Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Βενιζέλος: «Θέσαμε θέμα γερμανικών επανορθώσεων»

Αυτό ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της ΄Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ως προτεραιότητες έθεσε ο ίδιος την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, την μετανάστευση και την ασφάλεια, την οικονομική πολιτική και την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική (από το περιβάλλον, τις θαλάσσιες ζώνες, την ΑΟΖ κλπ στην Μεσόγειο).
Ο κ.Βενιζέλος έθιξε μεταξύ άλλων το γεγονός ότι η
ελληνική προεδρεία συμπίπτει με τη λήξη της θητείας και τις εκλογές του ευρωκοινοβουλίου. “Το κυρίαρχο ζήτημα – πρόβλημα είναι η ύφεση και η ανεργία κυρίως στους νέους. Απαιτείται νέα αφήγηση, συγκεκριμένη,
προοδευτική και σε αυτό ο Νότος πρέπει να έχει καθοριστικό παράγοντα”, είπε, αφού ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τις τελευταίες επαφές του στο εξωτερικό.
Στην ενημέρωσή του αυτή, ο κ.Βενιζέλος επανέλαβε ότι έθεσε το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε και ενώ αρχικά απέφυγε να μιλήσει για τις απαντήσεις που έλαβε, ερωτηθείς από τους παρευρισκόμενους βουλευτές, απάντησε στη δευτερολογία του ότι ο Γερμανός ομόλογός του παρέπεμψε στις γνωστές θέσεις της Γερμανίας. Υποστήριξε όμως ότι «δεν έχει διακοπεί ο διάλογος», παραπέμποντας στις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Δικαστηρίου της Χάγης.
Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν συνδυάστηκε το θέμα του γερμανικού κατοχικού δανείου με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές. «Δεν ετέθη, διότι αν ετίθετο, η αντίδρασή μας θα ήταν απόλυτη», είπε, κάνοντας λόγο για ʽαπόλυτη προσβολήʼ των Ελλήνων πολιτών σε μία τέτοια περίπτωση, οπότε θα αμφισβητείτο η ιστορία και η εθνική κυριαρχία της χώρας μας. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, η Ρένα Δούρου ζήτησε μεταξύ άλλων να συσταθεί η αποφασισθείσα από τον Μάρτιο ακόμα διακομματική επιτροπή της Βουλής για τις γερμανικές οφειλές.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ.Βενιζέλος δήλωσε ότι θα οριστεί εκ νέου διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας που θα έχει τη δυνατότητα απευθείας συνομιλιών με την τουρκική κυβέρνηση, ενώ προανήγγειλε τη συγκρότηση αυτόματου μηχανισμού μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.
Εκτενής ήταν η αναφορά του στις επαφές που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και τα όσα συμφώνησαν περί ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε θέματα χαμηλής πολιτικής, όπως οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών. Αποκάλυψε πως ο κ.Νταβούτογλου επιθυμεί το Αιγαίο να μετατραπεί σε λίμνη ηρεμίας, σημειώνοντας αργότερα στη δευτερολογία του ότι ήδη τα τελευταία χρόνια είναι μειωμένη η εναέρια παραβίαση, αλλά και παραδεχόμενος έντονη ναυτική δραστηριότητα. «Έχει σημασία να μπορούν οι υπουργοί Εξωτερικών να μιλούν απευθείας στο τηλέφωνο», είπε, μεταξύ άλλων, με στόχο τη μειωμένη ένταση στο Αιγαίο και την Μεσόγειο, ενώ μιλώντας για τη Θράκη, κάλεσε την τουρκική πλευρά να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο και να εφαρμόζει τις σχετικές αποφάσεις.
Σημειώνεται ότι στην μακροσκελή του ενημέρωση, ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε νέο γύρο συζητήσεων με τον Μάθιου Νίμιτς για το Σκοπιανό στις αρχές Σεπτεμβρίου.
«Δεν είναι το ζήτημα του ονόματος που εμποδίζει την ευρωατλαντική συμμετοχή των Σκοπίων, αλλά όλη η δέσμη κριτηρίων», είπε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την συμμετοχή αυτή. «Το όνομα εντάσσεται στην ανάγκη να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο, οι συμβάσεις και η καλή γειτονία», είπε, γνωστοποιώντας ότι «επανήλθαμε στην πρόταση να συνάψουμε μνημόνιο αλληλοκατανόησης που τοποθετεί τις σχέσεις μας στην παρούσα φάση.
matrix24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου