμα παρουσιάζει αύξηση 5 εκ. Όμως στην πραγματικότητα, τα πραγματικά διαθέσιμα χρήματα από τακτικά και έκτακτα έξοδα ήταν μόλις 257.000 ευρώ, ενώ στο τέλος του 2011 ήταν 4 εκ. Ευρώ
Κι ολα αυτά παρά το γεγονός ότι εισπράχθηκε 1,1 εκ. από αναγκαστικές εκτελέσεις. Δηλαδή μπαίνοντας στους λογαριασμούς των μικροοφειλετών για να τους πάρουμε 500 και 1000 ευρώ.
Η αύξηση στο ταμειακό άθροισμα είναι πλασματική και οφείλεται στην συγκυρία της αύξησης των διαθέσιμων για χρηματοδοτούμενα έργα, τα οποία όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό.
Χρεοκοπούμε;
Ναι χρεοκοπούμε! Η οικονομική διαχείριση της διοίκησης οδηγεί το δήμο σε χρεωκοπία.
Γιατί δημιουργεί έναν εικονικό κόσμο ταμειακής ευημερίας του δήμου που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.
Και θα πληρώσουμε αυτό το κόστος ως κοινωνία και ως πόλη.
Πόσες άδειες χρήσης κοινόχρηστων χώρων είχαν εκδοθεί το 2012; 5.219. Με μέσο όρο τα δέκα τετραγωνικά σημαίνει πρακτικά ότι έχουμε νόμιμα στην πόλη 52.000 τετραγωνικά μέτρα τραπεζοκαθισμάτων. 52 νόμιμα στρέμματα δηλαδή από τραπεζάκια και καρέκλες, 20% παραπάνω από το μέσο αγροτικό κλήρο στην χώρα, που είναι 43 στρέμματα. Και το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι στο κέντρο της πόλης, το οποίο είναι αβίωτο.
Αυτή είναι η Θεσσαλονίκη του οράματος της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη κι αυτό το όραμα συνέχισε να υπηρετεί το 2013. Μία πόλη στην οποία προωθείται με κάθε τρόπο η γκετοποίηση του κέντρου της και η μετατροπή του σε χώρο υποδοχής δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας.
Αυτό την ενδιαφέρει.
Ο κόσμος χιλιάδων ανθρώπων που χαμογελαστοί πίνουν τα ποτά τους στα μπαρ, στα οποία τους εξυπηρετούν χαρούμενοι σερβιτόροι και από δίπλα περιμένουν χαμογελαστοί οδηγοί ταξί για να τους μεταφέρουν στα σπίτια τους.
Αντ΄ αυτών έχουμε χιλιάδες μπαρ, τα οποία καταλαμβάνουν όλα τα πεζοδρόμια, με τη μουσική στη διαπασών, που καθιστά απαγορευτική πολυτέλεια τον ύπνο σε δεκάδες χιλιάδες άτυχους που ζουν στο κέντρο της πόλης, όπου εκατοντάδες ταξί καταλαμβάνουν κάθε διαθέσιμο χώρο για στάθμευση αγωνιώντας για τον επόμενο πελάτη που δεν έρχεται.
Για τη διοίκηση αυτός ο εικονικός κόσμος λέγεται τουριστική ανάπτυξη. Ο Δήμος όμως δεν είναι για να φέρνει τουρίστες. Ο Δήμος πρέπει να κάνει τη δουλειά του, έτσι ώστε οι τουρίστες που έρχονται να βρίσκουν μια πόλη καθαρή, φωτεινή, ελκυστική. Διότι ελκυστική Θεσσαλονίκη με άθλιο το ιστορικότερο μνημείο της, τη Ροτόντα δε γίνεται. Ελκυστική Θεσσαλονίκη που να τη βρίσκουμε εμείς ελκυστική και να την αποφευγουν οι τουρίστες, όπως προκυπτει από τα νουμερα, δεν γινεται!
Αυτή τη δουλειά δεν την κάνει. Διότι η πόλη είναι βρώμικη, επειδή δεν μπορεί να δουλέψει η καθαριότητα, είναι σκοτεινή, επειδή δεν έχει αξιωθεί ο δήμος να αγοράσει λάμπες γιατί δεν τα καταφέρνει στο διαγωνισμό, είναι αδιάβατη από τα τραπεζοκαθίσματα και τα διπλοπαρκαρισμένα. Οι μόνοι που ωφελούνται από αυτό το όραμα της ανάπτυξης είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο κέντρο της πόλης που τα νοικιάζουν για καφέ σε επιχειρήματίες που καταφέρνουν πολύ σύντομα να βλέπουν τις προσδοκίες τους και στις περισσότερες περιπτώσεις μαζί και τις οικονομίες μιας ζωής να εξαϋλώνονται
Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της πόλης, αυτή είναι η εικόνα που εισπράττουν οι πολίτες.
Οι οποίοι εξοργίζονται όταν βλέπουν την προσβλητική ανισονομία κάποιων που πληρώνουν μικροποσά με αναγκαστικές εκτελέσεις και κάποιων που ανενόχλητοι συνεχίζουν να χρωστούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και συνεχίζουν να δουλεύουν.
Αυτός είναι ο πραγματικός απολογισμός της διοίκησης!
Ο πραγματικός απολογισμός της διοίκησης είναι οι 15 εισαγγελικές παρεμβάσεις για θέματα διαχείρισης του δήμου.
Ο πραγματικός απολογισμός της διοίκησης είναι οι εκατοντάδες αποφάσεις του δήμου που ακυρώθηκαν
Ο πραγματικός απολογισμός της διοίκησης είναι οι εκδηλώσεις για το 2012 που θυμούνται μόνο όσοι συμμετείχαν
Ο πραγματικός απολογισμός της διοίκησης είναι οτι εξαιτίας του οργανισμού που η ίδια εφτιαξε, οι υπηρεσίες δεν ηξεραν ποιος πρέπει να κάνει το διαγωνισμό για την ασφαλιση και τωρα κινδυνεύει ο δήμος να έχει απο μεθαύριο ανασφάλιστα οχηματα
Ο πραγματικός απολογισμός της διοίκησης είναι οι 300.000 ευρώ που πληρώνει ο δήμος στα ΕΛΤΑ για να μοιράζουν τα προνιακά επιδόματα γιατί δεν μπορούν να κάνουν τραπεζικούς λογαριασμούς
Ο πραγματικός απολογισμός της διοίκησης είναι οι 18 αποφάσεις για την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας
Ο πραγματικός απολογισμός της διοίκησης είναι τα λεφτά που δεν υπάρχουν στο ταμείο
Ο πραγματικός απολογισμός της διοίκησης είναι το ταξίδι στο Σαν Φραντσίσκο για μια συνάντηση με κάτι υπηρεσιακούς παράγοντες
Ο πραγματικός απολογισμός της διοίκησης είναι το τελεφερίκ των ονείρων της
Ο πραγματικός απολογισμός της διοίκησης είναι η αβίωτη πόλη που έχει δημιουργήσει
Και αυτή θα αλλάξει!
Όμως δεν μπορεί να αλλάξει με ένα δήμαρχο, ο οποίος διαψεύδει τον εαυτό του με αντικρουόμενες δηλώσεις τρεις φορές την ημέρα.
Στο καινούργιο τοπίο χρειαζόμαστε σχέδιο και γνώση για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα με λιγότερα χρηματικά διαθέσιμα.
Να σταματήσουμε τις περιττές σπατάλες! Να πληρώνουν όλοι αυτό που μπορούν και πρέπει και όχι αυτό που χρειάζεται για να συντηρηθεί η πελατεία…
Οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώνουν άλλο! Πρέπει να μειώσουμε πραγματικά και όχι πλασματικά τα τέλη και τις χρεώσεις.
Δεν μπορούμε να υποτάσσουμε τις προσδοκίες των πολιτών για καλύτερη διοίκηση σε όσα δεν «μπορούμε» η δήθεν δεν μπορούμε να κάνουμε.
Πρέπει να προσαρμόσουμε τις υπηρεσίες μας σε όσα πρέπει να κάνουμε για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών.
Όλα τα υπόλοιπα είναι τα άλλοθι της αποτυχίας. Και η σημερινή διοίκηση απέτυχε! Δεν έχει ούτε όραμα για την πόλη, ούτε ικανότητα να διαχειριστεί το παρόν.
Χρειάζεται όραμα, σχέδιο και γνώση για να γίνει η Θεσσαλονίκη πόλη για εμας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου